Je krivá zelenina zdravšia?

Do predajní potravín sa dostáva nový trend. Kým doteraz obchodníci ponúkali úhľadnú zeleninu, akoby ju jedna hriadka mala, peknú rovnú, kalibrovanú, rovnakej hrúbky aj dĺžky, teraz začínajú niektorí zákazníci uprednostňovať mrkvu či petržlen rôzne deformovaný. Kým nedávno krivú zeleninu pestovatelia likvidovali, lebo bola nepredajná, dnes sa nájdu zákazníci, ktorí takúto neforemnú zeleninu priam vyhľadávajú a sú ochotní si za ňu priplatiť. Prečo je to tak a je to skutočne tak, ako si títo zákazníci myslia?



Prečo je mrkva z hypermarketov taká na pohľad pekná? A prečo mrkva z vlastnej záhrady je často každá iná, občas zakrivená alebo aj rozdelená vo dvoje? Zákazníci veria, že je to spôsobom pestovania vo veľkom a v malom. Veria, že veľkopestovatelia majú pripravené princípy a postupy, ktoré vedú k tomu, že je jedna mrkva ako druhá. A že je to vplyvom používaných hnojív a iných prípravkov.

Ľudia zároveň veria, že doma pestovaná zelenina je zdravá. Že sa nepoužívajú chemikálie a preto je mrkva krivá. A že keď je aj mrkva v obchodoch krivá, že je pestovaná ako keby doma.

Prečo je mrkva krivá?

Jediným dôvodom na to, aby rástla mrkva krivo alebo rovno ako špajdľa je to, v akej pôde rastie.

V ľahkej a piesčitej pôde nemá koreň problém rásť kolmo dole a vytvorí sa symetrická a rovná zelenina. Ak je pôda ťažká, sú v nej nebodaj kamene, či pri nedostatku vlahy pôda stvrdne na kameň a tieto prekážky nútia koreňovú zeleninu hľadať alternatívy kam rásť, preto sa korene mrkvy a petržlenu rozdvojujú, uhýbajú, nápadne zhrubnú ale do dĺžky nerastú. Nemá to nič spoločné s tým, aké chemikálie alebo prírodné hnoje sú pri pestovaní použité. O tvare koreňa rozhoduje vždy len substrát.

krivé mrkvy

Dá sa predpokladať, že veľkopestovateľ mrkvy pre veľkoodberateľov si pripraví záhony ľahkej pôdy, napríklad aj formou vyvýšených záhonov, ak hospodári na menej kvalitnej a ťažkej pôde. Dá sa predpokladať, že investuje do zavlažovacieho systému, aby pri plnení dohodnutých zmlúv nebol závislý od počasia. Ako to bude s hnojivami a ochranou proti škodcom, nemienim špekulovať. Výsledkom bude pekná rovná zelenina.

Ak si záhradkár alebo gazda na dedine pripraví piesčitý záhon, pravidelne bude zavlažovať svoju hriadku, tak dostane rovnako krásnu rovnú mrkvu aj petržlen. Aj keď si zeleninu postrieka proti burine aj škodcom, vo výsledku bude mať rovnako peknú a zdravú zeleninu, ako keby si ju kúpil v obchode. Keď je však gazda lenivý a zaseje mrkvu do neupravenej hriadky, do kamenistej zeme, pritom nebude ľutovať peniaze na postreky proti burine, lebo sa mu nechce ani plieť ani mulčovať a monokultúrny výsev, lákajúci škodcov, bude chrániť postrekmi proti hmyzu, môžeme si myslieť, že takáto krivá a škaredá mrkva je zdravá?

Tak prečo si ľudia myslia, že škaredý petržlen a krivá mrkva v obchodoch sú zdravšie, ako tie úhľadné takmer identické vo vedľajšom regáli?

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.