Pozor, posadnutosť zdravým jedlom je tiež choroba

Jesť zdravo je pekné, ale ako sa hovorí, nič sa nemá preháňať. Ak sa v supermarkete zaoberáte siahodlhým čítaním etikiet potravín, pretože sledujete všetky éčka a obsah cukru a tukov a nič iné neriešite, možno je na čase zabrzdiť a zamyslieť sa. Akonáhle totiž začnete riešiť len zdravý životný štýl, je na čase sa nad sebou zamyslieť.


Čítanie etikiet môže byť varovným signálom

Na začiatku to vyzerá ako dobrá vec. Snažíte sa zmeniť skladbu svojho stravovania, nie je vám ľahostajné, čo jete. Zaraďujete do jedálnička viac ovocia a zeleniny, obmedzujete tuky a cukry. To je len dobre, robíte tým niečo pre svoje zdravie. Dajte si ale pozor, aby sa z toho nestala posadnutosť. Ak sa pristihujete pri tom, že sa vám preháňajú hlavou len otázky týkajúce sa správnej životosprávy a na nič iné nemyslíte, je to varovný signál. Situácia môže dokonca dôjsť tak ďaleko, že jete už jedine biostravu a nedôverujete už takmer žiadnym potravinárskym výrobkom. Dostávate sa do situácie, kedy dokonca už aj podozrievate výrobcu, že vám na etiketách klame. Keď idete na návštevu, beriete si so sebou svoje jedlo, pretože to ktoré dostanete, nepovažujete za dostatočne zdravé. Je to extrém, ale aj takto to môže dopadnúť.

diéta

Urobte radosť sama sebe

Orthorexia, ako sa posadnutosť zdravým jedlom nazýva, je tiež druhom poruchy príjmu potravy, podobne ako anorexia alebo bulímia. Ohrozenejšou skupinou sú citliví ľudia, ktorí viac vnímajú svoje nedostatky, majú tendenciu sa podceňovať kvôli svojim chybám. Učiť sa mať rada samu seba, taká aká som, aj s tým, že si v jedle občas zahřeším, to je základ. Rovnako tak môže byť snaha o maximálne zdravú životosprávu známkou určitej citovej vyprahnutosti. Nevychádzajú vám vzťahy a hľadáte za ne náhradu. Preto namiesto čítania etikiet sa radšej venujte niečomu, čo vás vnútorne poteší a urobí vám radosť. Choďte do kina na dobrý film, alebo na kávu s kamarátkou.

Podobné články:

Ako uložiť bohatú úrodu
Keď sa vás jeseň opýta, čo ste robili v zime...
Čítať ďalej
Krmítko plné sýkoriek
Zima je pre záhradkára "hluché" obdobie. Práce veľa nie je,...
Čítať ďalej
môj domáci kvások
Udržiavanie hotového kvásku
Ražný kvások ako základ na pečenie domáceho chleba je živý...
Čítať ďalej
Ako som skoro rozvarila špagety
Nikdy som nemala pocit, že by mi čas doma išiel...
Čítať ďalej
Kam s rodinou cez predĺžený víkend
Mesiac máj vyšiel tento rok veľmi dobre. Dva týždne po...
Čítať ďalej
Načo korzet?
Pokiaľ na úvodnú otázku nemusíte odpovedať "lebo mi ho lekár...
Čítať ďalej

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.