Zelenina a zelenina

V schránke sme dnes mali farebný leták jedného nášho obchodného reťazca s inšpiráciami na letné varenie aj osvieženie. Samozrejme, že s kopou receptov. A pri každom recepte zoznam surovín, niekde aj s farebnými obrázkami. To aby sme si dobre zapamätali, čo si máme nabudúce vybrať práve z ich regálu.


Veď čo keby sme náhodou zašli na miestny trh a vybrali si tam zeleninu a ovocie od našich slovenských pestovateľov? Ešte by sme, nedaj bože, zistili, že ovocie a zelenina môže voňať a chutiť ako zelenina. A čo ak by sa nám to ešte aj zapáčilo. Začali by sme nakupovať na trhu častejšie a podporovať tým miestnych farmárov. To by tak bolo! Kto by potom kupoval tie ich „umelé vitamíny“ odkiaľsi z Tramtárie? Na čom by potom zarábali?

sklanikparadajkyPotravín z domácich zdrojov je v reťazci minimum, napriek tomu, že to v letáku zdôrazňujú. Veľmi dobre je to viditeľné práve na ovocí a zelenine. V tomto období, keď sa na trhu objavuje prvá zelenina z našej slovenskej úrody, v reťazci majú stále tovar z dovozu. Španielsku mrkvu, taliansky šalát alebo holandské paradajky. Vyzerajú síce na prvý pohľad pekné, veľké, možno aj trochu červené. Ale vôbec nevoňajú a o chuti ani nehovorím. Bodaj by aj voňali, keď ani nie sú zrelé. Len sa tak tvária. Chúďatá obtrhali ešte zelené a pri prevoze v kamióne im vytvorili také „podmienky“, aby to vyzeralo, že už zrelé sú.

Lenže vôňa a hlavne chuť naozaj zrelých plodov je úplne iná. Pri prirodzenom procese dozrievania na slnku sa znižuje obsah kyselín a zvyšuje obsah cukrov. To dodáva plodom charakteristickú sladkastú príchuť. Zároveň sú lepšie stráviteľné a neprekysľujú nám telo. Veľkovýrobcov a dovozcov však toto nezaujíma. Pestujú zeleninu v skleníkoch v živných roztokoch pod mliečnym sklom bez slnka a oberajú ju ešte zelenú. Nemajú totiž čas čakať, kedy plody dozrejú a okrem toho, zrelé plody sa rýchlo kazia. A že nie sú sladké? Vraj sú takto zdravšie a aspoň sa nám nepokazia zuby a nepriberieme. No ďakujem pekne za takú útechu.

Určite sa však aj napriek tomu nájde dosť ľudí, ktorí do tohto obchodného reťazca zájdu. Veď je to také jednoduché, nakúpiť všetky potraviny a veľa krát aj iný tovar na jednom mieste. Čím väčší obchod, tým lepšie. Veď ušetríme čas aj peniaze. Ale za akú cenu?

Veď už stará pravda hovorí: „Kam nechodí slnko, tam chodí lekár“.

Súvisiace:  Sušenie ovocia u nás doma

Podobné články:

Dni Keltov
Naša krajina je miestom, ktorým sa prevalilo "sťahovanie národov". Preto...
Čítať ďalej
voda
Pozor na zaužívané chemické ošetrenie pitnej vody!
Tak, ako nie je všetko zlato, čo sa blyští, nemusí...
Čítať ďalej
chlorella_2.jpg.400x400_q85
Prémiové superpotraviny
Verili by ste, že naše telo je úplne sebestačné? Že...
Čítať ďalej
jablko
Jablká do hrnca!
Väčšina ľudí by možno povedala, že jablká patria skôr do...
Čítať ďalej
arganeol
Zdravá kozmetika – dary z prírody
Pomaličky, ale isto sa čoraz viac ľudí aj v kozmetike vracia...
Čítať ďalej
mandľové peniažteky
Moje prvé tohtoročné vianočné pečivo
Verím, že vo viacerých domácnostiach to už dávno vonia Vianocami....
Čítať ďalej

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.