Chceli by ste mať čo najbohatšie Vianoce, no vaša výplata je príliš malá? Alebo vlastne ani neviete, či ju vôbec dostanete? Ak si nechcete zobrať úver, zrejme budete musieť na niečom ušetriť. Lenže na čom! Na darčekoch pre deti? Že ani náhodou? Tak na čom? Iba ak na jedle. A čo tak na kapustnici?
V našej rodine si Vianoce bez kapustnice nevieme ani len predstaviť. Varievala ju už moja stará mama, aj moja mama. A samozrejme ju varievam aj ja. Musí byť poriadne hustá. Aby v nej varecha stála. Základom je dobrá kvasená kapusta. Ale nesmie chýbať kus domácej klobásy alebo údeného mäsa. No a k tomu ešte nepostrádateľné sušené hríby. Bez nich by to celé nebolo ono. Viem, že niekto pridáva ešte aj sušené slivky. Raz som to vyskúšala aj ja, no táto kombinácia nám nejako zvlášť nechutila. A tak som sa vrátila k pôvodnej receptúre.
Keďže sú Vianoce už onedlho, zašla som pred pár dňami do obchodu kúpiť kyslú kapustu. Pani predavačka ju chválila. Vraj je veľmi dobrá. Niektorí zákazníci, čo ju ochutnali, sa vraj znova vrátili po ďalší balíček. Taká je výborná. No nebola by som to ja, aby som nepozrela zloženie. Ale najprv krajinu pôvodu. A hádajte odkiaľ tá kapusta bola? Áno, tipujete správne. Z Poľska. No čo už. Vzdychla som si v duchu. Keď nemáme na Slovensku dosť kapusty, treba ju doviesť. Najlepšie z Poľska. A možno bude lacnejšia ako tá naša. Čo na tom, že precestuje desiatky kilometrov a aby cestou neskysla viac, ako je potrebné, treba ju zakonzervovať? Chemicky, samozrejme!
Tentoraz som ceny neporovnávala. Zaujalo ma skôr zloženie. Kyslá kapusta by mala obsahovať okrem kapusty len soľ a rascu. Možno ešte nejaké to korenie. Aby však po vybratí zo suda vydržala na regáli až do Vianoc a iste aj omnoho dlhšie, výrobcovia si pomáhajú konzervantami. Pomaly si teda zvykáme na všelijaké citráty či chloridy. Čo som však objavila v zložení tejto kyslej kapusty, mi tak trochu vyrazilo dych. Ako stabilizátor bol použitý dusitan sodný! E 250. Táto zdraviu škodlivá prísada, nevhodná pre deti sa používa ako konzervačná látka takmer vo všetkých údeninách a mäsových výrobkoch. Má za úlohu pôsobiť proti baktériám, zabraňuje rozkladu tukov a čo je dôležité, dodáva údeninám ružovú farbu a „údenú chuť“.
A sme pri tom. Keďže „údenú prísadu“ nájdete aj v sáčku s kvasenou kapustou, možno nebudete musieť kúpiť ani klobásu ani mäso a vaša kapustnica bude napriek tomu výborne voňať aj chutiť. Či sa z nej aj najete, to uvidíte, respektíve pocítite sami. No rozhodne za mäso ušetríte. A dokonca ňou môžete pohostiť aj vegetariánov.
Pôvodne som mala v pláne staviť sa ešte v mäsiarni pre poriadny kus klobásy. Pri čítaní zloženia tej kapusty som na chvíľu zaváhala. Ale naozaj len na chvíľu. Vzápätí som milú kapustu vrátila naspäť do police v zelovoci a vybrala sa po tú klobásu. Keď už chcem údeninovú chuť, tak nech je k nej aspoň kúsok mäsa!
A čo dodať na záver? Nezúfajte! Ak nemáte doma svoju kvasenú kapustu, ešte vždy máte na výber. Stačí sa len lepšie poobzerať. Sú výrobcovia, ktorí dokážu vyrobiť a dodať na trh kvasenú kapustu ochutenú len soľou. Bez zbytočných vylepšovadiel. A tak isto si môžete vybrať, či chcete len chuť mäsa alebo mäso samotné.
Škoda,že aj slovenská kvasená kapusta bez éčok sa hľadá v obchode veľmi ťažko.
Warning: Undefined array key 1 in /data/6/3/63be5345-0f9e-4008-8009-3efaf0eec091/dobreazdravo.sk/web/wp-content/plugins/wp-useragent/wp-useragent-detect-os.php on line 668
Ja som takú objavila v Lidli. Neviem síce, či je slovenská, ale v zložení má len kapustu a soľ.