![](https://dobreazdravo.sk/wp-content/uploads/2013/08/morskasol1-364x700.jpg)
Aj vy ste vo svojej solničke vymenili klasickú soľ za morskú v domnení, že je zdravšia? Že obsahuje plno cenných minerálov, ktoré naše telo potrebuje? Urobila som tak pred časom aj ja. Vyskúšala som niekoľko druhov. Medzi inými aj tú s názvom „Gemma di mare“, vyrobenú v Taliansku. A bola by som si ňou solila jedlo pokojne ďalej, nebyť článku v jednom časopise.
O soli sa toho už popísalo veľa. Či už o tej klasickej kuchynskej alebo morskej. Soľ ako taká je pre naše telo nevyhnutná. Zabezpečuje rovnováhu vnútorného prostredia, zlepšuje príjem živín z varených jedál, stimuluje ľadviny. A jednoducho nám chutí.
V poslednom období sa však preferuje používanie hlavne soli morskej. Zvlášť, ak je prírodná a nerafinovaná. Ibaže morskú soľ dostanete kúpiť častejšie rafinovanú. Teda bielenú a bohužiaľ zbavenú tých najcennejších minerálov. Zato však obohatenú o všeličo. Okrem umelo pridaného jódu v nej nájdete trebárs kyanid.
![morská soľ morská soľ](https://dobreazdravo.sk/wp-content/uploads/2013/08/morskasol22-225x300.jpg)
„Neškodný kyanid“
Kyanid draselný, známy aj ako cyankáli, je silný jed. Učili sme sa to už v škole na hodinách chémie. Tým, že zamedzuje prístupu kyslíka k bunkám, jednoducho ich zabíja udusením. Citlivé sú naň hlavne bunky, ktoré kyslík najviac potrebujú. A to bunky mozgu a srdca. Zabíja spoľahlivo už v priebehu niekoľkých minút.
A čo s tým má spoločné morská soľ? Možno nič. A možno až priveľa. Takmer každá totiž obsahuje kyanid. Našťastie nie ten draselný, ale ferokyanid sodný. Vraj zabraňuje spekaniu kryštálov.
![zloženie morskej soli detail zloženie morskej soli detail](https://dobreazdravo.sk/wp-content/uploads/2013/08/morskasol33-300x279.jpg)
Vo väčšine príručiek sa dočítate, že E535 je neškodná látka. Jej molekula je tak pevná, že sa v tele v žiadnom prípade nerozkladá a teda nie je schopná vyvolať otravu. Podľa viacerých autorov je však E535 látka, ktorá na organizmus pôsobí nepriaznivo.
Tak si vyberte. Ak sa chcete po tejto informácii vrátiť k používaniu klasickej soli z nášho solivaru v Prešove, dajte pozor. Ferokyanid draselný už nájdete aj tam. Že by to bola daň za to, že sme si zvykli na jemnú sypkú soľ a výrobcovia sa nám ju snažia vyrobiť za každú cenu? Aj za cenu prípadného poškodenia zdravia?
Každopádne soľ s kyanidom do mojej kuchyne nepatrí. Skončila v koši a viac túto značku nekúpim.
Ten „fero“ kyanid ma dostal tiez. Rovnako som si pamatal,ze kyanid do hrnca velmi nepatri a to,ze sa k nemu pridal Fero, ma nijako zvlast neupokojilo. Tak som zacal patrat a dostal som sa az na tuto stranku.
Je to des, co vsetko dnes konzumujeme. A vsetko sa pritom odohrava v dobrej viere, ze ked si kupite nieco v potravinach, nebude to predsa nevhodne na jedenie. Omyl, opak je pravdou.
Este jedna poznamka k „zdravej“ morskej soli. Kazda sol je morska, aj ta z Presova, ba dokonca ta z Presova moze byt aj zdravsia ako vsetky sucasne morske druhy, kedze je to sol z mora spred milionov rokov. Je len otazko,co vsetko v Presove do soli pridaju…
Tiež máme túto soľ v kuchynke v práci a presne som si všimol ten kyanid. I keď hotové jedlo nesolím. Je pravda, že ferrokyanid sodný sa považuje za bezpečnú látku, ale i tak by som sa tejto soli radšej vyhýbal. Radšej čistú soľ aj napriek tomu, že ju občas treba rozdrviť v rukách.
Vratit sa k presovskej soli uz neda. To ze je na obale napisane solivary nic neznamena, je to len nazov. Povod soli je rakusko, je to aj v popise vyrobku 😉 http://www.cas.sk/clanok/358802/presovska-sol-nepochadza-zo-slovenska-tazia-ju-v-rakusku/
Aspoň vidíme, čo skutočne chcú „zahraniční investori“. Našťastie sú aj iné zdroje a je len na zákazníkoch, ktoré výrobky v obchodoch uprednostnia a tým dajú obchodníkom najavo, ktorý tovar si môžu strčiť… naspäť do skladu.
Vy geniovia, a cim si myslite ze solia rozky a ine produkty ktore kupujete v supermarketoch?
A prečo si myslíš, že si kupujeme rožky v supermarketoch?