Sychravým dňom navzdory: Ako predchádzať nachladnutiu?

nádcha

S nástupom sychravých jesenných dní nás čoraz viac ohrozuje nádcha, prechladnutie a chrípka. Ako im predchádzať? Je to prekvapivo jednoduché, dokonca ani nemusíte chodiť do lekárne, stačí len prezrieť doma špajzu alebo zájsť do obchodu s ovocím a zeleninou.


Bez akých pomocníkov sa pri prevencii proti bacilom nezaobídeme? Poďme si posvietiť na tie najúčinnejšie a nakoniec pridajme aj pár zásad, ktoré je dobré na jeseň dodržiavať.

Využite schopností prírodných antibiotík

Ak nepatríte medzi jeho nezmieriteľné nepriateľov, zaraďte do svojej stravy cesnak. Má antibakteriálne účinky a používa sa ako prírodné antibiotikum. Poriadna cesnačka nielen zahreje v žalúdku, ale pomôže tiež čeliť prípadným infekciám. Rovnako dobre poslúžia aj cesnakové nátierky. Najlepšie je konzumovať cesnak v surovej podobe, pretože pri tepelnej úprave stráca časť svojej účinnosti, avšak nie každý to zvládne.

Vitamín C a zázvor

zelenina Zásobujte sa vitamínom C. Veľa prírodného vitamínu C obsahuje napríklad kapusta. Najlepšie je, keď máte svoju dobre naloženú. Uvarte si poriadnu kapustnicu, ktorá vás nasýti aj zahreje. Podobnou zásobárňou vitamínov je tiež chren a červená repa. Hodí sa k mäsám, kde ich ostrú chuť zjemníte nastrúhanými jablkami. Tiež vlažný čaj s poriadnou dávkou čerstvo vytlačeného citróna nie je na zahodenie. Môžete si do neho pridať aj čerstvý na plátky pokrájaný zázvor a prípadne ľahko prisladiť medom alebo trstinovým cukrom. Podobnou zbraňou je aj bazový a mätový čaj.

Sila cibuľového čaju

Komu sa nezvierajú ústa pri predstave chuti cibuľového čaju, môže to skúsiť aj s ním. Stačí nakrájať cibuľu na štvrťky a vložiť do hrnca so studenou vodou. Vodu potom privedieme do varu, odstavíme z platne a necháme stáť asi 20 minút. Potom vylúhovanú cibuľu vyhodíme. Čaj môžeme osladiť a pred vypitím prihriať.
Iný recept hovorí zasypať cibuľu na reze kryštálovým cukrom a nechať z nej vytiahnuť všetku šťavu a tú potom po lyžičkách piť.

Obmedzte mlieko a kloktajte soľ

Ak ste už prechladnutý alebo máte pocit, že na vás niečo „lezie“, obmedzte mlieko, alebo ho na čas úplne prestaňte piť. Prekvapuje vás naša rada? Lekári sa zhodujú na tom, že mlieko a mliečne výrobky zahlieňujú telo. Preto môžu predĺžiť dobu, kedy vaše telo bude s nádchou alebo infekciou bojovať.
Naopak k odhlieneniu vám pomôže soľ, predovšetkým morská. Rozpustite malú štipku v hrnčeku plnom teplej vody, natiahnite ju do nosa a následne vysmrkajte. Zápal nosohltana sa vám vyhne. Rovnako dobre môžete zriedeným soľným roztokom aj kloktať v krku.

Odpočívajte a nepreceňujte sa

Nepreceňujte svoje sily. Nájdite si čas na odpočinok. Ak sa budete prepínať, telo čoskoro povie stop. Keď je vonku aspoň trochu pekne , vyrazte na slniečko. Prechádzka na čerstvom vzduchu vám zaistí dobrú náladu. Na posilnenie imunity slúži otužovanie, ale pozor v jesenných dňoch, kedy je telo oslabené a chystá sa na zimu, s ním nezačínajte! Skúste to budúce leto. Dostatok spánku tiež veľa pomáha. Nezabúdajte na pravidelné vetranie a v miestnostiach, kde sa zdržiavate, zbytočne neprekurujte. Tiež nezabúdajte na to mať nohy v teple.

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.