Uhorky ako sezónna zelenina majú zväčša krátky život. Po vysiatí alebo vysadení priesad koncom apríla sa rozvinú, dajú svoju úrodu a koncom leta končia vegetačné obdobie zväčša po napadnutí plesňou, ktorá najprv zlikviduje ich listy, čím rastlina stráca schopnosť rásť a vyživovať plody. Nám sa tento rok podarilo život uhoriek výrazne predĺžiť. A tak chutné šalátové uhorky môžeme jesť aj koncom septembra a na začiatku októbra.
Šíreniu plesní na rajčinách aj uhorkách napomáhajú chladnejšie dni koncom leta, kedy sa s večerom začína zrážať rosa. Pozorujeme to v záhrade na všetkých predmetoch, vrátane našich sedačiek. Jednoducho sadnúť si okolo súmraku znamená sedieť na vlhkom a studenom mieste.
Aby sme našim uhorkám dopriali čo najlepšie miesto, pre ich rast používame konštrukciu z betonárskych výstuží, natretých farbou pre dlhšiu životnosť. Dva panely na vrchu opriem o seba a spojím, čím vytvorím akýsi strmý stan.
To zaistí vzdušnosť a stačí aj mierny vánok, aby listy vždy osušil, či už od rosy alebo dažďa. Na druhú stranu sú celé uhorky vystavené slnku, čo prospieva ich rastu a z takejto konštrukcie sa aj zrelé plody dobre oberajú. Hlavná sezóna zberu šalátových uhoriek u nás tento rok vrcholila koncom augusta. Mnohé časti rastlín začali uschýnať.
Vďaka vlhkej pôde, zamulčovanej drevnou štiepkou a senom a vďaka teplému a suchému letu, sme si naozaj užili množstvo veľkých a chutných plodov. Po tom, čo sme určili niektoré plody k plnému dozretiu, aby sme získali osivo pre nasledujúce roky, sme nechali uhorky naďalej na konštrukcii.
Mierno ochladenie a občasný dáždik zrejme uhorkám svedčil, pretože sa objavili na nich nové kvety, ktoré sa premenili na nové plody.
Je veľmi príjemné aj na prelome septembra a októbra jesť svoje vlastné čerstvé a chutné uhorky. Len sa obávam, čo s nimi spraví prípadný prízemný mráz, ktorý sa v týchto končinách pravidelne každý rok objavuje a za jednu noc spáli rastliny, ktoré by ďalší mesiac ešte spokojne vegetovali. Našťastie sa to netýka zeleniny na vyvýšených záhonoch, takže aj potom máme čerstvé plody na koreni. Ako sa ukazuje, klimatické zmeny, ktorými sme médiami strašení, môžu mať aj priaznivý dopad na záhradkárov. Len sa treba vedieť s nimi vyrovnať, napríklad tým mulčovaním 😉
Komentáre