Nálev na uhorky bez éčok, zato so sacharínom

Veselý koumák a ľudový zabávač, Láďa Hruška (je to skutočné meno alebo len pseudonym?) v televízii aj vo svojom magazíne prináša nejeden recept do kuchyne aj do domácej dielne. Občas sa jedná o prkotiny, občas sú to len veselé pikošky, ale občas sekne takú blbosť, že je na pováženie, že s tým lezie do televízie. Ako nedávno s tým nálevom bez éčok.


Éčka sú strašiakom mnohých ľudí. Sú tak označované prídavky do potravín, ktoré menia ich chuť, farbu, konzistenciu alebo trvanlivosť. Vo všeobecnosti sú považované za látky nebezpečné a preto sa im veľa ľudí vyhýba. Čo si je schopný ale uvedomiť málokto je fakt, že označenie „éčka“ dostali tieto ingrediencie podľa toho, že sú zaradené do zoznamu povolených látok, pridávaných výrobcavmi do jedla, ktoré kupujeme v obchodoch a podľa stupňa vhodnosti, nevhodnosti alebo nebezpečnosti je im priradené aj číslo. A tak všetko, čo sa v potravine ako základnej surovine nenachádza a je do jedla pridané, nesie označenie EXX (E a ​​číslo). Teda aj taký vitamín C.

Takže nie každé éčko je nutne jedovaté, neprípustné, nevhodné, škodlivé alebo inak zlé. A to ma ako autora mnohých článkov na tomto webe nemôže nikto podozrievať, že snáď nadržiavam priemyselným výrobcom potravín alebo že priamo propagujem potraviny, ktoré škodia ľuďom. Skôr naopak. Sám vo svojom živote cielene nekupujem potraviny, ktoré obsahujú syntetické farbivá, dochucovadlá alebo náhražky základnej suroviny. Ale čo je veľa, toho je príliš.

nakladaneuhorky

Poďme teda k tomu nálevu, anžto rodinnému striebru na tanieri. Do programu Ládi Hrušky recept prihlásila istá pani a Vychytávky ju navštívili a odvysielali. Do 4 litrov nálevu šiel ocot a voda, trochu cukru a 60 tabliet sacharínu. Čože? Sacharínu! Umelého sladidlá. Preboha, prečo? Keď je tam cukor, prečo ešte sladidlo, umelé, pre diabetikov??? Pre zdravého človeka je umelé sladidlo ešte väčšie svinstvo, než pre diabetikov cukor. No dobre, pani a jej rodina majú radi sladké, nech si ho jedia. Trebárs s aspartamom, to je ich vec.

Prečo ale Láďa Hruška tesne pred receptom vykladá v televízii, že nebudeme kupovať nijaký nálev v sáčku v obchodoch, pretože sú v nich éčka, ale uvaríme si nálev doma. So sacharínom! Pretože umelé sladidlo je éčko, a v číselnej rade zákonnej evidencie pekne vysoko!

A to ešte tá pani vysvetľovala, že vraj recept má od niekoho kedysi dávno z okurkárny zo Znojma! No možno v továrni pridávali do nálevu umelé sladidlá, a nie je sa im čo čudovať, je to lacnejšie ako cukor, aj preto sa dnes do potravín dáva fruktózový sirup, aj keď nemá nič spoločné s ovocím a fruktózou, ovocným cukrom, okrem názvu. To ale neznamená, že budem takým sajrajtom otravovať svojich blízkych doma!

Pretože ak je niečo horšie, než pridávať jedy do potravín v továrni, potom je to pridávanie jedov do potravín pri ich domácej výrobe.

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.