Vajíčka: cholesterolová bomba alebo zdraviu prospešná potravina?

Sú vajíčka zdravé? A koľko ich máme jesť? Možno ani vy v tom nemáte jasno. Vajíčka patria medzi cholesterové strašiaky. Určite aj vy ste mnohokrát počuli varovanie pred prílišnou konzumáciou vajec. S blížiacou sa Veľkou nocou sa iste bude znovu veľa hovoriť aj o prospešnosti či nebezpečenstvo vajíčok. Ako to teda s vajcami naozaj je? Prospievajú nášmu organizmu? Pokúsime sa na tieto otázky odpovedať.

 


V poslednej dobe sa prístup prehodnocuje

Pravdou je, že v minulosti do nás všetci hustili, že vajíčka sú vzhľadom k vysokému obsahu cholesterolu naším veľkým nepriateľom. Niektoré štúdie dokonca tvrdili trebárs to, že len jeden žĺtok obsahuje také množstvo cholesterolu, že by nám mal vystačiť na celý deň. Preto sa napríklad odporúčalo robiť omelety iba z bielkov a vôbec byť s vajíčkami veľmi opatrní. Nedávno ale odborníci svoj ​​prístup k vajíčkam trochu prehodnotili a dali im určitú šancu na návrat do nášho jedálnička.

Obsahujú vitamíny i minerály

Vajíčka bezpochyby do jedálnička patria, avšak mali by sme si ich dopriať s mierou, ako ostatne všetko. Okrem cholesterolu nám navyše dodávajú veľa užitočných a telu prospešných látok. Medzi tieto látky zaraďujeme bielkoviny alebo tiež nenasýtené mastné kyseliny. Ďalej vo vaječnom obsahu nájdeme aj vitamíny, napríklad vitamín A, ďalej vitamíny zo skupiny B, predovšetkým B1 a B2, B3 a B6. Nemali by sme zabúdať ani na minerálne látky, napríklad vápnik, horčík a fosfor. Teda látky sú nevyhnutné pre stavbu nášho tela. Z toho jasne vyplýva, že vyškrtnúť vajíčka z jedálnička by bolo hrubou chybou.

Štyri kúsky týždenne a radšej v pokrme

Aká je teda bezpečná hranica, kedy môžeme vajíčka bez obáv konzumovať a kedy už by sme sa mali obávať cholesterolového nebezpečenstva? Odborníci udávajú, že naservírovať si štyri celé vajcia do týždňa by z pohľadu lekárov nemal byť žiadny problém. Iba ak máte problémy s vysokým cholesterolom, mali by ste toto množstvo obmedziť približne na polovicu, teda dve vajcia týždenne. Oveľa lepšie tiež je, keď vajcia konzumujete ako súčasť pokrmu, teda v niečom pečenom či varenom, než samostatne ako napríklad vo forme vyprážaných vajec. Všeobecne sa ako najstráviteľnejšie uvádzajú väčšinou vajcia namäkko. Tie sa však varia príliš krátku dobu, takže hrozí nebezpečenstvo salmonelózy. Preto je lepšia ich úprava natvrdo, pri ktorej sa varia 10 minút, čo sa udáva ako ideálna doba pre zničenie choroboplodných zárodkov. Môžete vajcia varené natvrdo pridať napríklad do šalátu, počítajte tiež s obsahom vajec treba v pečenom sladkom atď.

omeleta

Pridávajte do pokrmov potraviny na zníženie cholesterolu

Ak si ale nedokážete aspoň občas odpustiť miešané vajcia, doplňte ich tanierikom so surovými a dobre zrelými paradajkami. Práve paradajky zase ovplyvňujú hladinu cholesterolu pozitívne. Môžete do vaječných pokrmov pridávať aj iné potraviny, ktoré hladinu cholesterolu znižujú. Patrí medzi ne napríklad u nás trochu v súčasnosti opomínaná fazuľa alebo mrkva, cesnak či cibuľa alebo pór. Zapečenú zeleninu sa preto nebojte zaliať mliekom s vyšľahaným vajíčkom. Z ovocia je pritom výborným regulátorom cholesterolu jablko alebo hrozno a vlastne všetko ovocie obsahujúce vyššie porcie vitamínu C. Súvislosť medzi vitamínom C a množstvom cholesterolu v tepnách totiž bola lekársky preukázaná. Tento vitamín je naším kontrolórom cholesterolu. Skúste preto zapátrať po nových receptoch, ktoré vám doprajú vychutnať si dobré domáce vajíčko, ale zároveň pre vás nebudú znamenať príliš veľké cholesterové riziko. Praženica alebo vaječný šalát vám skrátka musí stačiť iba raz za čas. Vzhľadom k prospešnosti vajíčok pre naše telo by ste si ich ale úplne odopierať nemali.

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.