Ako obchod zvyšuje spotrebu paradajok

Že je zelenia zdravá, o tom niet pochýb, najmä u tej doma vypestovanej. Keď si kúpime paradajku v obchode, nie vždy má takú vôňu a chuť, ktorú očakávame, ak máme možnosť jesť domácu zeleninu. Mestskí ľudia však takú možnosť nemajú a tak im obchod môže predať aj paradajku nezrelú. A teraz sú „tlaky“ na zvyšovanie objemu predaja cez zdravotné strašenie.


Správne zrelá paradajka je krásne červená, voňavá a šťavnatá. Keď sa do nej schuti zahryzneme, občas nám červená šťava vystrekne aj mimo úst. Ale vonku v záhrade to nevadí. Keď si dáme jednu či dve len tak, bez chleba a bez ničoho, tak do tela dostaneme nie len chutnú šťavu a zdravú dužinu. Je to voda proti smädu, vitamíny proti chorobám, vláknina na dobré trávenie, trocha cukru pre energiu a objem pre zasýtenie žalúdka. Paradajky ale skvele chutia aj ako súčasť raňajok či olovrantu, spolu s mäsom, chlebom, syrom.

Dužina je na paradajke azda najchutnejšia

Nedávno sa internetom začala šíriť informácia, že pred konzumáciou paradajok máme odstrániť jej vnútro. Stred, semienka a šťavu, pretože môže spôsobiť zdravotné problémy. Jesť sa má len vonkajší tuhý obal.

Tisíce rokov ľudia jedli paradajky komplet aj so šupkou a zrazu sú semiačka jedovaté? Kto šíri taký nezmysel? Alebo to nie je nezmysel? Vyšľachtili pestovatelia pre supermarkety snáď také odrody, ktorých semená sa jesť nedajú? Preboha, čím to potom hnoja? A bolo by tu ešte jedno vysvetlenie. Zvedaví ľudia sú schopní všetkého. Aj vypestovať vlastné paradajky, nie len na záhrade ale aj na balkóne, zo semien kupovanej zeleniny a prestať utrácať peniaze v obchodoch. Tomu treba zabrániť! Vyhlásime stred paradajky za odpad, naučíme ho ľudí likvidovať a kšeft bude zachránený. Rovnako ako to urobili z bylinkami. Vyhlásili ich za burinu a ľudia ich v trávniku vytrvale likvidujú chemickými postrekmi 🙁

Pravda môže byť aj taká, že sa obchodníci iba snažia predať viac paradajok. Ak ľudia polovicu toho, čo kúpili a zaplatili, vyhodia, možno budú kupovať viac zeleniny a obchodníci zarobia dvojnásobok. Čo už, zarába sa na ľuďoch a najlepšie na hlúpych. Normálny záhradkár nevyhodí to, na čom niekoľko týždňov pracoval. A už vôbec nie polovicu chutnej a zdravej úrody zeleniny.

Podobné články:

žehleniežehlenie
Vynález na žehliacu dosku
Žehlíte často? Aj pánske košele? A koľkokrát sa vám stalo,...
Čítať ďalej
8 dôvodov, prečo jesť vajcia častejšie
Vajcia sú jednou z mála potravín, ktoré si právom zaslúžia...
Čítať ďalej
Ako vznikajú pigmentové škvrny?
Pigmentové škvrny patria medzi častý problém, ktorý trápi ženy hneď...
Čítať ďalej
Poistite si auto na dovolenku
Dovolenková sezóna s koncom leta nekončí. Prestávame síce lietať a...
Čítať ďalej
Čistá pleť a biele zuby: Ako to...
Dosiahnuť to, aby ste mali pekné biele zuby je niekedy...
Čítať ďalej
kultivátorkultivátor
Kultivátor aj rýľuje
Zem na našej záhradke býva vo dvoch stavoch. Buď je...
Čítať ďalej

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka používa Akismet na obmedzenie spamu. Zistite, ako sa spracovávajú údaje o vašich komentároch.