Ako obchod zvyšuje spotrebu paradajok

Že je zelenia zdravá, o tom niet pochýb, najmä u tej doma vypestovanej. Keď si kúpime paradajku v obchode, nie vždy má takú vôňu a chuť, ktorú očakávame, ak máme možnosť jesť domácu zeleninu. Mestskí ľudia však takú možnosť nemajú a tak im obchod môže predať aj paradajku nezrelú. A teraz sú „tlaky“ na zvyšovanie objemu predaja cez zdravotné strašenie.


Správne zrelá paradajka je krásne červená, voňavá a šťavnatá. Keď sa do nej schuti zahryzneme, občas nám červená šťava vystrekne aj mimo úst. Ale vonku v záhrade to nevadí. Keď si dáme jednu či dve len tak, bez chleba a bez ničoho, tak do tela dostaneme nie len chutnú šťavu a zdravú dužinu. Je to voda proti smädu, vitamíny proti chorobám, vláknina na dobré trávenie, trocha cukru pre energiu a objem pre zasýtenie žalúdka. Paradajky ale skvele chutia aj ako súčasť raňajok či olovrantu, spolu s mäsom, chlebom, syrom.

Dužina je na paradajke azda najchutnejšia

Nedávno sa internetom začala šíriť informácia, že pred konzumáciou paradajok máme odstrániť jej vnútro. Stred, semienka a šťavu, pretože môže spôsobiť zdravotné problémy. Jesť sa má len vonkajší tuhý obal.

Tisíce rokov ľudia jedli paradajky komplet aj so šupkou a zrazu sú semiačka jedovaté? Kto šíri taký nezmysel? Alebo to nie je nezmysel? Vyšľachtili pestovatelia pre supermarkety snáď také odrody, ktorých semená sa jesť nedajú? Preboha, čím to potom hnoja? A bolo by tu ešte jedno vysvetlenie. Zvedaví ľudia sú schopní všetkého. Aj vypestovať vlastné paradajky, nie len na záhrade ale aj na balkóne, zo semien kupovanej zeleniny a prestať utrácať peniaze v obchodoch. Tomu treba zabrániť! Vyhlásime stred paradajky za odpad, naučíme ho ľudí likvidovať a kšeft bude zachránený. Rovnako ako to urobili z bylinkami. Vyhlásili ich za burinu a ľudia ich v trávniku vytrvale likvidujú chemickými postrekmi 🙁

Pravda môže byť aj taká, že sa obchodníci iba snažia predať viac paradajok. Ak ľudia polovicu toho, čo kúpili a zaplatili, vyhodia, možno budú kupovať viac zeleniny a obchodníci zarobia dvojnásobok. Čo už, zarába sa na ľuďoch a najlepšie na hlúpych. Normálny záhradkár nevyhodí to, na čom niekoľko týždňov pracoval. A už vôbec nie polovicu chutnej a zdravej úrody zeleniny.

Podobné články:

sedmokráska v mojom trávniku
Bylinky zo záhrady aj prírody
Keď opustíme svoje príbytky a vyjdeme si von, prekvapí nás...
Čítať ďalej
Prikrmujeme sýkorky
Kŕmiť vtáčiky má význam z dvoch aspektov. Jednak im pomôžeme...
Čítať ďalej
Glykemický index: Čo znamená pre našu zdravú...
Ak sa budete zaoberať zdravou výživou, určite skôr či neskôr...
Čítať ďalej
Moja nová skúsenosť
Predstavte si, že vás niekto vezme so sebou do mesta,...
Čítať ďalej
Postreh z prechádzky mestom
Po nedeľnom obede dobre padne malá prechádzka. A tak sme...
Čítať ďalej
zmäkčovač vody
Dlhý život nielen pre vašu práčku
Iste si ešte pamätáte známu reklamu: „Dlhý život pre vašu...
Čítať ďalej

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.