Ako som využila môj víkendový pracovný zápal

prvé snežienky

Poznáte tento výrok? „Keď na mňa príde pracovný zápal, sadnem si tíško do kúta a počkám, kým ma prejde.“ Tak takéto čosi ja nikdy neskúšam. Bojím sa totiž, aby si to ten pracovný zápal nabudúce nerozmyslel a ja by som v lenivosti prespala možno podobný slnečný víkend ako bol tento. A to by bola predsa večná škoda.


Pracovný zápal alebo neodolateľná chuť niečo robiť či tvoriť sa ma najčastejšie zmocňuje cez víkend. Ak je už od skorého rána jasno a izba je zaliata slnkom. To je ten pravý impulz, ktorý ma spoľahlivo vyženie z postele. A tak tomu bolo aj túto sobotu.

Najprv práca v kuchyni, potom zábava v záhrade

hrniec Kým si priateľ ešte spokojne pochrapkával, ja som už v posteli nemohla vydržať. Mysľou som už bola v záhrade, no keďže doma nebolo čo jesť, povedala som si, že by sa patrilo aj čosi navariť. Keby išlo o mňa, tak si vystačím s chlebom, trochou smotany a cibule. Lenže môj chlap by to nejedol. A keďže, ako on sám hovorí: „Hladný chlap je zlostný chlap“, pre pokoj v rodine som sa pustila do varenia. Našťastie som si už večer vybrala z mrazáku poriadny kus hovädziny.

Začala som teda gulášom v tlakovom hrnci. Zatiaľ čo si tlakový hrniec veselo odfukoval, ja som stihla prihnojiť všetky kvety aj priesady v byte. Naplánované som to mala presne. Uvariť, postarať sa o izbové kvety a potom hurá do záhrady. A v podstate mi to aj vyšlo. O pár minút na to, ako sa priateľ prebudil, bol guláš uvarený. Aspoň som v to dúfala. Lebo u hovädziny nikdy neviete, či bude dosť mäkká. Zistíte to až vtedy, keď v hrnci klesne tlak a môžete ho otvoriť. Minule som dokonca čítala, že niekomu sa podarilo mäso v tlakovom hrnci tak rozvariť, že z toho potom bola omáčka na špagety. Mne sa našťastie podaril (vraj vynikajúci) guláš a tak som pokračovala v pracovnom zápale ďalej. V záhrade.

Záhrada ako hobby

Ak niekto povie, že teraz v záhrade nieto čo robiť, zrejme záhradu buď nemá vôbec alebo v nej veľmi dlho nebol. No ale povedal mi to sused z činžiaku. Tak nech mu je odpustené. Ja mám toto obdobie v záhrade veľmi rada. A na prvé úpravy záhonov po zime som sa dlho tešila.

jahody po zime

Tento víkend som začala jahodami. Musela som ich najskôr vyhrabať spod poriadnej vrstvy lístia. Ale listový mulč spolu s čiernou netkanou textíliou mal svoj význam. A osvedčil sa. Všetky minuloročné jahody prečkali zimu bez najmenších problémov. Podobne sú na tom spod snehu vykúkajúce narcisy a tulipány. O snežienkach ani nehovorím. Tie mi svojimi kvietkami robia radosť už dva týždne.

Súvisiace:  S motorovým fúrikom je každá práca ľahká

moja záhrada 4.3.2013

Keďže je obdobie, keď Mesiac ubúda, všetky rastliny dostali v sobotu prvú dávku hnojiva. Granulované hnojivo som dopriala nielen jahodám, ale aj vresom, rhododendronu, gaultériám či hortenzii. A hoci vlahy je v pôde dosť, aby mohlo hnojivo rýchlo pôsobiť, treba ho vodou dobre poliať. Kde však vziať vodu, keď je nádrž po zime prázdna? No predsa z prírodného bazéna. A kde sa ten v mojej inak suchej záhrade vzal? Jednoducho. Voda zo spúšťajúceho sa snehu sa nahromadila v jame, ktorá vznikla, keď som vlani vyhrabala zvyšky lístia a popola z malého ohniska. A tak som vodu nabrala do vedierka a poliala ňou všetky prihnojené rastliny.

moje záhradné "jazierko"

Na záver som ešte urobila nevyhnutný jarný postrek broskyne proti kučeravosti a s dobrým pocitom som sa vrátila domov. Teraz už len počkám, až na mňa príde ďalší pracovný zápal.

Podobné články:

Oplatí sa chovať kohúty?
Začínajúci chovateľ domácej hydiny sa môže pýtať, či má význam...
Čítať ďalej
gril
Doprajte si pohodlie na čerstvom vzduchu s...
Nie je nad to dopriať si pohodlie na čerstvom vzduchu...
Čítať ďalej
Poctivá sekaná a zrazu prásk, "čosi" z...
Je to hlúposť, nevedomosť alebo niečo iné, čo ľuďom dovolí...
Čítať ďalej
Keď krása lieči - vaše obľúbené šperky...
Nosíte často šperky z drahých kovov alebo kameňov? Výborne, okrem...
Čítať ďalej
papriky
Posledné papriky
Je po Mikuláši a ja dojedám posledné papriky. Zvykol som...
Čítať ďalej
Prečo sú obaly dôležité pre úspech vášho...
Kvalitné suroviny a skvelá atmosféra sú bezpochyby najdôležitejšími aspektmi každej...
Čítať ďalej

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.