Ako úspešne zlikvidovať zázvor

Pri sledovaní programu s vraj dobrými radami pre domácnosť si občas človek musí poklopať po čele a pomyslieť si, či to naozaj myslia vážne. Včera napríklad radili, ako si doma vyrobiť výborný zázvorový sirup.


Postup sa mi zdal prinajmenšom čudný a tak mi nedalo, aby som sa nepozrela na internet. No a tam som taký istý recept našla na viacerých stránkach. Žeby tu platilo, že stokrát opakovaná lož sa stáva pravdou?

A o čo vlastne ide? V recepte sa píše, že treba čerstvý zázvor očistiť a nakrájať na kúsky. Vodu nechať zovrieť, do nej potom pridať cukor, v telke tvrdili, že je lepší hnedý. Podľa mňa na túto „gebuzinu“ to je úplne jedno. Ale poďme ďalej. Ten cukor teda v tej vode treba rozpustiť a potom pridať nakrájaný zázvor. Potiaľto ešte ako tak ide, ale ďalej je to tragédia.

Keď už máme zázvor v cukrovej vode, budeme ho variť 1 hodinu. Pokiaľ nebude sirup dosť hustý, môže sa variť ďalšiu pol hodinu. Po tejto dobe sa nechá vychladnúť, precedí sa do fľaše a uchová v chladničke. Keď si potom chcete pripraviť zázvorovú limonádu, stačí do sódovky pridať trochu sirupu a limetkovej šťavy a je hotovo. gingerlimo

Čo na to poviete? Zdá sa vám to normálne?

Ak si predsa kúpim čerstvý zázvor, chcem z neho získať čo najviac cenných látok. Vitamíny sa teplom ničia, to vedia už aj malé deti a cenné voňavé oleje tiež zbytočne vyprchajú.

Pritom komentáre k tomuto receptu sú pozitívne. Čo na tom, že sme sa dopracovali k bezcennej mase, hlavné je, že chutí sladko. Dokonca vraj úplne prestane páliť. No to už je len výhoda. Veď práve kvôli tejto vlastnosti si čaj zo zázvoru väčšina ľudí varí. Aby pálivá chuť pomohla zohriať telo pri prechladnutí, či podporila zlé trávenie.

Akoby nestačilo, že výrobcovia potravín v nich zlikvidujú všetko živé, len aby nehnili a nekvasili, niektorí ľudia to isté robia so živými potravinami ešte aj doma. Čo už, možno sa boja, že by im čerstvé potraviny náhodou posilnili zdravie a tomu treba zabrániť.

Podobné články:

Kváskový chlieb sa správa inak, ako chlieb...
Ľudia sú zvyknutí každý deň kupovať čerstvé pečivo a chlieb....
Čítať ďalej
Po Slovensku vo štvorici a či s...
Tento rok nám akosi nevyšla dovolenka na bicykloch. A tak...
Čítať ďalej
Vŕbový plot v našej záhrade
Keď sa povie "plot", väčšina ľudí si predstaví betónové alebo...
Čítať ďalej
Hrušky všade kam sa pozrieš
Hovorí sa, že ak niečo nemáme, zle je, ale ak...
Čítať ďalej
Váha na gramy je nanič
Trápi vás nadváha alebo by ste radi trochu schudli? Potrebujete...
Čítať ďalej
Vypadávanie vlasov na jar – príčiny, riešenie,...
Koruny stromov ožívajú, ale koruna krásy redne. Jarné vypadávanie vlasov...
Čítať ďalej

8 myšlienok na “Ako úspešne zlikvidovať zázvor

  1. Firefox 14.0.1 Firefox 14.0.1 Windows XP Windows XP

    Dobrý den, omlouvám se, ale nedá mi to a musím reagovat na Váš komentář pod tímto receptem http://varecha.pravda.sk/recepty/zazvorovy-sirup/24152-recept.html a následně na Váš článek. Vůbec nechápu Vaši potřebu se do paní tímto způsobem strefovat, jednak komentářem, jednak článkem. Proč si nevezmete na paškál ty matky, které krmí děti denně fast-foodem, děti nepijí nic jiného než sladké limonády a ovoce, zeleninu znají pouze z obrázku?? Tohle mi ještě opravdu nepřijde taková hrůza jako vy z toho děláte. Prostě je to jenom zdravější alternativa k sirupům, které se nechají koupit v obchodech. Na rozdíl od nich vím, co si do vody dávám. Ano, nejsou v tom již žádné vitamíny, ale pochybuju, že to někdo od sirupu, který se ředí ve vodě pro osvěžení, očekává. Mějte se a příště využijte Váš drahocenný čas k jiným rýpavým a jistě přínosnějším článkům. Markéta

    1. Firefox 10.0.1 Firefox 10.0.1 Windows XP Windows XP

      Ďakujeme za Váš komentár. Ako píšete, nechápete, ale komentujete. Ale máte na to právo.

      Keby ste čítali viaceré články, nie iba ten jeden, po ktorom Vám navreli oči do červena, tak by ste si všimli, že kritizujeme výrobu, predaj aj konzumáciu tých potravín, ktoré buď svojím názvom na obale alebo klamavou reklamou ubližujú ľuďom, aj matkám a ich deťom. A preto, že v predajniach sú často zdraviu nebezpečné potraviny, máme sa tešiť, že sa internetom a televíziou šíria recepty na niečo, čo len nebezpečné nie je? Čerstvý zázvor obsahuje plno vitamínov. Veľa ľudí ho užíva na rôzne spôsoby práve pre jeho účinky. A vami linkovaný postup všetky jeho účinky degraduje na chuť. To si tí ľudia môžu rovno kúpiť zázvorový sirup z obchodu, lebo výsledok bude presne rovnaký. A svoj čas potom môžu venovať niečomu inému.

      Sú dve veľké skupiny ľudí. Prvá, ktorá vie, čo je v tých potravinách a nevadí jej to. A druhá, ktorá nevie. Pokiaľ patríte podľa vášho komentára k prvej skupine, ani nám to nevadí. Podľa mailovej adresy, ktorú ste nám zanechala, nečakáte našu reakciu, potrebovali ste sa len vykričať.
      Naše články sú určené druhej skupine ľudí, ktorí nevedia, ako zloženie potravín účinkuje na ich telo, ale majú záujem sa to dozvedieť, zlepšiť svoje stravovanie a tým aj zdravotný stav svoj a svojej rodiny. Aj pre tých boli určené nasledujúce články, kde sme ukázali ako urobiť sirup alebo malinovku bez toho, aby sme hlavný materiál degradovali len na nositeľa chuti (ako mnohí priemyselní výrobcovia), ale zachovali všetky blahodárne látky a ponúkli ich nášmu telu.


  2. Warning: Undefined array key 1 in /data/6/3/63be5345-0f9e-4008-8009-3efaf0eec091/dobreazdravo.sk/web/wp-content/plugins/wp-useragent/wp-useragent-detect-os.php on line 668
    Firefox 17.0 Firefox 17.0 Ubuntu Ubuntu

    Všetky vitamíny a minerály sa predsa varením neničia… a tiež sa mi zdá smiešne považovať domáci sirup bez konzervantov (dajme tomu, že so „zabitými vitamínmi“) za rovnaký, akým je kupovaný chemicky ošetrený s éčkami… 🙁

  3. Google Chrome 94.0.4606.61 Google Chrome 94.0.4606.61 Android 10 Android 10

    Kritika zazvoroveho sirupu je dogmaticka a uplne mimo . Zeby pani ohrozila svojim konanim svetove zasoby zazvoru ? Kazdy si moze robit svoje veci ako chce, no vzdy sa najde ten co poucuje. Kazdy vie ze sa varenim vitaminy nicia a predsa sa robia kompoty z ovocia. Ja robim medovkovo metovo salviovo zazvorovy kazdy rok na celu sezonu, a vzdy ho zavarim, a je senzacny. Ked robim caj a nim sladim, nic mi nebrani tam nastruhat cerstvy.
    Aj ma pani pravdu ze stiplavost sa strati, aj ked som rokmi zvysoval podiel zazvoru, nikdy nestipal, no verim ze nieco z neho zostane, aj doplna chut a aromu. Nie, sirup neni liecivo aby spasil svet, ale sluzi na ochutenie caju ci vody.
    A vy si robte ako chcete.

    1. Firefox 56.0 Firefox 56.0 Windows 7 x64 Edition Windows 7 x64 Edition

      Každý si môže robiť čo chce. Niekto vie, že robí blbosť, niekto verí, že robí správnu vec, lebo to tak povedali v telke, v časopise. A pre tých, ktorí veria, ale nevedia, je náš článok. Ak si chcete vedome zabíjať vitamíny, robte to tak. A ostatní sa poučia.
      A kľudne si v dobe cukrovej aj sám zvyšujte dávky látky, ktorá môže za zápaly vo vašom tele. Je to vaše telo a máte právo si ho zhumpľovať.

      A nesnažte sa nám nahovoriť, že kompóty sa robia preto, aby sa odložili vitamíny na zimu.

  4. Google Chrome 94.0.4606.85 Google Chrome 94.0.4606.85 Android 8.0.0 Android 8.0.0

    Ved to tvrdim, kompoty sa nerobia pre vitaminy na zimu, problem s toho robite vy. Robia sa pre dobru chut ku kuriatku napriklad. Aj cukor ste sem zamontovali vy. Hadam cukor v jednej kompotovej broskyni niekoho zabije?
    Podsuvate ludom debilitu s telky a casopisov. Neprijemny pristup.
    Potom sa stane, ze v tej Vasej telke ukazuju dieta chudatko co v zivote nejedlo sladke, ma zakazane vsetko ovocie lebo je v nom cukor, a fanaticka matka je na to hrda.
    Moja mama ma rada cukor, kedysi sme dostali za pracu v repe okrem place aj 50kg cukru ako naturaliu a minuli sme ho do zavaranin, vina a kdecoho. Susedovic deti casto vybehli s omastenym chlebom posypanym cukrom, co bolo cudne aj mne. Lebo cukor sa chapal ako najdolezitejsa potravina. Cukor a mast v spajzi k tomu trocha muky a prezil kazdy, sikovne gazdine robili divy. Mama ma 86, a to je najmladsia zo surodencov, nic netusi o glykemickych indexoch. Vsetko treba z mierou, teda aj cukor, nie ze si chceme zvysovat davky na zapaly to je len mantra, zapaly zvysi vsetko coho je moc. Nedavno som cital ako jeden najmudrejsi lekar co mu teraz zavreli kanaly na jutube mudro premudro hovoril a pisal, a nakoniec.. vraj si raz nalial poharik cerveneho, a tak dlho nad tym rozmyslal ako skodi alkohol, ze to nakoniec vylial. Preboha dufam ze neprevadzkuje tuto stranku, kupil som si aj jeho knihu, to som este o tom vine nevedel, bolo to az pri konci knihy. Mame taku budku kde sa davaju knihy, tam som ju dal.
    No problem neni v zivinach, problem je vo vasom opakujem dogmatickom pristupe kde ste napadli normalnu zenu co robila zazvorovy sirup s tym ze vy chranite ludi aby nekupovali take, ale ved pani nic nepredavala len sa hrala na svojom piesocku aby jej nebolo dlho. Aj to ze ste dalsiemu prispevku pridali hnusnu vetu, ze pani ma cervene oci. Vy sa mozete suplementovat karnitinom a vitaminmi nic to nepomoze, pokial nezaujmete k ludom laskavy pristup. Lebo tieto vety nie su o zivinach, ale pristupe k cloveku.
    Aj treba povedat, este pred par rokmi neboli markety plne ovocia a zeleniny aj cez zimu a cukor bol dobry konzervacny sposob zachovania ovocia. Z ciernych ribezli kompot ma viac vitaminu C ako citron, vedci pisali. Asi americky 🙂 Ked aj zmizli vitaminy, mineraly flavonoidy farbiva antokyany a ine zostali, lekari napr. broskynovy doporucovali na nejake konkretne choroby.
    Teda ked myslite ze chut neni dolezita len obsah, nech sa paci, mozete sa napchat tobolkami a tabletkami plnych vitaminov. Nie nemam cervene oci, pisem s usmevom. Pekny den, aj vsetky dalsie

    1. Firefox 56.0 Firefox 56.0 Windows 7 x64 Edition Windows 7 x64 Edition

      Pre dobrú chuť? Možno dnes. V minulosti som rozprávky o vitamínoch zaregistroval najmä od ľudí hospodáriacich po 2. sv. vojne. Dovtedy boli kompóty a iné druhy konzervovania plodov zo záhrady iba spôsobom uchovania potravín na časy mimoprodukčnej sezóny.

      Cukor v jednej broskyni nie je problém. Keby rôzne druhy cukrov dnes neboli vo všetkom, dokonca aj v oravskej slanine. Prečo asi? A zrazu je tých „broskýň“ cez deň akosi priveľa. Ale ako vravím v našej podnikovej jedálni: „Ja mám čudný obed? A kto z nás dvoch je chorý?“

      Prosím vás, to aké programy si vyberáte? Ale to bola len rečnícka otázka.

      Je dobré, že máte dobrú pamäť. Len škoda, že si nepamätáte, že to bol často jediný cukor, ktorý ste do tela dostal. Neboli fruktózové sirupy z kukurice, neboli iné sladidlá a sajrajty. A pamätám si aj to, že sme mali so sestrou jeden sáčok cukríkov za mesiac. Pozrite na deti dnes. Preto je každý pridaný cukor problém, lebo je ho skrátka vo všetkom priveľa. Komu chutí, nech ho je, komu nevadí, čo mu v tele spôsobuje, nech ho je. Ľudia by to ale mali vedieť a ako sa rozhodnú, je už potom na nich. Ale často sa celkové množstvo cukrov v prijímaných potravinách zatajuje, ľudia nie sú informovaní a potom sú ešte zahltení rôznymi vylepšenými receptami. Preto treba na to všetko upozorňovať. Nie ignorantov, ale tých, ktorí doteraz nevedeli, ale vedieť chcú. Vy si kľudne dávajte ku kuriatku pre chuť osladenú prevarenú broskyňu, ale nechajte ostatných, aby si vybrali, či chcú vedieť o pôsobení cukru v tele a či sa rozhodnú umelo pridávanému cukru vyhýbať tam, kde sa to dá.

      BTW vedeli ste, že dnes už aj psi majú cukrovku a berú inzulín? A viete prečo? Lebo ich ľudia lŕmia ľudskou stravou…

      Ľudia nejedli cibuľu, cesnak a iné pre chuť, ale pre to, ako účinkovali v organizme. Chuť je len príjemný bonus alebo zvyk.

      A uvedomujete si, že nás verejne pranierujete za to, že sme si na svojom piesočku dovolili kritizovať iné médium, ktoré šíri podľa nás nezdravú osvetu? Že ste nás napadli pre náš názor? Presne tak, ako pre názor zrušili Dr. Bukovskému, lekárovi internistovi, nie ako si mnohí myslia, že je len výživový poradca s rýchlokurzom (lebo si nedali tú námahu pozrieť jeho web a prácu) youtube kanál. Formálne to našili na publikáciu zavádzajúcich informácií, hoci on len reprodukoval výsledky zverejneného výskumu a keď bol tento výsledok autormi korigovaný, sám to tiež zverejnil.

      Tomu sa hovorí cenzúra. Bez ohľadu na to, či ju uplatňuje štát, firma lebo jednotlivec. Ak sa z toho tešíte, nezabúdajte, že nabudúce budete za svoj názor vypnutý možno práve vy. Lebo môžu a vy ich podporujete.

      Majte sa ako sa chcete mať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.