Ako som si urobila miesto v chladničke

Veľmi rada experimentujem s rôznymi druhmi sladidiel. Čím prírodnejšie, tým lepšie. A tak som sa dostala k používaniu obilných sladov. Sú dosť sladké, mne do raňajkovej ľanovej kaše stačí jedna kávová lyžička a tak mi taký zaváraninový pohár vydrží veľmi dlho.


Mám vyskúšaný slad pšeničný a jačmenný. Konzistenciou pripomínajú med. Aj farbu majú podobnú. Pšeničný je svetlejší, skoro ako lipový med. Chutí jemne, skoro karamelovo. Jačmenný je tmavší. Pripomína mi trošku vôňu piva. Čo už, jačmeň sa nezaprie. Aj keď ja pivo veľmi nemusím, slad mi vyhovuje.

medSlady sa vyrábajú z obilia, ale napríklad aj z ryže. Neobsahujú žiadny pridaný cukor. Naopak, sú prospešné kvôli množstvu minerálov a vitamínov, ktoré telu dodávajú. Na rozdiel od bieleho cukru, ktorý nám práve tie vitamíny a minerály z tela odoberá.

Sú dobre stráviteľné, ale majú nízky glykemický index. To znamená, že jednoduchý cukor sa z nich uvoľňuje postupne a pankreas tak nemusí tvoriť príliš veľa inzulínu naraz.

Z obilia sa vyrábajú fermentáciou, teda akýmsi kvasením. Aby po otvorení slad neprekvasil, má sa uchovávať v chladničke.

Toto som však zistila až po prečítaní štítku na pohári. A tak som pre „milý slad“ v sedem decovom pohári musela nájsť v chladničke miesto. Škoda len, že tá naša chladnička nie je nefukovacia.

Keď sme ju pred časom kupovali, bola najväčšia v obchode. Väčšiu už nemali. Ukázalo sa však, že je pre nás stále malá. Zvlášť v lete, keď v nej uchovávame takmer všetko jedlo.

Včera som si však konečne vydýchla. Po asi mesiaci každodenného vyberania a ukladania sladu z chladničky na stôl a zo stola do chladničky, som z pohára vybrala poslednú lyžičku.

„Hurá, aspoň budem mať v chladničke viac miesta“, pomyslela som si. A od dnes začnem zase používať med. Ten sa pri skladovaní med a lyžicauspokojí aj s izbovou teplotou.

Môj recept na sladký začiatok dňa:

  • 2 PL tvarohu
  • 2 ČL ľanových semienok čerstvo namletých
  • 1 ČL ľanového oleja, za studena lisovaného
  • 1 ČL sladu alebo medu

Okrem toho, že to pomáha pri bolestiach kĺbov, artróze, proti cholesterolu, proti zápche, vďaka sladkej chuti si naštartujete metabolizmus a počas dňa máte menšiu chuť na sladké.

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.