Čo raňajkujú ľudia? Väčšinou to, čo si pripravia z toho, čo nakúpili v obchodoch. A čo raňajkuje gazda? To, čo si pripravil z toho, čo si dopestuje a dochová na svojom dvore. A preto sa tieto jedlá môžu výrazne líšiť. Nie len zložením, kvalitou, ale aj ich cenou, či ak chcete, hodnotou. A čo raňajkujem v lete ja?
Na našom gazdovstve, ak by som takto smelo mohol nazvať našu veľkú záhradu, zatiaľ nechováme nijaké zvery ani hydinu, len pestujeme ovocie a zeleninu. Nejaké plány síce sú, ale všetko chce svoj čas. Ale môj raňajkový tanier vyzerá v súčasnosti takto:
Olinka napečie doma kváskový chlieb, naň si dávam tvarohovú nátierku a kvalitnú šunku. Očistím si naše vlastné papriky a paradajky, nakrájam a k tomu si uvarím čaj z byliniek z našej záhrady.
Čerstvá a zaručene zdravá nestriekaná zelenina mi nie len veľmi chutí, ale dodáva aj množstvo vitamínov. Zelenina obsahuje okrem veľa vody aj vlákninu, takže ma tiež dobre zasýti. Kváskový chlieb obsahuje minimum lepku, je malý, ale hutný, takže na objem sa „nechytá“ na chleby z pekárne, zato hmotnosť dvoch malých krajcov je im vyrovnaná a jem skutočný chlieb, nie vzduchové bubliny uzatvorené v množstve lepku, s ktorým si žalúdok mnohých ľudí neporadí.
Úroda zeleniny je toho roku bohatá, najviac máme rajčín a nemálo aj paprík. Keď uvážime, že to všetko dopestujeme vo svojom voľnom čase, tak je to príjemné spestrenie jedálnička a súčasne výrazná úspora rodinného rozpočtu. Iste, nákup záhrady a jej prvotné zariadenie stálo nejaké peniaze, ale záhrada sa časom nevyparí ani nezhrdzavie ako auto. Tá tu ostane stále.
Veľa ľudí namieta, že zelenina v supermarketoch stojí pár centov. Na to môžem povedať len dve veci. Že centy na kríkoch nerastú, zato paradajky a papriky áno. A že porovnávať kvalitou (a chemickým zložením) produkty predávané pod názvom „zelenina“ v supermarkete s tou, ktorá rastie v záhradách môže len ten. čo si neváži svoje zdravie, svoj život a je mu jedno, na čo zomrie a v akom stave. Je to ako porovnávať maringotku s domom. Dá sa v tom bývať, má to strechu, ale nie je to jedno a to isté.
Komentáre