Moje prvé tohtoročné vianočné pečivo

mandľové peniažteky

Verím, že vo viacerých domácnostiach to už dávno vonia Vianocami. Ak to ešte nie je pečivom, tak určite aspoň kvetinami z najrôznejších čistiacich prostriedkov a možno už aj vôňou ihličia. U nás to ešte včera vypadalo, že Vianoce sú v nedohľadne. No dnešné slnečné ráno mi dodalo toľko energie, že som sa napriek boľavému ramenu rozhodla upiecť prvé tohtoročné vianočné koláčiky.


Recept na ne mám ktovie odkiaľ. Možno z nejakého časopisu. Našla som ho pri listovaní v zošite s novšími a aj zdravšími receptami. Napísaný len tak na malom lístočku a vložený medzi ostatné. A keďže podstatnou surovinou k jeho príprave sú moje obľúbené mandle, bude nielen chutný, ale aj zdravý.

Surovín na jeho prípravu nie je veľa a určite sa bežne nájdu v každej špajzke.

Na peniažteky z ovsených vločiek potrebujeme (rozpis je na 1 plech)

  • 50 gramov mletých mandlí
  • 50 gramov sezamových semienok

Mandle najskôr zalejte horúcou vodou, nechajte minútku-dve postáť. Potom horúcu vodu zlejte a na sitku prepláchnite poriadne studenou vodou. Po tomto tepelnom šoku idú šupky z mandlí dolu takmer samé. Ošúpané mandličky osušte na papierovej kuchynskej utierke a zomeľte. Ja ich vkladám do mixéra spolu so sezamom a rozmixujem. Nemusí to byť ani veľmi na jemno. Hrubšie kúsky v hotových sušienkach lepšie chrumkajú.

peniažteky s mandľami

V mise zmiešajte

  • 150 gramov ovsených vločiek
  • 100 gramov jemnej špaldovej (alebo inej celozrnnej) múky
  • 1 polievková lyžica (PL) prášku do pečiva z vínneho kameňa
  • 125 gramov masla (určite nie margarínu)
  • 125 gramov medu

Do misy potom pridajte zomleté mandle so sezamom a rýchlo vypracujte na vláčne cesto.

Zapnite rúru na 160°C. Z cesta sformujte valček o priemere cca 4 cm. Nakrájajte ho na plátky cca 1 cm. Ešte rukami upravte malé placičky a uložte ich na plech vyložený papierom na pečenie. Nemali by byť tesne vedľa seba, lebo pri pečení mierne narastú. Pečte cca 20 minút.

mandľové sušienky
moje mandľové peniažteky

U nás je po upečení práca hotová, ale ak máte čas a chuť, môže si peniažteky aj vyzdobiť. Trebárs troškou kvalitnej čokoládovej polevy. Ja ju robím z dobrej horkej čokolády a pár kvapiek oleja. Žiadna Cera, ani iné blafy! Treba ju však pri rozpúšťaní poctivo miešať, aby sa čokoláda s olejom dokonale spojila. Hotová poleva je potom krásne lesklá, bez problémov zatuhne a ak ju použijete aj na klasické rezy, pri krájaní vám ani nepopraská.

Súvisiace:  Koľko sušeného ovocia môžem zjesť?

Tak som teda prvé koláčiky zvládla. Rameno už zase pobolieva. Na dnes asi stačilo. Veď aj zajtra je deň.

Želám vám krásne Vianoce a pohodu na tele aj na duši.

Podobné články:

Písať o jedle pred obedom nie je...
Už mi to tak vyšlo niekoľkokrát, že som pripravoval články...
Čítať ďalej
Opäť bohatá úroda hokaido tekvíc
Niekedy sa človek natrápi, aby mu niečo vyšlo a niekedy...
Čítať ďalej
ro-rakytnik2
Blahodarné účinky rakytníkového oleja
Dnešný uponáhľaný svet má na náš organizmus nepriaznivé pôsobenie, čo...
Čítať ďalej
Ako oddialiť tvorbu vrások či zjemniť ich...
Mimické vrásky sú tikajúcou hrozbou, ktorá sa nakoniec objaví na...
Čítať ďalej
Kam toto speje?
V čakárni ambulancie sa dejú občas veci a občas sa...
Čítať ďalej
S motorovým fúrikom je každá práca ľahká
Práca v záhrade je zaujímavá, krásna a často náročná. Čím...
Čítať ďalej

Myšlienka k článku “Moje prvé tohtoročné vianočné pečivo

  1. Spätné upozornenie: Komu patria Vianoce? | Osobný blog

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.