Účasť na permakultúrnom kurze – časť druhá praktická – nemecká kopa

nemecká kopa

Aký by to bol kurz o pestovaní rastlín, keby v ňom chýbala praktická časť. Veď samotná prednáška, hoci by bola plná farebných obrázkov či názorných videí, nikdy nie je tým pravým poučením. Zvlášť nie pre takých nadšencov akí sa stretli v prvý aprílový víkend v Hrušove. Len čo sme sa totiž dozvedeli aké také základy, už sme si ich chceli aj vyskúšať v praxi. No a príležitosť sme dostali hneď druhý deň. Na lazoch za dedinou.

 

 



Bola sobota. Ráno sme sa stretli ešte v telocvični pri sladkých raňajkách. Tak trochu neutrálnu pšenovú kašu si však ešte každý mohol ochutiť ako chcel. Buď mletým makom, škoricou alebo hrozienkami. Takto posilnení sme sa netrpezlivo pustili do práce. Najprv perom na papieri, neskôr rukami na poli vznikla nemecká kopa.

Veľa rúk veľa roboty spraví

budovanie hroble
budovanie hroble
Po krátkej teórii v telocvični sme sa všetci zúčastnení presunuli autami na lazy nad dedinu. Veľký pozemok medzi stromami blízkeho lesa priam lákal k tvorbe čohosi nového. No zrejme takýto pocit mali majitelia už skôr, pretože v oplotenom priestore bolo už posadených zopár ovocných stromčekov aj založená akási vzorová časť hroble. Ako sme sa dozvedeli, nové stromčeky sú staré krajové odrody, ktoré chcú majitelia pestovať starým spôsobom. Namiesto nízkokmeňov s potrebou neustáleho strihania tu budú rásť vysokokmene. Tie potrebujú minimum starostlivosti. A hoci plodiť začnú o čosi neskôr, mali by vydržať podstatne dlhšie.

Keďže časť hroble už bola založená, jednotlivé vrstvy bolo pekne vidieť. Vzali sme teda pracovné rukavice, potrebné náčinie a pustili sa do ďalšieho vrstvenia.

S materiálom nebol najmenší problém. Pozemok bol zrejme ešte nedávno poriadne zarastený, lebo dreva a raždia rôznej hrúbky, na ňom boli celé kopy. Stačilo ich len postupne podľa veľkosti poukladať do malým bagrom vyhĺbenej ryhy a zasypať hnojom. Na vrch prišla ešte vrstva kompostu a nemecká kopa bola pripravená na prvú výsadbu.

hotová hrobľa
hotová hrobľa

Všetko teda išlo podľa plánu. Hrobľa bola hotová a nás čakal skvelý obed. Výdatná zeleninová polievka a po nej varené krúpky s kyslou kapustou a opraženou cibuľkou. Mňam.

Podobné články:

rýľ na fúriku
Praktický permakultúrny kurz u nás v okrese
Viete, čo je permakultúra? Nie, nebojte sa. Nechcem vás skúšať....
Čítať ďalej
Nie je nôž ako nôž
Môj otec keď prišiel ku mne na návštevu, vždy skonštatoval:...
Čítať ďalej
prvé snežienky
Ako som využila môj víkendový pracovný zápal
Poznáte tento výrok? „Keď na mňa príde pracovný zápal, sadnem...
Čítať ďalej
Pozor, posadnutosť zdravým jedlom je tiež choroba
Jesť zdravo je pekné, ale ako sa hovorí, nič sa...
Čítať ďalej
hrozno modré
Starostlivosť o vinič v správnom čase
Ešte sa január ani neprehupol do svojej druhej polovice, už...
Čítať ďalej
Zelenina a zelenina
V schránke sme dnes mali farebný leták jedného nášho obchodného...
Čítať ďalej

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.