Vianočné cukrovinky zdravšie a napriek tomu chutne

Vianočné cukrovinky zdravšie a napriek tomu chutne

Chystáte sa piecť vianočné pečivo a radi by ste tento rok skúsili nejakú zdravšiu variantu svojich obľúbených druhov? Spoločne sa pozrieme, aký môžeme vytvoriť kompromis medzi chuťou cukroviniek, akú poznali naše babičky a zdravou výživou.

Za zlo, ktoré obsahujú klasické recepty na cukrovinky, považujú odborníci predovšetkým veľké množstvo bielej múky, bieleho cukru a tuku. Ako a čím tieto prísady nahradiť?


Nepoužívajte bielu múku

U prípravy perníčkov môžete bielu pšeničnú múku vymeniť za múku ražnú. U lineckých koláčikov alebo vanilkových rožkov použite múku pohánkovú, rovnako tak aj u zázvorových sušienok. Na výber máme aj ďalšie zdravšie múky ako špaldovú, grahamovú alebo pšeničnú celozrnnú. V bielej múke nenájdeme niektoré minerály a vitamíny a tiež toľko prospešnú vlákninu, v celozrnných múkach je jej však dostatočná porcia.

miska

Namiesto cukru vyskúšajte prírodné sirupy

Biely cukor vo všetkých prípadoch vynecháme a do cesta vmiešame cukor trstinový, ktorý už je dnes v obchodoch bez problémov k dostaniu. Má o niečo viac minerálnych látok ako biely rafinovaný cukor. Pokiaľ ale chcete skúsiť ešte zdravší variant cukroviniek, slaďte namiesto cukru prírodnými sirupmi, trebárs ryžovým, javorovým či agávovým. Ďalším variantom je fruktóza alebo sladenie stéviou. Snažte sa tiež množstvo cukru v receptoch znižovať.

Nahradiť sa dá margarín aj vajcia

Margaríny obsahujú veľa nie príliš zdravých nenasýtených tukov, ktoré podporujú vznik artériosklerózy a srdcovo-cievnych ochorení. Vymeňte ich preto radšej za čerstvé maslo. Vynechajte tiež prípravu kalorických a tučných krémov. Namiesto nich použite kvalitné džemy alebo tvarohové krémy. Nemusíte ani pečivo obaľovať v množstve práškového cukru. Ten sa dá nahradiť napríklad sušeným mliekom. Existuje dokonca aj rastlinná náhrada za vajce, Vajahit, ktorý dostanete v predajniach zdravej výživy. Je vhodný pre protisklerotickú diétu vzhľadom k tomu, že neobsahuje cholesterol.

Vyvarujte sa zbytočnej chémie

Pri príprave cukroviniek sa vyvarujte polotovarov, náhrad a rôznych chemických prísad. Aj keď si vypracujete klasické cesto podľa starých receptov a nebudete sa pokúšať o žiadne nahrádzanie zdravšími surovinami, bude váš výrobok zdravší, než ak použijete predpripravené zmesi v prášku, ktoré obsahujú rôzne chemické prísady. Určité nevýhody má aj kypriaci prášok do pečiva, pretože jeho súčasťou sú pre telo nie príliš priaznivé fosfáty. Zamerajte sa teda na prášky bez fosfátov alebo jedlú sódu. Ak pridávate do cesta citrónovú kôru, samozrejme vyberajte ten, ktorý nebol chemicky ošetrený.

miska

Otestujte si zdravé recepty v malých dávkach

Ak chcete ale nejaké zdravé cukrovinky tento rok upiecť, radšej si to najprv vyskúšajte na menšie testovacej dávke. Budete tak môcť odladiť prípadné nedostatky a recept si dotvoriť podľa vlastných požiadaviek a chuti. Vďaka tomu nenastane na Vianoce nepríjemné prekvapenie pre vás a vašu rodinu.

Súvisiace:  Čokoláda môže prospievať nášmu zdraviu

Podobné články:

plot
Ako si správne vybrať pozemok
Kým mladí ľudia väčšinou túžia žiť vo veľkých mestách a...
Čítať ďalej
Rozdeliť prácu v záhrade na kratšie úseky...
Určite to poznáte aj vy. Celý týždeň chodíte do práce...
Čítať ďalej
Kúpa ovocného stromčeka ľahko a rýchlo
Chceli by ste si vysadiť do svojej záhrady nový ovocný...
Čítať ďalej
Ako poznať skutočne kvalitnú kávu?
Myslíte si, že keď siahnete po drahej zrnkovej káve, je...
Čítať ďalej
3-omega zadarmo? Možno...
Našla som si dnes v poštovej schránke obálku. Bola v...
Čítať ďalej
Marec je mesiac výsevu paradajok
Záhradkár musí myslieť na svoju úrodu s predstihom. Najmä u...
Čítať ďalej

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.