Nechali sme hrušku rásť, oplatilo sa

odolné hrušky

Väčšina ľudí je presvedčená, že ovocné stromy treba kupovať v špecializovaných predajniach a v záhrade musia rásť len štepené odrodové stromy, lebo iné ovocie nemá chuť, tvar, trvanlivosť či doplňte inú obľúbenú výhovorku. A ja vytrvalo píšem v mnohých článkoch, že nemusia mať úplnú pravdu, že je to len marketingový odrb na nevzdelaných ľudí.


Snaha obchodných zástupcov presadzovať len odrodové sadenice má opodstatnenie v dvoch prípadoch. Keď má potenciálny záhradník malú záhradu a veľké, odolné a trvanlivé stromy by sa mu tam nezmestili. A keď potenciálny zákazník požaduje konkrétne špecifické vlastnosti výsledných plodov a nemá čas experimentovať alebo overovať si, či by mu nechutili aj iné odrody.

My fungujeme inak. Jednak sme si špeciálne, po pozitívnych aj negatívnych skúsenostiach, zaobstarali včas dostatočne veľký pozemok a ten sme na základe výhodných ponúk, ktoré nešlo odmietnuť, viac ako zdvojnásobili. A tiež sa snažíme pestovať aj „neznačkové“ ovocie a obnovujeme staré odrody na veľkých stromoch. Šancu majú u nás aj semenáče.

No nevyhneme sa ani likvidácii starých a chorých stromov, ktoré sú na pozemkoch, ktoré sme kúpili. Taký je kolobeh života. Preto sme aj na prvom pozemku spílili jednu suchú jabloň a dve hrušky. No jedna z tých hrušiek ešte v sebe mala nejaký život, neustále okolo nej vyrastali výmladky, žiaľ vždy v blízkosti novovysadených kríkov alebo v priestore chodníka. Musel som ich likvidovať.

Až raz sa výmladok objavil ďalej od chodníka v priestore určenom pre výsadbu nových ovocných stromov. Tak sme sa rozhodli nechať hrušku rásť, nech sa ukáže, aké bude mať plody. Ako ku každému stromu sme k nej dali kolík, uviazali ju, aby ju vietor netrápil a občas zakúsila záhradné nožnice.

Hruška pekne rástla a prosperovala a vlani prvý raz nesmelo zarodila. Vieme, že prvé roky podobné stromy nemávajú ovocie extra kvality, takže samozrejme dostala ďalší čas. A tento rok sa naozaj predviedla.

Plody vzhľadom skôr pripomínajú jablko alebo ázijskú hrušku, ako klasické slovenské hrušky. Ale to vôbec nevadí. Majú skvelú chuť a sú šťavnaté. Užili sme si ich tento rok celkom dosť.

Keď to takto pôjde ďalej, bude to strom síce väčší, ako v tejto časti záhrady majú byť dreviny vysoké, ale to nevadí. Hlavne nech má dosť plodov, už sa na ne tešíme. Nech si kto chce vraví čo chce o tom, že plánky a výmladky sa musia štepiť, my vieme svoje, nie len podľa tejto hrušky. A vieme aj to, že netreba za každú cenu kupovať len odrodové sadenice za čím ďalej tým väčšie peniaze. Ide to aj inak, prirodzeným spôsobom, ako za čias našich starých otcov a mám.

Súvisiace:  Ako som namiesto džemu radšej urobila „pečený čaj“

U nás je svet ešte v poriadku.

Podobné články:

Cholesterol, spojenec alebo nepriateľ?
Slovo cholesterol vyvoláva u ľudí obavy. Aj málo informovaní vedia,...
Čítať ďalej
Poštári rozdávajú možno podvodné losy
Pred Vianocami 2016 sa v meste objavili "zaujímavé" stieracie žreby....
Čítať ďalej
Nie sú trubičky ako trubičky
Máte radi oblátky a vianočné trubičky? Priznám sa, že ja...
Čítať ďalej
Chutne a zdravo na kúpalisku
Aj vy riešite každý rok tú istú dilemu? Dať si...
Čítať ďalej
Údená rolka ako za starých čias
Iste ste aj vy tento rok zháňali kvalitnú údenú šunku...
Čítať ďalej
Sypaný čaj na zdravie i dobrú náladu
Čaj je považovaný za spoločenský nápoj, ktorý ponúkame ako alternatívu...
Čítať ďalej

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.