Pozor na zaužívané chemické ošetrenie pitnej vody!

voda

Tak, ako nie je všetko zlato, čo sa blyští, nemusí byť ani zdravou „na oko“ priezračná voda. Vodné prostredie síce patrí k prirodzeným pre rast baktérií, no pri ich premnožení hrozia závažné ochorenia. Najvyššie riziko predstavuje už kontaminovaná voda, z ktorej mikroorganizmy ťažko zlikvidovať aj pri vysokých teplotách, v dôsledku čoho hrozia závažné ochorenia.


Konzultujte kvalitu svojej pitnej vody

Kontaminovaná voda sa môže prejaviť sladkastou chuťou a mútnejším sfarbením. Môže, ale nemusí, čo nás ešte viac podporuje ku kontrole. Tú podceňujeme – jedni sú si istí reguláciou limitov baktérií vo vode, čo však neznamená, že nemôže dôjsť ku kontaminácii. Iní naopak, pre nevedomosť o tom, že aktualizovaný rozbor vody sa podľa zákona sprístupňuje aj bežným domácnostiam. V prípade, že ste pripojení na vodovod, vodárne vám po zadaní presných údajov vyhotovia príslušný dokument.

Pozor! Existuje veľa lacných domácich spôsobov v prevencii pred kontaminovanou vodou. Mnohé sa vzťahujú len na istý typ zdroja vody (napr. lakmusové papieriky pre studňovú vodu, ktorá neslúži ako pitná celoročne), iné na využitie konkrétnych dezinfekčných prípravkov.

Prečo chemické ošetrenie nie je najvhodnejším riešením?

V zdravej pitnej vode ani po ošetrení nedochádza k stratám na základných stopových prvkoch. Ide o zinok, meď, mangán, lítium, cín a chróm. Na likvidáciu škodlivín a usadenín uprednostňujeme novú metódu ultrafialového pôsobenia UV lampou, pomocou ktorej likvidujeme aj najodolnejší zdroj nákazy – a to bez použitia chémie! Vytvára dlhodobé sterilné prostredie pred rizikovými koliformnými baktériami, e.coli alebo baktériami enterokoky.

Žiaľ, máme zaužívané, že najúčinnejšiu dezinfekciu predstavujú práve silné chemické prostriedky. Áno aj, ale, zatiaľ čo jedno likvidujú, druhému uberajú na kvalite. Môžeme to vysvetliť na príklade nerovnováhy základných minerálov vo vode.

Bežne dostupná chémia do vody totiž podnecuje buď zvýšený, alebo veľmi nízky obsah dusičnanov. Stáva sa rizikom pre najmenších a ľudí s ochoreniami krvi. Po metabolických úpravách v tráviacom trakte často dochádza k ich zmene na dusitany. Tie znemožňujú transport kyslíka krvou, keďže sú na ňu naviazané. Jedno riziko strieda druhé, čomu predchádzajme radšej revolučnými a garantovanými než „tradičnými“ metódami!

Zdroj obrázku: Javier Ruiz / Shutterstock.com

Podobné články:

Najvyšší čas kúpiť pozemok
Keď sme v roku 2008 zažívali finančnú krízu a prekonávali...
Čítať ďalej
dámske nohavičky
Protikvasinková diéta
Možno viacerí z nás ani netušia, že premnoženie kvasiniek v...
Čítať ďalej
Správna vlhkosť vzduchu je pre zdravie dôležitá
Téme zdravia a správnej vlhkosti vzduchu sme sa venovali už...
Čítať ďalej
Ako na prekyslenie?
Za ideálnych okolností je pomer kyselín a zásad v našom...
Čítať ďalej
Nový pozemok sme si nechali radšej vytýčiť...
Stáť na lúke a môcť si povedať "Toto je moje"...
Čítať ďalej
papriky
Posledné papriky
Je po Mikuláši a ja dojedám posledné papriky. Zvykol som...
Čítať ďalej

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.