Je krásny slnečný deň a vonku pod oknami už od rána zdobia autá. Bude svadba. A tak mi napadlo: „Čo asi dostanú novomanželia za dary? Budú to len drobné zbytočnosti alebo praktické veci? A možno budú mať šťastie a dostanú hrnce do kuchyne ako my pred rokmi.
V duchu hesla: „Láska ide cez žalúdok“ zrejme postupovali naši milí svadobní hostia, keď nám kupovali dary. Okrem tanierov, príborov či rôznych mís sme dostali naozaj na tú dobu kvalitné hrnce. Smaltované. Tmavomodré s bielym vnútrajškom. Aj keď som si na tieto pomerne ťažké hrnce musela najprv zvyknúť, postupne som objavila ich prednosti. Že síce trvá dlhšie, kým sa rozohrejú, no potom tieto hrnce udržia stabilnú teplotu počas celého varenia.
Hoci odvtedy prešlo už pekných pár rokov, smaltované hrnce slúžia a vypadajú ako nové. Varím v nich stále rada, no celkom nedávno som sa rozhodla obohatiť moju zbierku riadov o tlakový hrniec. Veľa som o ňom predtým počula a väčšinou len samú chválu.
Tlakový hrniec uvarí mäso rýchlejšie
Keďže tlakový hrniec šetrí čas, energiu, ale aj obsahové látky v potravinách, prišiel čas ho vyskúšať aj u nás doma. Začala som v ňom variť najprv len strukoviny. Neskôr som sa odhodlala aj na prípravu mäsa. Strukoviny najskôr namočím do vody a na varenie použijem len samotný tlakový hrniec bez pokrievky. Po desiatich minútach tlakový hrniec uzavriem, natlakujem a varím ešte trištvrte hodiny. Po tomto čase sú strukoviny dokonale uvarené. Tlakový hrniec nechám, aby v ňom klesol tlak. Alebo, ak sa veľmi ponáhľam, stačí na hrniec pustiť zboku prúd studenej vody a po pár minútach ho otvorím. Tlak v hrnci klesne rýchlejšie a nehrozí žiadne poranenie ani popálenie.
Na mäso, najčastejšie guláš alebo rôzne dusené, sa mi tiež osvedčil tlakový hrniec. Jeho príprava trvá minimálne o polovicu kratšiu dobu. Mäso je oveľa mäkšie a chutnejšie.
Grilovanie na panvici
Chutné a šťavnaté mäsko sa dá pripraviť ale aj na grile. Aj keď však nie je vonku na grilovanie vhodné počasie, grilovacie panvice situáciu vyriešia. Nepriľnavý povrch z kvalitného materiálu zabezpečí, že vaše steaky budú chutné a šťavnaté. A to s minimom tuku. No ale zase, bez tuku to nejde. Veď nie nadarmo kuchári hovoria, že tuk je nositeľom chuti. Je to naozaj tak.
Grilovacie panvice s dnom v tvare akejsi mriežky, dokonale nahradia aj záhradný gril. Aj keď, priznajme si, atmosféru grilovania v záhrade s priateľmi asi ťažko čosi nahradí. No čo sa týka chuti a šťavnatosti mäsa, pripraveného na grilovacej panvici, je na nerozoznanie od toho z vonkajšieho grilu. Až na to, že grilovacie panvice môžete použiť aj vonku, no záhradný gril len v záhrade.
Ak sa aj vy chystáte niekoho obdarovať, či už ako svadobný hosť alebo pri inej príležitosti, skúste porozmýšľať nad praktickým darčekom. Či už to budú hrnce, grilovacie panvice alebo trošku finančne náročnejší tlakový hrniec, obdarovaný sa isto poteší a ešte dlhé roky bude na vás v dobrom spomínať.
Komentáre