Hrnce ako svadobný dar

Je krásny slnečný deň a vonku pod oknami už od rána zdobia autá. Bude svadba. A tak mi napadlo: „Čo asi dostanú novomanželia za dary? Budú to len drobné zbytočnosti alebo praktické veci? A možno budú mať šťastie a dostanú hrnce do kuchyne ako my pred rokmi.


V duchu hesla: „Láska ide cez žalúdok“ zrejme postupovali naši milí svadobní hostia, keď nám kupovali dary. Okrem tanierov, príborov či rôznych mís sme dostali naozaj na tú dobu kvalitné hrnce. Smaltované. Tmavomodré s bielym vnútrajškom. Aj keď som si na tieto pomerne ťažké hrnce musela najprv zvyknúť, postupne som objavila ich prednosti. Že síce trvá dlhšie, kým sa rozohrejú, no potom tieto hrnce udržia stabilnú teplotu počas celého varenia.

tlakový hrniec
tlakový hrniec

Hoci odvtedy prešlo už pekných pár rokov, smaltované hrnce slúžia a vypadajú ako nové. Varím v nich stále rada, no celkom nedávno som sa rozhodla obohatiť moju zbierku riadov o tlakový hrniec. Veľa som o ňom predtým počula a väčšinou len samú chválu.

Tlakový hrniec uvarí mäso rýchlejšie

Keďže tlakový hrniec šetrí čas, energiu, ale aj obsahové látky v potravinách, prišiel čas ho vyskúšať aj u nás doma. Začala som v ňom variť najprv len strukoviny. Neskôr som sa odhodlala aj na prípravu mäsa. Strukoviny najskôr namočím do vody a na varenie použijem len samotný tlakový hrniec bez pokrievky. Po desiatich minútach tlakový hrniec uzavriem, natlakujem a varím ešte trištvrte hodiny. Po tomto čase sú strukoviny dokonale uvarené. Tlakový hrniec nechám, aby v ňom klesol tlak. Alebo, ak sa veľmi ponáhľam, stačí na hrniec pustiť zboku prúd studenej vody a po pár minútach ho otvorím. Tlak v hrnci klesne rýchlejšie a nehrozí žiadne poranenie ani popálenie.

Na mäso, najčastejšie guláš alebo rôzne dusené, sa mi tiež osvedčil tlakový hrniec. Jeho príprava trvá minimálne o polovicu kratšiu dobu. Mäso je oveľa mäkšie a chutnejšie.

Grilovanie na panvici

Chutné a šťavnaté mäsko sa dá pripraviť ale aj na grile. Aj keď však nie je vonku na grilovanie vhodné počasie, grilovacie panvice situáciu vyriešia. Nepriľnavý povrch z kvalitného materiálu zabezpečí, že vaše steaky budú chutné a šťavnaté. A to s minimom tuku. No ale zase, bez tuku to nejde. Veď nie nadarmo kuchári hovoria, že tuk je nositeľom chuti. Je to naozaj tak.

Grilovacie panvice s dnom v tvare akejsi mriežky, dokonale nahradia aj záhradný gril. Aj keď, priznajme si, atmosféru grilovania v záhrade s priateľmi asi ťažko čosi nahradí. No čo sa týka chuti a šťavnatosti mäsa, pripraveného na grilovacej panvici, je na nerozoznanie od toho z vonkajšieho grilu. Až na to, že grilovacie panvice môžete použiť aj vonku, no záhradný gril len v záhrade.

Súvisiace:  Ako nás vodia za pšenicu/nos

Ak sa aj vy chystáte niekoho obdarovať, či už ako svadobný hosť alebo pri inej príležitosti, skúste porozmýšľať nad praktickým darčekom. Či už to budú hrnce, grilovacie panvice alebo trošku finančne náročnejší tlakový hrniec, obdarovaný sa isto poteší a ešte dlhé roky bude na vás v dobrom spomínať.

Podobné články:

Laserová operácia chrbtice je šetrnejšia
Bolesti chrbta sú považované za civilizačné ochorenie. To však neznamená,...
Čítať ďalej
ochutený tvarohochutený tvaroh
Dobrota a dobrota
Tak som si včera vyšla na malý nákup do Lidla....
Čítať ďalej
jablko s červíkomjablko s červíkom
Kvitne baza? Najvyšší čas na postrek jabloní...
Aj vy vo svojej záhradke pestujete jabĺčka? A tiež sa...
Čítať ďalej
glutamanglutaman
Chémia v potravinách: Prečo obsahujú éčka?
Neustále sa ponáhľame, a to sa prejavuje aj v našom...
Čítať ďalej
domček na dedinedomček na dedine
Ako ma Jarda Žídek zase potešil
Sledovanie verejnoprávnej televízie v sobotu podvečer je v poslednej dobe...
Čítať ďalej
Bolesť vyžaduje liečenie
Bolesť je upozornením nášho tela, že máme problém. Bolesťou nás...
Čítať ďalej

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.