Tento recept som odkukala z programu „S Italem v kuchyni“, ktorý dávajú na Prime. Trochu som si ho upravila podľa chutí mojich milých domácich a tak sa polievočka stala u nás jednou z najobľúbenejších. Hoci do nej dávam údené mäso, myslím si, že raz za čas to nie je problém. Pokiaľ to „raz za čas“ nie je raz za týždeň.
Tu je recept:
- 20 g masla
- 2 mrkvy nakrájané na tenké paličky
- 2 nožičky stonkového zeleru nakrájané na malé kúsky
V hrnci rozpustíme maslo a orestujeme na ňom mrkvu so zelerom. Zalejeme cca 1,5 litrom vody, pridáme:
- 100 g jačmenných krúp
- 200-300 g údeného mäsa vcelku, my máme radi údené morčacie mäso, môže byť aj moravské
- 3 bobkové listy
Varíme 1 ¼ hodiny. Soľ pridávame s mierou, lebo mäso je dosť slané.
Po uplynutej dobe mäso vyberieme, nakrájame na malé kocôčky (0,5×0,5 cm) a vložíme naspäť do polievky. Ešte pridáme 2-3 zemiaky pokrájané na malé kúsky a varíme ďalších 15 minút.
Ozdobíme pažítkou a môžeme podávať.
Polievka je chutná, sýta a keďže krúpky obsahujú rozpustnú vlákninu, tak ani údené mäso tak nezaťaží naše trávenie. No a cholesterol z neho nemá šancu nám ublížiť.
Tak polievočku vyskúšajte. Želám dobrú chuť!
Komentáre