Lacný priemyselný mak: Recept, ako si ľahko pokaziť buchty

makový koláč

 

Máte radi makové buchty? Ak áno, iste si kladiete otázku, kde kvalitný mak zohnať. Každý, kto sa aspoň raz porozhliadal v obchodoch po dobrom maku na plnenie buchiet či závinov, potvrdí, že to zďaleka nie je také jednoduché, ako to na prvý pohľad vyzerá.

 


Zlé skúsenosti

Podobnú skúsenosť mám aj ja. Zmes mletého maku, ktorú som raz zakúpila, mala akúsi podivnú pachuť. Dojem z inak podareného kysnutého závinu z veľmi dobrého cesta to bohužiaľ úplne pokazilo. Čím je to spôsobené? Kde je problém?

Podvod skrývajú dochucovaním

V auguste minulého roka prebehla českou tlačou aféra, ktorá odhalila, že sa do potravinárskeho maku pridáva mak priemyselný, ktorý je určený pre spracovanie vo farmaceutickom priemysle a je lacnejší. Ovšem výsledná chuť je samozrejme úplne iná. Lenže legislatíva toto umožňuje. Ako sa ale toto miešanie prejavuje na výslednej chuti maku? Ako upozorňujú odborníci, priemyselný mak má nezameniteľnú pachuť po myšine a stuchline, takže ak v makovom výrobku identifikujete niečo podobné, hneď budete vedieť, odkiaľ vietor fúka. Pekárne to rieši tak, že mak dochucujú, a to napríklad škoricou, vanilkou a podobne, aby spomínanú pachuť prebili, čo sa do určitej miery darí. Avšak fajnšmekri to samozrejme spoznajú.

Úspora nákladov núti výrobcu klamať

Avšak ako to už býva, o peniaze ide v prvom rade a zatiaľ čo náklady na výrobu jedného kilogramu potravinárskeho maku sú v Čechách asi dvadsať korún, u maku technického je to zhruba trinásť až sedemnásť korún. Do Čiech sa preto dováža technický odpad z maku zo zahraničia a mieša sa do potravinárskeho maku, aby výsledná cena bola nižšia. Tým, že cena maku klesá, sa ho tiež nevypláca pestovať. Lenže Česká republika pritom je jedným z najväčších svetových producentov maku.

Kupujte len preverenú kvalitu

mak Takže ako bojovať proti miešaniu technického maku do maku potravinárskeho a klamania ľudí týmto spôsobom? Keď som nedávno kúpila na farmárskom trhu kvalitný český mak a doma si ho umlela a použila na pečenie, výsledok bol úplne odlišný. Takže kupujte mak len u preverených dodávateľov, u ktorých viete, že ručí za svoju kvalitu, inak sa môžete veľmi nepríjemne napáliť.

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.