Aby ste si neotrávili Vianoce…kupovaným vianočným pečivom

naša domáce pečivo

Koľkým z vás to už napadlo? A koľké to aj zrealizovali? Koľké v snahe uľahčiť si prácu, siahli po hotovom vianočnom pečive? Či ste tak urobili v malej cukrárni alebo niekde v supermarkete, s veľkou pravdepodobnosťou ste si domov priniesli takmer úplne to isté. Košík alebo tácku plnú suchého pečiva z tých najlacnejších a tým pádom najviac nezdravých surovín. A keby len tých. Okrem nich ešte aj horu všelijakých stabilizátorov, farbív či náhradných sladidiel. Pritom vôbec nezáleží na tom, či ste zaň zaplatili zopár centov alebo desiatky eur.

 



Upiecť na Vianoce dvadsať druhov pečiva sa mne zdá zbytočné, no verím, že sú gazdinky, ktoré to zvládnu. Ak pečú s radosťou, z kvalitných surovín, tak prečo nie. Možno to ich rodina ocení. Ibaže mnohé si, bohužiaľ, radi uľahčia prácu aj peniaze. Tu a tam použijú namiesto masla lacný margarín, do polevy miesto čokolády pridajú stužený tuk, vraj aby poleva lepšie stuhla a sú aj také, ktoré v snahe mať čo najviac druhov, kúpia už hotové pečivo. Trebárs snehové pusinky či linecké koláčiky. Že si tým pomaly, ale iste, otravujú svoju vlastnú rodinu, im ani nenapadne.

Okrem cukru a bielkov ešte chémie na štyri riadky

pečivo z obchodu
pečivo z obchodu
Neverila by som, keby som to nezažila. Minule si jedna známa kúpila zrovna spomínané snehové pusinky. Už sa tešila ako si doma už len uvarí plnku, pusinky ňou naplní a má hotovo. Keď som ju poprosila, či by mi balíček sušienok nepožičala, že si chcem prečítať ich zloženie, len utrúsila: „Čo by tam asi tak bolo. Len bielka a cukor!“ No áno, mala pravdu. Cukor tam naozaj bol. Aj bielka. Ale okrem nich ešte glukózo-fruktózový sirup a éčiek na štyri riadky. Ach jo! Sladká nevedomosť.

 

Domáce pečivo starej mamy

naše domáce pečivo
naše domáce pečivo
Čo vám pripomenie detstvo ako prvé? Mnohí tvrdia, že koláče starej mamy. Boli jedinečné. A viete prečo? V čase, keď naše staré mamy piekli svoje štrúdle, neboli umeliny až tak rozšírené. Používali sa poctivé suroviny. Maslo, cukor, med, orechy. Ale hlavne, staré mamy si na pečenie urobili čas a piekli s láskou. Miesili a vaľkali cesto ručne a tak, možno nevedomky, do neho vkladali svoju energiu a svoje láskyplné myšlienky. A my sme ich v tom pečive potom naozaj cítili. No a práve toto už dnešné staré mamy nerobia. Tvrdia, že nemajú dosť času. Verím aj nie. Mnohé si totiž uľahčujú prácu len preto, aby stihli v televízii ďalší diel akejsi telenovely.

Zdá sa vám to normálne? Mne vôbec. Na jednej strane rozprávajú, ako svoju rodinu milujú, no na strane druhej ju kŕmia polotovarmi plnými chémie. Nebolo by lepšie napiecť na sviatky trebárs dva, možno tri druhy zákuskov, no použiť do nich len tie naozaj kvalitné a poctivé suroviny? Myslíte si, že by si to vaši najbližší nezaslúžili?

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.