
Koľkým z vás to už napadlo? A koľké to aj zrealizovali? Koľké v snahe uľahčiť si prácu, siahli po hotovom vianočnom pečive? Či ste tak urobili v malej cukrárni alebo niekde v supermarkete, s veľkou pravdepodobnosťou ste si domov priniesli takmer úplne to isté. Košík alebo tácku plnú suchého pečiva z tých najlacnejších a tým pádom najviac nezdravých surovín. A keby len tých. Okrem nich ešte aj horu všelijakých stabilizátorov, farbív či náhradných sladidiel. Pritom vôbec nezáleží na tom, či ste zaň zaplatili zopár centov alebo desiatky eur.
Upiecť na Vianoce dvadsať druhov pečiva sa mne zdá zbytočné, no verím, že sú gazdinky, ktoré to zvládnu. Ak pečú s radosťou, z kvalitných surovín, tak prečo nie. Možno to ich rodina ocení. Ibaže mnohé si, bohužiaľ, radi uľahčia prácu aj peniaze. Tu a tam použijú namiesto masla lacný margarín, do polevy miesto čokolády pridajú stužený tuk, vraj aby poleva lepšie stuhla a sú aj také, ktoré v snahe mať čo najviac druhov, kúpia už hotové pečivo. Trebárs snehové pusinky či linecké koláčiky. Že si tým pomaly, ale iste, otravujú svoju vlastnú rodinu, im ani nenapadne.
Okrem cukru a bielkov ešte chémie na štyri riadky
Domáce pečivo starej mamy
Zdá sa vám to normálne? Mne vôbec. Na jednej strane rozprávajú, ako svoju rodinu milujú, no na strane druhej ju kŕmia polotovarmi plnými chémie. Nebolo by lepšie napiecť na sviatky trebárs dva, možno tri druhy zákuskov, no použiť do nich len tie naozaj kvalitné a poctivé suroviny? Myslíte si, že by si to vaši najbližší nezaslúžili?
Komentáre