Dostala som dnes zaujímavý e-mail. Okrem pozitívnych reakcií na moju stránku obsahoval niekoľko zvedavých otázok, ktoré by možno zaujímali viacerých z vás. Preto som sa rozhodla autorovi odpovedať formou samostatného článku.
Ako už mnohí viete, vo svojej kuchyni uprednostňujem celozrnnú múku pred bielou. A hoci sa takáto múka dá kúpiť už vo viacerých obchodoch, väčšinou sa nedozviete, kedy bola namletá a akým spôsobom. Na obale totiž nájdete len údaj o trvanlivosti a ten o čase mletia nehovorí. Pritom čerstvo namletá múka má iné vlastnosti ako múka staršia. Má viac takzvanej energie slnka, viac vitamínov B, ale aj kvalitné tuky. Pri dlhšom skladovaní energia slnka vyprchá a tuky zatuchnú. Tak isto pri nešetrnom spracovaní na priemyselných mlynoch rýchlejšie stráca svoje dobré vlastnosti.
Pri pečení sa tiež chová inak. Napríklad čerstvá pohánková múka je taká lepivá, že z nej urobíte cesto aj bez vajec. Dávnejšie namletá to už nezvládne.
Zdravím Olinka, aj my si práve ideme kupovať ručný mlynček/šrotovník na obilie. Keď sa neosvedčí ako mlynček, stále bude dobrý na šrot pre kuriatka: http://eshop.gyron.sk/2010120043-rucny-srotovnik-sprint-2591
Možno by sme mohli spojiť sily s objednávaním zrna. Sme z okolia Prešova.
Warning: Undefined array key 1 in /data/6/3/63be5345-0f9e-4008-8009-3efaf0eec091/dobreazdravo.sk/web/wp-content/plugins/wp-useragent/wp-useragent-detect-os.php on line 668
Dobrý deň Zuzana,
zaujímavý mlynček ste si vybrali. Aj cena je dobrá. Hádam aj funkčný bude. Len sa pri mletí možno trochu zapotíte 🙂 . Držím palce.
S tým objednávaním zrna to bude trošku problém. Ja som zo stredného Slovenska, takže trochu z ruky. Ale ďakujem za ponuku. Nech sa vám darí.
A nezabudnite napísať prvé dojmy z nového mlynčeka.
Želám pekný deň.
Dobrý deň ! Mám nejaké skúsenosti s pečením kváskového chleba i s domácim mletím. Jedným s dôležitých kritérií, ktoré viacerí výrobcovia mlynčekov na obilie neuvádzajú je , či dokážu zomlieť ovos, príp. raž – Mal som kedysi mlynček od firmy TOM,( v tej dobe zhruba za 6500 Sk ), v ktorom boli mlecie kamene na raž nevhodné – jednoducho sa po krátkom mletí najemno zalepili, mlynček prehrial a bolo treba otvoriť, vyčistiť a nechať vychladnúť.
Výbornou voľbou na nákup obilia je slovenský pestovateľ Ekotrend Myjava. Do mesta, v ktorom zásobujú nejaký bioobchod mi tovar v deň závozu šofér dovezie až domov bez prirážky za dovoz. Majú praktické 5kg papierové balenia, kto má živnosť, môže kupovať za VO ceny – a to už je v porovnaní s obchodmi sakra rozdiel..
Najväčším odborníkom na potravin.kultúry obecne akého som mal možnosť poznať je Ota Reiss – http://www.minipekarny.cz
S pozdravom !
Martin
raž nebola dobre vysušená,preto zanieslo mlecie kamene
Dobry den,
viete prosim poradit (dat sem link) na mlyncek s prirodnym kamenom? Ja som nasla na internete len mlynceky s umelym kamenom.
Dakujem!
Ne, neviem, lebo taký doma nemáme. Náš mlynček má kameň umelý. Ale melie dobre k našej spokojnosti.
Prosím poradte mi , kde sa dá kupiť ručny mlynček na obibie.
Ďakujem.
Warning: Undefined array key 1 in /data/6/3/63be5345-0f9e-4008-8009-3efaf0eec091/dobreazdravo.sk/web/wp-content/plugins/wp-useragent/wp-useragent-detect-os.php on line 668
Dobrý deň,
bohužiaľ momentálne netuším, kde sa dá kúpiť ručný mlynček na obilie. Keď som ho posledne hľadala, nevedela som nijaký nájsť. Inak, mám jeden funkčný doma, ktorý nepoužívam odvtedy, ako som si zaobstarala elektrický. Je to ten liatinový, značky Porkert, na fotografii v článku. Ak máte oň záujem, napíšte mi email.
Dobry den mate k dispozicii este ten ručny mlyncek na obilie. Dá sa na ňom mlieť aj raž aj psenica? Mala by som zaujem. Peciem kvaskovy chlieb v starej chlebovej peci a chcela by som skusit piect s doma mletou mukou. Dakujem .
Mlynček sa predal cez internetový bazár http://www.inzerujzdarma.sk
AJ tu nájdete ručný mlynček na obilie https://www.bionakupy.sk/elektricke-mlynceky/mlyncek-rucny-komo/
Je veľky rozdiel medzi ručným a elektrickým mlynčekom čo sa týka pracnosti a či sa oplatí dať toľko peňazí za elektricky?
Rozdiel je asi ako vo všetkom. Ak máte dostatočné svaly a vždy čas, môžete mlieť na ručnom 😉 No ak máte elektrický, dáte do neho obilie, spustíte mletie a kým za vás drie elektrický mlynček, medzitým vy môžete robiť niečo iné 🙂
Či sa to oplatí, na to si musí dať odpoveď každý sám.
zdravim Vas vsetkych, chcel som si kupit el. mlyncek na muku, ale zistil som ze z celozrnnej muky sa vraj chleba upiect neda, treba cast z tejto preosiat a takuto pridat k celozrnnej muke. Ake mate prosim s tym skusenosti. dakujem za odpoved
Warning: Undefined array key 1 in /data/6/3/63be5345-0f9e-4008-8009-3efaf0eec091/dobreazdravo.sk/web/wp-content/plugins/wp-useragent/wp-useragent-detect-os.php on line 668
Ǎno, bohužiaľ, máte pravdu. Ja osobne som v začiatkoch piekla chlieb výhradne z celozrnnej múky. Bol síce chutný a voňavý, no nikdy sa mi nepodarilo upiecť klasický bochník. Ak som nepoužila formu, vždy sa akosi „roztiekol“. Ak však nahradíte časť celozrnnej múky hladkou bielou, najlepšie pšeničnou, múkou, dá sa upiecť skvelý chlieb na nerozoznanie od toho z pekárne.
Warning: Undefined array key 1 in /data/6/3/63be5345-0f9e-4008-8009-3efaf0eec091/dobreazdravo.sk/web/wp-content/plugins/wp-useragent/wp-useragent-detect-os.php on line 668
Dobrý deň. Vôbec nie je pravda, že z celozrnnej múky sa nedá upiecť chlieb. Dá. A ešte aký kvalitný. Skrátka, je len trochu iný ako kupovaný v obchode. Len, neupečiete dobrý chlieb na kvasniciach. Tie sa totižto múky „nechytajú“, len nabublinkujú cesto. Prírodný kvások múku „rozloží“. Kvások mám vypestovaný už asi 3 mesiace a vyskúšal som rôzne druhy múky. Teraz som skúsil umlieť pšenicu aj raž na ručnom mlynčeju na mak, ide to, len je to drina. Takže, ide sa kupovať normálny mlynček. Koniec koncov, čo myslíte, z čoho piekli chlieb naše babky a prababky?
Dobre teda, kupim si mlyncek na muku, pomeliem, ziskam muku. Obcas si budem chciet upiect celozrnny chcleba (napr. z kvasku), ale nie vzdy. Ak si budem chciet upiect chlieb z inej muky ako celozrnnej, ako to docielim? Myslim , ze k tomu treba nejake sita na ziskanie muky ako potrebujem nie?
Na túto otázku vám nevieme odpovedať. My kombinujem kupovanú múku s múkou doma mletou. Nijaké sitá nemáme, nič nepreosievame.
Ako už bolo horeuvedené, chlieb z komplet celozrnnej múky má inú konzistenciu, ako sme zvyknutí. A pečie sa vo forme. Lepšie, ako nad všetkým dlho dumať, je vyskúšať si to.
Diky Alexander
Dobrý deň,
na začiatku článku máte fotografiu s el. mlynčekom- pravdepodobne značky KoMo. Chcela by som sa spýtať na to či ste spokojná s ním a prípadne aj upresniť model. Akurát zvažujeme kúpu a neviem sa rozhodnúť pre typ mlynca.
Vopred ďakujem za odpoveď.
Warning: Undefined array key 1 in /data/6/3/63be5345-0f9e-4008-8009-3efaf0eec091/dobreazdravo.sk/web/wp-content/plugins/wp-useragent/wp-useragent-detect-os.php on line 668
Dobrý deň,
áno, máte pravdu, je to mlynček značky KoMo, typ 21. Mám s ním len dobré skúsenosti. Ak máte v úmysle mlieť klasické obilie, teda pšenicu, špaldu alebo ovos, budete s ním určite spokojná.
Želám veľa úspechov pri domácom pečení.
my sme sa tiez rozhodli pre mlyncek KoMo FIdibus 21. je to najmensi a najlacnejsi zo serie Fidibusov a celkovo sme na ziadny lacnejsi kvalitny mlyncek nenatrafili. sme s nim maximalne spokojni. pravidelne v nom melieme aj raz. podla mna clovek na bezne domace pouzitie nic viac nepotrebuje. najlepsiu cenu sme nasli na bazosi – https://ostatne.bazos.sk/inzerat/76139300/Mlyncek-na-muku-KoMo-Fidibus-21.php
Dobry den,
ten link nefunguje 🙁
No asi sa predal. Hádam viete použiť Google 😉
ked si na bazosi napisete do vyhladavania do polička ČO – „mlyncek na muku“ vyhodi vam aktualne mlynceky na predaj. vidim tam stale aj Komo Fidibus – https://ostatne.bazos.sk/inzerat/80433473/KoMo-Fidibus-21-mlyncek-na-zrno.php