Slávnosť na záhrade

elektrický gril

Čo hovoríte na grilovanie? Stretnutia s rodinou či dobrými priateľmi určite patria aj k vašim obľúbeným činnostiam. Príležitosťou na ne môže byť oslava narodenín niektorého z členov rodiny alebo len príjemné posedenie s hŕstkou známych či kolegov z práce. Ako však urobiť z obyčajného obeda nezabudnuteľný zážitok? Jednou z možností, ako všetkých prekvapiť, je zorganizovať grilovanie na záhrade pod holým nebom.


Možno si poviete: „To sa jej to radí, keď má s grilovaním skúsenosti. Iste vie, ako na to. Ale čo ja? Ako pripravím hostinu pre toľkých ľudí, keď som nič podobné ešte nikdy nechystala, keď som nikdy negrilovala? Zvládnem to vôbec?“

grilovanie Len kľud. Žiaden strach. Veď žiadna kaša sa neje taká horúca, aká sa uvarí či ugriluje. Keď nad tým popremýšľate, všetko si dopredu naplánujete a pripravíte, určite zvládnete všetko s ľahkosťou a prehľadom. Najdôležitejšie je mať aspoň ten gril. Ak ho ešte nemáte, je najvyšší čas si ho zaobstarať. A verte mi, že sa vám zíde ešte mnoho krát. Kto má záhradu a veľký priestor, ten najlepšie využije veľký záhradný gril. Či už elektrický, plynový alebo prírodný na drevené uhlie. A kto záhradu nemá, grilovať sa dá aj na balkóne alebo na terase. V najhoršom prípade môžete grilovať aj vo vnútri. Nie ste tak odkázaní len na pekné počasie. Prenosný elektrický gril je nato ako stvorený. Vlastne tak môžete grilovať nielen keď vonku prší, ale aj v zime, keď mrzne a padá sneh.

Ak už gril máte, bolo by dobré premyslieť, čím si vzácnu návštevu uctíte. Tu vám možno veľa napovie počet stravníkov a hlavne to, či budú v prevahe muži alebo ženy. Výhodou je, že na dobrom grile nie je problém pripraviť akékoľvek jedlo. A tak kým väčšine mužov urobíte radosť poriadnym kusom mäsa, ženy možno dajú prednosť skôr niečomu ľahšiemu. Najrôznejšie druhy grilovanej zeleniny tak poslúžia nielen ako príloha, ale v kombinácii s dobrým čerstvým syrom či ľahkou jogurtovou omáčkou, zvládnu aj úlohu hlavného jedla.

grilovaná zelenina Na grilovanie sa výborne hodia šťavnaté druhy zeleniny s výraznou chuťou ako sú paradajky a paprika. Využiť môžete aj chuťovo menej výrazné druhy. Pridaním rôznych byliniek a olivového oleja bude napríklad aj grilovaný lilek (baklažán) skvelou pochúťkou.

Zdá sa vám, že by to chcelo viac nápadov? Nie je nič jednoduchšie. Stačí si prečítať niektoré zaujímavé recepty na grilovanie na internete. Rozhodne sa oplatí pozrieť si napríklad recepty z cukety.

Súvisiace:  Neobyčajne obyčajný obchod s mäsom

Aj keď sa nám grilovanie spája skôr s horúcim letom, jedlo pripravované na ohni naše telo skôr ohrieva. Preto sa paradoxne hodí viac do chladnejšieho obdobia. Naviac sa na dochutenie či už grilovaného mäsa alebo grilovanej zeleniny používajú niektoré pikantné koreniny, ktoré tiež pôsobia hrejivo. Keďže ale príprava jedla na grile prebieha rýchlo, v mäse aj zelenine ostane väčšina živín v nezmenenej podobe. Zároveň jedlo získa nenapodobiteľnú chuť a vôňu. A to je dôvod, prečo je grilovanie také obľúbené nielen v lete, ale po celý rok.

Podobné články:

Chutne a zdravo na kúpalisku
Aj vy riešite každý rok tú istú dilemu? Dať si...
Čítať ďalej
ošatka na chlieb
Ošatky na kysnutie chleba
Pri domácom pečení chleba je výhodné, ak používame špeciálme nádoby,...
Čítať ďalej
náš obľúbený šalát
Najzdravší Vianočný šalát
Pre niekoho je zemiakový šalát s majonézou takmer každodenné jedlo....
Čítať ďalej
kosačka na baterku
Moja nová pomocníčka
Doteraz som chodievala na záhradu sama. Nanajvýš tak so susedkou....
Čítať ďalej
Zipper Zi-Mos125 - opäť porucha, tentoraz kolesa
Počas suchého leta na pár dní zapršalo a nám bolo...
Čítať ďalej
Nie je nôž ako nôž
Môj otec keď prišiel ku mne na návštevu, vždy skonštatoval:...
Čítať ďalej

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.