Domáce chlebové placky

Tento jednoduchý recept som objavila v českom časopise, ktorý vydáva jedna firma, zaoberajúca sa výrobou a predajom záhradníckych substrátov a hnojív. Ja som časopis dostala ako pozornosť pri nákupe už vám možno známych „mätových sestričiek“. Placky pripomínajú známy arabský chlieb, len sú tmavšie, podľa použitej múky.


Najlepšou voľbou je múka jemná, čerstvo namletá. Druh obilniny si vyberiete sami. Cesto môžete mať pripravené v chladničke, kde vydrží aj niekoľko dní. Keď si budete chcieť pochutiť, stačí odkrojiť pár kúskov, podľa veľkosti hladu, vyvaľkať a opiecť na panvici. Taká rýchlovka.

Potom už len natrieť nejakou dobrou nátierkou, pridať trochu zeleniny a kompletné jedlo je na stole. Alebo môžete placky naplniť duseným mäsom či šalátom. Komu čo chutí.

Suroviny:

  • 500 g múky, najlepšie celozrnnej
  • 100 g bieleho jogurtu, ja som použila krémový s 3% tuku
  • štipka soli
  • 1 PL (polievková lyžica) olivového oleja
  • štipka sušeného zázvoru (zázvor ale zohrieva, takže v lete je vhodnejšie použiť kari alebo kurkumu alebo aj nič)
  • cca 2 deci vody

Postup:

Všetky suroviny okrem vody zmiešame v miske. Nakoniec pridáme vodu, najlepšie postupne. Jej množstvo závisí od použitej múky. Vypracujeme hladké, skôr mäkšie cesto (nelepí sa na ruky, ani na misu) a vložíme ho v mikroténovom vrecúšku do chladničky aspoň na 2 hodiny. Po tomto čase cesto vyberieme a rozdelíme zhruba na 10-12 častí. Každú natenko rozvaľkáme, čím tenšie, tým lepšie. Cca 1-2 mm. Pri správnom vypracovaní sa cesto netrhá a netreba ani veľmi podsýpať múkou.

chlebové placky 02

to sú tie „vankúšiky“

Placky potom opekáme na panvici s pár kvapkami oleja alebo ghí. Naozaj stačí pár kvapiek. Môžete skúsiť aj na sucho, ale s tým olejom je to lepšie. Vo vnútri cesta sa tvoria vzduchové bubliny, také akoby vankúšiky a zvonka sú jemne chrumkavé.

chlebové placky 01

len sa zahryznúť…

Osvedčilo sa mi najprv všetky placky vyvaľkať, potom až zohriať panvicu a opekať. Ide to veľmi rýchlo a rýchlo aj zhoria. Tak dajte pozor.

Ako vidíte, nie je to žiadna veda a pri troche šikovnosti sa vám určite podaria.

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.