Domáce maslo – oplatí sa?

Posledné výkyvy cien masla v obchodoch a jeho medializovaný nedostatok prinútili viacerých ľudí zamyslieť sa nad tým, či má význam vyrábať si maslo doma sám. Pretože veľa ľudí si doma vyrába nie len kompóty, tlačenky alebo šunku či pečie svoj vlastný chlieb. A pre mnoho ľudí sú dôvody na odmietanie margarínu či stužených rastlinných tukov relevantné. A my už vieme, že ak je reklama agresívna, asi sa snaží predať niečo, čo až tak dobré nie je a čo až tak veľmi nepotrebujeme, no dá sa na tom dobre zarobiť. Ale ja mám iné ciele v živote, ako uspokojovať chúťky majiteľov potravinárskych koncernov. Tak teda oplatí sa doma vyrábať maslo?


Maslo je jedno z mála potravín, ktoré sa aj dnes vyrábajú rovnako ako v minulosti. Či presnejšie povedané, má rovnaké zloženie, ako aj to vyrábané pred sto rokmi na gazdovstve. Môže obsahovať totiž najmenej 80 % mliečneho tuku, vodu a stopové množstvá bielkovín. Bežne predávané maslá v obchodoch deklarujú obsah tuku 84 alebo 86 %. Môžeme sa prieť, či bolo vyrobené z mlieka kráv pasúcich sa na lúkach alebo kŕmených šrotom z geneticky modifikovanej pšenice a či bolo preventívne liečené antibiotikami alebo nie. Ale to je asi tak všetko. Do masla sa menej tuku ako 80 % nemôže dostať a ani nič iné do neho nie je možné pridávať. Niektorí fiškusi sa snažili zarobiť tak, že znížili obsah tuku na 60% a ponúkali „maslo so zníženým obsahom tuku“, ale my vieme už dávno a nedávno sa médiami prevalila vlna správ o výskume, ktorý pripustil, že tuky nie sú škodlivé, ale problémom je priveľa škrobov v jedle. Problémom je iba zabezpečiť dostatočné množstvo živočíšnych tukov za primeranú cenu. Ostatne toho dôkazom je aj terajšia aféra zdražovania masla a jeho nedostatku.

Predchádzala mu vlna lacného masla z dovozu. Dovážaného mrazeného masla vraj z prebytkov. Pretože ak je na obale uvedené maslo, nejedná sa o čerstvé maslo, ale maslo, ktoré bolo po vyrobení zmrazené a uložené a pred predajom opäť rozmrazené. A maslo, ktoré nebolo zmrazené, ale po vyrobení expedované do predajní, sa môže označovať ako čerstvé maslo. Ja si môžem myslieť, že lacný dovoz rozmrazeného masla vo veľkom objeme mal spôsobiť presne dnešný stav. Pokles stavu kráv, chovaných na mlieko u nás, aby potom mohli „naši záchrancovia“, obchodné reťazce, doviesť maslo opäť zo zahraničia, tentoraz však už za „trhové ceny“. Oni si chcú z našich platov utrhnúť čo najviac, ja si myslím, že nech si trhnú nohou.

Ak nemáme možnosť zadovážiť si maslo inak (Maďarsko, Poľsko, Ukrajina, gazda od susedov), nemáme inú možnosť, ako ich cenu zaplatiť. Na druhej strane my nekupujeme sladké žbrndy, fruktózou dochutené keksíky a mliečne čokolády zo srvátky a stopou kakaa ani iné sr@čky z ich regálov. A maslo nám vydrží viac, ako deň, takže sa nijaká katastrofa nekoná. A margaríny z pochybných tukov či stužené rastlinné oleje, čo sa ľahko roztierajú, kupovať nezačneme. Náhražky potravín nemajú v našej domácnosti miesto.

Ako vyrobiť maslo doma

Maslo sa vyrába z mlieka. Takzvaným mútením, čo znamená pretriasavanie, premiešavanie mlieka, kým sa hustý tuk neoddelí od redšieho mlieka. Ten tuk sa usadí na vrchu mlieka, keď ho necháte pár hodín postáť na chladnejšom mieste (aby neskyslo).

Ak vás napadlo vyrobiť si maslo z mlieka z obchodu, tak zadržte. Čerstvé mlieko obsahuje minimum tuku (tak 1 až 2,5%), pretože zvyšok z neho výrobcovia už dávno odobrali. Na maslo ale aj smotanu či iné výrobky. A trvanlivé mlieko ani nespomínam. Lacné mlieka sú často vyrábané rozmiešavaním sušeného mlieka s vodou na presnú koncentráciu. V podstate nám predávajú odpad, lebo za jeho ekologickú likvidáciu by museli draho platiť.

Kvalitnejšie mlieko sa predáva v mliekomatoch. Väčšinou od niektorého z gazdov v okolí. Ale aj toto mlieko je homogenizované, upravované a má asi 3,5 % tuku. Cena mlieka za liter osciluje okolo 70 centov a na výrobu masla by ste ho potrebovali fakt veľa. 35 gramov z litra, 35O gramov z desiatich litrov, 3,5 kilogramov zo sto litrov. Fakt zúfalá výťažnosť a vysoká cena.

Oveľa lepší nápad je použiť 33% smotanu. Dá sa kúpiť v Lidli alebo Kauflande a možno aj iných predajniach. Balenie štvrťlitrové alebo pollitrové. Používa sa na varenie alebo na šľahačku pre tých, ktorí si do kávy nechcú dávať našľahaný repkový olej a aj zákusky si dajú radšej drahšie, ale poctivé, ako lacné a zdraviu škodlivé.

mieko

Okrem suroviny potrebujete aj náradie. Kedysi sa na mútenie mlieka a výrobu masla používali drevené zhora dolu sa rozširujúce štíhle nádoby, vo veku v strede vychádzala rúčka, na jej konci bol drevený kruh s otvormi na mlieko. Ťahaním hore-dolu sa mlieko premiešavalo, maslo sa koncentrovalo hore, dole ostával cmar, podmáslie a malo to aj iné krajové názvy.

Drevené náradie, prírodný materiál, v spojení s mliekom, ďalším prírodným, teda živým materiálom s obsahom baktérií, to znamená veľkú náročnosť na údržbu. Čistota takéhoto vybavenia si vyžaduje aj veľa vody. V meste to znamená otáčajúci sa vodomer 🙁

Dnes sa dajú kúpiť sklenené alebo plastové valcové nádoby s rúčkou a tým kolieskom s otvormi na domácu výrobu šľahačky, ak nechcete používať tlakové fľaše na bombičky. Vyskúšali sme to, ale naháňať polhodinu smotanu v pollitrovej nádobke pre trochu masla, to je trocha neefektívne. A päťlitrovú nádobu som nevidel. Hoci je možné, že sa teraz na trhu objavia rôzne pomôcky na domácu výrobu nie len masla. A nie iba pre tento cenový výkyv. Veľa ľudí už má plné zuby odrbov, čo na nás pravidelne obchodné reťazce vyťahujú a tiež má kopu známych, ktorí im pomôžu s dodávkou surovín. Koniec koncov vždy sme boli poľnohospodárska krajina a nejakí vychcanci s nami nebudú vydrbávať donekonečna.

ručný šľahač

Ale aj obyčajný ručný šľahač môže poslúžiť na otestovanie, či sa vám bude dariť vyrobiť si doma zo smotany maslo a či vám bude takéto maslo chutiť. Povedzme si ale pravdu, pre pravidelnú výrobu masla určite budete chcieť použiť elektrický šľahač, rovnako ako používame elektrický mixér na miesenie cesta pre kváskový chlieb.

Keď si však zrátate cenu smotany alebo mlieka a porovnáte s výsledným množstvom získaného masla, tak zistíte, že aj keď nebudete započítavať svoj voľný čas alebo cenu elektriny, výsledná cena masla bude neúmerná tej súčasnej cene na pultoch obchodov. Prečo?

Pretože na domácu výrobu potravín, ktoré sú drahé alebo nedostupné, nemôžeme používať v obchodoch kupované suroviny. Pre cenovú politiku obchodníkov (a verte mi, že cenová politika výrobcov v tom nehrá žiadnu rolu, výrobcov neberie už dávno nikto do úvahy) aj pre úplne iné náklady pri veľkovýrobe. Ak chcete začať robiť maslo doma, potrebujete mlieko od gazdu.

Mlieko priamo do kravy má jednak oveľa vyšší obsah tuku, ako akékoľvek kupované „gazdovské mlieko“ z obchodu. A získate ho za oveľa lepšiu cenu, ako akékoľvek iné mlieko z ktorejkoľvek predajne. Ale aj tak pri použití piatich alebo desiatich litrov mlieka na výrobu domáceho masla sa dostanete na cenu, ktorá bude vyššia, ako je aktuálna cena štvrťkilového masla v obchode.

Oplatí sa vyrábať maslo doma?

To záleží od toho, čo je pre vás dôležité. Ak ste sa rozhodli vyrábať si maslo doma z domáceho mlieka preto, že sa vám cena 3 eurá za 250 gramový balíček masla vidí veľa, zrejme budete sklamaní. Ak máte prístup k lacnému mlieku alebo ho nebodaj máte svoje vlastné a času máte dosť, pretože nemusíte drhnúť niekde za pásom, aby ste z tej almužny potom kupovali potraviny, a radšej si ich dorábate sami, potom je domáca výroba masla tou správnou cestou pre vás.

Ak si to chcete vyskúšať a chcete vedieť ako chutia doma vyrobené poctivé potraviny, potom je to tiež vaša voľba. Ale jednoduchšie bude asi nájsť si v okolí farmára, gazdu, ktorý sa týmto zaoberá, má to odskúšané aj zoptimalizované a vy sa môžete venovať svojej práci, kvalitné domáce potraviny si kúpite hotové. A vždy čerstvé.

chlieb s maslom

Na záver ešte jedna myšlienka. Doma si pripravujeme jedlá a potraviny nie preto, že to vyjde lacnejšie, veď konkurovať veľkovýrobe a veľkodistribúcii v domácich podmienkach nemôžeme, im to vždy vyjde lacnejšie, aj keď na nás nehorázne zarábajú. Doma pripravujeme potraviny preto, že sú oproti kupovaným zdravšie. Neobsahujú konzervanty, syntetické dochucovadlá, fruktózový sirup, aspartam, „kvasnicový extrakt“ glutamát ani iné síce zákonom schválené či povolené „éčka“. Pretože vieme, čo sme do nich dali, pretože to nepripravujeme pre cudzích, na ktorých zdraví nám nemusí záležať. Pretože si to chystáme pre seba a svojich blízkych. Pretože chceme sa dožiť vysokého veku v zdraví a bez závislosti od trvale užívaných liekov. Pretože je to náš život a my o ňom chceme rozhodovať.

A teraz si odpovedzte, či sa domáca výroba masla oplatí a za akých okolností je to pre vás výhodné.

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.