Domáci pečený čaj

 

Recept na túto sladkú voňavú maškrtu som objavila, ako inak, v jednom českom časopise. Zaujal ma, aj keď sladké čaje vôbec nepijem. Jednoduchá príprava bez následnej sterilizácie a zloženie malo len maličkú chybičku. Na môj vkus až príliš veľa cukru. No ale nie je nič jednoduchšie. Cukru som dala menej a bolo to.



ovocný koláčČo na prípravu potrebujeme

  • 2 kg ovocia

  • 1,25 kg cukru (ja som dala len 1 kg, trstinový, nerafinovaný)

  • 2 citróny

  • korenie podľa chuti (klinčeky, škorica, aníz)

  • 2 dcl rumu

Ako postupovať

Ovocie umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Citróny ošúpeme a tiež nakrájame na kúsky. Vo veľkej nádobe zmiešame ovocie, citróny, škoricu, cukor a rum. Rúru predhrejeme na 220 st.C. Dôkladne premiešanú zmes rovnomerne rozprestrieme do hlbokého pekáča. Dáme do rúry a za občasného premiešania pečieme dovtedy, kým nepustí ovocie šťavu. Asi 30-45 minút. Podľa druhu ovocia. Medzitým si pripravíme poháre. Dobré je opláchnuť ich horúcou vodou, vrátane vrchnáčikov. Keď ovocie šťavu pustí, horúcu zmes naplníme do pohárov. Zavíčkujeme a obrátime hore dnom na 5-10 minút.

Ak si chcete urobiť z tejto zmesi čaj, tak na pohár čaju jej budete potrebovať asi 3-4 polievkové lyžice. Ja mám však iný plán. Zmes použijem ako „fajnové ovocíčko“ do jogurtu. Alebo ako ovocnú zložku do koláča či bublaniny. A možno ešte niečo vymyslím.

Podobné články:

cukiny ako darček
Štedrí susedia
Máte radi prekvapenia? Kto by nemal, všakže? Zvlášť, keď sú...
Čítať ďalej
jahody s matou
Jahodovo-mätový osviežujúci nápoj
V záhrade nám konečne dozreli prvé jahody. Nebolo ich síce...
Čítať ďalej
Online diktáty pre žiakov
To, že gramatika robí problémy dospelým aj deťom spoznáte v...
Čítať ďalej
Ako sa zbaviť upchatých pórov?
Čierne bodky na nose. To je nočná mora pre množstvo...
Čítať ďalej
Príbehy liekov
Akosi sme si už zvykli každý zdravotný problém riešiť liekmi....
Čítať ďalej
Chovať sliepky môžete aj v modernej záhrade
Z väčšiny záhrad na dedine sa postupne vytráca chov hospodárskych...
Čítať ďalej

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.