Väčšina ľudí by možno povedala, že jablká patria skôr do súdka a v podstate nemôžem nesúhlasiť, ale žiaľ teraz to nejde. Nemáme potrebné vybavenie ani pripravený priestor a najmä čas, lebo prerábame novú záhradu aj dom, robí sa stále niečo na elektrárni, sťahuje kancelária, sadia stromčeky, a v „starej“ záhrade je stále čo robiť. Tak čo s toľkými jablkami?
A to sme si ešte pred pár rokmi mysleli, že budeme bez jabĺk. Po tom, ako sme museli spíliť poškodenú starú jabloň. No v rohu záhrady sa začal prejavovať semenáč jablone, ktorý dostal trochu opateri a začal plodiť skôr, ako sa „rozbehli“ novo vysadené stromčeky.
Postupom času sa kvalita plodov zlepšovala a tento rok padali zo stromu naozaj veľké jablká. Kým vlani sa dali oberať síce menšie, ale zrelé a dobre sa skladovali, toho roku sú na strome ešte kyslé a zrelé už sú na zemi. Ale je ich tak veľa, že ich naozaj nestíhame jesť čerstvé, hoci sme na ne dvaja a nepohrdne ani náš psík.
A tak sme zdravé plody očistili, nakrájali, rozvarili a rozmixovali. Stačí pridať trochu vanilkového cukru alebo tabuľku horkej čokolády a vznikne skvelá jablková „detská výživa“. A tak máme odložené na zimu niekoľko zasterilizovaných pohárikov jablkového pyré, aby sme aspoň nejako zužitkovali tú úrodu jabĺk, čo nás tohto roku postretla.
Na spracovanie veľkého vedra nazbieraných jabĺk treba trochu času a trochu energie. V našom prípade energie z vlastnej solárnej elektrárne. Takže nákladovo sme niekde úplne inde, ako väčšina ľudí, ktorí kúpia jablká či už na trhu alebo v supermarkete a potom ich spracujú.
Komentáre