Jablká do hrnca!

jablko

Väčšina ľudí by možno povedala, že jablká patria skôr do súdka a v podstate nemôžem nesúhlasiť, ale žiaľ teraz to nejde. Nemáme potrebné vybavenie ani pripravený priestor a najmä čas, lebo prerábame novú záhradu aj dom, robí sa stále niečo na elektrárni, sťahuje kancelária, sadia stromčeky, a v „starej“ záhrade je stále čo robiť. Tak čo s toľkými jablkami?


A to sme si ešte pred pár rokmi mysleli, že budeme bez jabĺk. Po tom, ako sme museli spíliť poškodenú starú jabloň. No v rohu záhrady sa začal prejavovať semenáč jablone, ktorý dostal trochu opateri a začal plodiť skôr, ako sa „rozbehli“ novo vysadené stromčeky.

Postupom času sa kvalita plodov zlepšovala a tento rok padali zo stromu naozaj veľké jablká. Kým vlani sa dali oberať síce menšie, ale zrelé a dobre sa skladovali, toho roku sú na strome ešte kyslé a zrelé už sú na zemi. Ale je ich tak veľa, že ich naozaj nestíhame jesť čerstvé, hoci sme na ne dvaja a nepohrdne ani náš psík.

A tak sme zdravé plody očistili, nakrájali, rozvarili a rozmixovali. Stačí pridať trochu vanilkového cukru alebo tabuľku horkej čokolády a vznikne skvelá jablková „detská výživa“. A tak máme odložené na zimu niekoľko zasterilizovaných pohárikov jablkového pyré, aby sme aspoň nejako zužitkovali tú úrodu jabĺk, čo nás tohto roku postretla.

Na spracovanie veľkého vedra nazbieraných jabĺk treba trochu času a trochu energie. V našom prípade energie z vlastnej solárnej elektrárne. Takže nákladovo sme niekde úplne inde, ako väčšina ľudí, ktorí kúpia jablká či už na trhu alebo v supermarkete a potom ich spracujú.

Podobné články:

Vysiali sme papriky pre novú úrodu
Koniec januára je termín, kedy by sa v našich končinách...
Čítať ďalej
kvások
Kvásková mapa ako bludisko
Chceli by ste si upiecť svoj vlastný kváskový chlieb, no...
Čítať ďalej
Kosačka na benzín alebo s akumulátorom?
Blíži sa sezóna kosenia trávy v záhradách. Pokiaľ nekosíte veľké...
Čítať ďalej
mulcovanie
Jahody nemusia ležať v blate
Aspoň si to myslím. No susedia v záhrade si zrejme...
Čítať ďalej
Krehčené mäso: Nekupujte si predraženú vodu!
Mäsiarstiev v našom okolí výrazne ubudlo. Či chceme alebo nie,...
Čítať ďalej
Strukoviny naše každodenné, či nie?
Naši predkovia vraj jedli strukoviny takmer každý deň. Že nepredstaviteľné?...
Čítať ďalej

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.