VIFONky z kola von

Vietnamské instantné polievky stiahli z predaja. Kontrolóri zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy zistili, že hoci majú v názve slovíčka „bravčová“, „kuracia“ alebo „slepačia“, žiadne mäso neobsahujú. Len arómy. Vás to prekvapuje? Mňa nie. Ide predsa o cenu a chuť, nie o mäso.


Ľuďom, ktorí s obľubou takéto „otraviny“ nakupujú a jedia, zrejme o kvalitu nejde. Argumentujú väčšinou tým, že sú lacné, rýchlo sa pripravia a zároveň im chutia. Spĺňajú teda všetky rozhodujúce kritériá. Hlavne tá cena je dnes pre mnohých dôležitá. Málokomu však napadne, že za 25 centov sa predsa nedá vyrobiť porcia kvalitnej polievky. Ešte aj s mäsom a rezancami. No ale čas tlačí, peňaženka tenká a hlad veľký. A tak idú a kúpia si čo najlacnejšie vrecúško rezancov s akousi príchuťou. Už len jednoducho zaliať horúcou vodou a „sýta“ polievka je hotová. Že v nej nie je mäso? Nad tým sa veľmi nezamýšľajú. Veď na obale je krásne kuracie stehienko, tak tam hádam nejaké mäso je.zelenina

No a zdá sa, že nie je. Pri čítaní zloženia by na to ľudia prišli, lenže také malé písmenká sa čítať nikomu nechce. S tým zrejme výrobcovia počítajú. Musíte ale uznať, že dnešný potravinársky či skôr chemický priemysel dokáže „zázraky“. Z obyčajných rezancov a ničoho vyrobiť mäsovú polievku. To nič sa volá glutamát sodný. Úžasná vec, tento nevýrazný biely prášok, so schopnosťou zvýrazniť chuť nekvalitných surovín. Lebo kvalitné suroviny predsa žiadne zvýrazňovače nepotrebujú.

Ak si uvaríte poctivú polievku z mäsa a zeleniny, získate výborný zdroj všetkých dôležitých živín pre svoje telo. Jej chuť si môžete vylepšiť trochou Solčanky. Je to zmes sušenej zeleniny. Chutí veľmi dobre aj bez glutamátu. Čas prípravy je samozrejme dlhší, ale výsledok za to určite stojí.

vifonS polotovarmi s glutamátom však riskujete viaceré problémy. Keďže sa pridáva do viacerých potravín, nikdy neviete, koľko ste ho vlastne zjedli. Jeho nadbytok však môže byť pre ľudské telo škodlivý. V chemickej forme, v akej sa do jedál pridáva, môže spôsobiť problémy s tlakom (pre obsah sodíka a následné zadržiavanie vody v tele), bolesti hlavy, zúženie dýchacích ciest a následné sťažené dýchanie či dokonca poškodenie mozgu.

Ak som vás neodradila a aj napriek môjmu varovaniu si chcete naďalej vychutnávať obľúbené VIFONky, mám pre vás dobrú správu. Podobné gebuziny, len pod inými názvami, nájdete ešte stále v regáloch viacerých obchodných reťazcov.

Súvisiace:  Ako som namiesto džemu radšej urobila „pečený čaj“

Podobné články:

Motúčko uvezie viacej
Pre uľahčenie práce v záhrade využívame motorový fúrik. Vozíme ním...
Čítať ďalej
Eating donutsEating donuts
Ako poraziť detskú obezitu? Správnou životosprávou!
Všimli ste si, že vaše dieťa sa zaobľuje? Percento obéznych...
Čítať ďalej
Vyrobil som domček pre hmyz
Bez včiel a iných opeľovačov to v záhrade nejde. Darmo...
Čítať ďalej
Ako detoxikovať organizmus po sviatočnom prejedaní
Mnohí z nás sa snaží zhodiť pár kilogramov, ktoré nabrali...
Čítať ďalej
žaluziežaluzie
Komfort v byte vďaka žalúziám
Nádherné slnečné počasie vylákalo na prechádzku určite nielen mňa. Ak...
Čítať ďalej
Zarezať sliepku je normálne
Že okrem pestovania ovocia a zeleniny chováme aj sliepky, ľudia...
Čítať ďalej

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.