Koniec uhoriek pre túto sezónu

Vlani sme si pochutnávali v záhrade aj na uhorkách a tento rok som sa tiež veľmi tešil, kedy začnú znova dozrievať. Najmä ja ich mám veľmi rád a rád ich jem len tak, bez ničoho, Odtrhnem si jednu veľkú šalátovku, postupne ju hryziem a prechádzam sa po záhrade. Uhorka je dobrá aj od smädu, obsahuje veľa vody, aj mi chutí. Alebo si ju dám doma, ako desiatu. Osvieži aj zasýti a nie je plná chémie, pretože nepoužívame nijaké umelé hnojivá ani postreky. Ale už prichádza koniec tejto mojej pochúťky.


Uhorky sú citlivé na pleseň listov. A tá prichádza vždy, keď je na listoch priveľa vlhkosti. Tá sa tam dostáva dvomi spôsobmi. Buď pri neopatrnom polievaní rastlín, najmä večer, kedy už listy nedokážu oschnúť. Alebo keď sa končí leto, znižuje sa teplota vzduchu a rastie vlhkosť vzduchu. Po západe slnka je cítiť rosu nie len na tráve a topánkach, ale aj na kreslách, na ktorých oddychujeme. A samozrejme rosa sa zráža aj na listoch uhoriek.

uhorky hnednú

Uhorky pestujeme za pomoci opory z betonárskej oceľovej výstuže, natretej zelenou farbou, aby nehrdzavela, dlhšie vydržala a nešpinila ani uhorky ani nás. Pomáha vzduchu lepšie prúdiť okolo listov, vysušovať ich, ale aj tak, bez chemickej ochrany je životnosť uhoriek krátka. Ale ako hovorí sused, radšej menej, ale zdravých, ako veľa ale chemicky ošetrovaných uhoriek.

Skrátka uhorky to už majú pre túto sezónu u nás zrátané. Necháme ešte dozrieť niektoré plody, ktoré sme nestihli odtrhnúť a zjesť, kým boli mladé a chutné, aby sme mali nové semiačka aj pre budúcoročný nový výsev. Nemusíme tak kupovať semená v obchodoch, nie sme závislí od toho, čo nám chcú predať a koľko za to budú pýtať. A neriskujeme, že jedného dňa obchody semená „z technických príčin“ neponúknu a ľudia na dedinách ostanú bez zeleniny 🙁 Pretože stať sa môže všeličo. Zvyšok plodov skončí na kompostovisku a zrecyklujeme živiny v uhorkách uložené na substrát pre ďalšie použitie v našej záhrade. Dôsledným spracovaním všetkého odpadu zo záhrady tak ušetríme aj na nákupoch substrátov.

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.