Laici si pri vyslovení súslovia talianska kuchyňa vybavia predovšetkým pizzu a špagety. Zasvätenejší milovníci slnečného Talianska ale dobre vedia, že zúžiť taliansku kuchyňu len na tieto dve položky by bol neodpustiteľný hriech. Veď obsahuje toľko pestrých vôní a chutí! Jedným z typických jedál je pravá talianska saltimbocca. Vychutnať si ju patrí medzi skutočné kulinárske zážitky.
Pochúťka s koreňmi v Brescii
Možno sa pozastavíte nad názvom samotného jedla. Čo vlastne znamená? Príjemne znejúce slovíčko sa prekladá ako saltare in bocca, teda „Skoč do úst“. Určite vám pri tomto voľnom a trošku komickom preklade vyvstane na mysli naša jednohubka. Áno, aj v tomto prípade sa jedná o malé drobné jedlo na zahryznutie, akúsi maškrtu pre radosť. Pochádza z lombardského mestečka Brescia na severe Talianska. Dnešnú podobu jej dal Rím na konci 19. storočia.
Ochutnajte rímsky originál
Ak hľadáte variácie tohto jedla, stretnete sa s mnohými z nich. Ovšem Taliani, ktorí svoje domáce kuchyni naozaj rozumejú, vám predstavia jednu jedinú Saltimbocca. Tú, ktorú považujú za pravú. Už niekedy pred päťdesiatimi rokmi sa zjednotili na jej podobe, aby tým dali príučku rôznym kuchárskym babrákom a napodobňovateľom. V súčasnosti si na Saltimbocca môžete pochutnať hlavne v oblasti okolo Ríma – Saltimbocca alla Romana je skrátka tá najlepšia, ale obľúbili si ju aj maškrtné jazyky cudzincov. Pripravujú ju v južnom Švajčiarsku, Grécku a Španielsku.
V otázke surovín nerobte kompromisy
Talianski kuchári sú typickí tým, že si zakladajú na kvalitných domácich surovinách. Nie inak tomu bude aj v prípade Saltimbocca. Vyberú si k jej príprave tie najkvalitnejšie plátky pochádzajúce z teľacej panenky, ďalej tú najlepšiu parmskú šunku a samozrejme nesmie chýbať čerstvá voňajúce šalvia. Ak chcete zažiť chuť naozajstnej saltimbocca, nemali by ste robiť kompromisy a zohnať si teľaciu sviečkovú, hoci ju trebárs niekde nahrádzajú bravčovou panenkou alebo kuracími prsíčkami. Teľaciu panenku zoženiete aj u nás, aj keď to, pravda, možno bude trochu náročnejšie. Ale lahodnej chuti sa musí obetovať trochu snahy.
Potrebujete trochu starostlivosti a umu
Ako sa s prípravou pokrmu popasovať? Možno vás prekvapí, že to nie je zložité. Bez trošky starostlivosti a kuchárskeho umu sa ale nezaobídete. Čo budete na saltimboccu pre štyroch labužníkov potrebovať?
400 g teľacej panenky – sviečkovica
80 g parmskej šunky
100 ml suchého bieleho vína – štýlovo voľte talianskej
Asi 10 čerstvých listov šalvie
2 ks polievkové lyžice masla
1 ks štipku soli
1 ks štipku korenia
1 ks polievková lyžica hladkej múky
Rýchlovka pre maškrtné jazýčky
Z teľacie sviečkovej nakrájajte plátky široké asi pol centimetra. Vložte ich medzi dve potravinárskej fólie a ľahučko rozklepte. Vyberte z fólie a na každý plátok mäsa položte polku plátku parmskej šunky a lístok šalvie. Niektoré verzie odporúčajú zabaliť druhú stranu plátku mäsa (kde nie je šunka a šalvia) ľahko v hladkej múke. Všetko spíchneme špáradlom, ako by ste mäso prešili. Na panvici rozpáľte maslo a vložte na neho plátky. Najprv asi 2 minúty osmažte stranu so šalviou a počas vyprážania hornú stranu teľacieho plátku zľahka osoľte. Potom mäso obráťte a smažte 2 minúty aj z druhej strany. Akonáhle sa opečie, mierne ho podlejte vínom. Panvicu stále zahrievajte a vyčkajte, až sa víno odparí. Pokrm odstavte z platne a nechajte ešte 2 minúty odpočívať. Opatrne vyberte špáradlá a môžete servírovať. Výbornou a zdravou prílohou je napríklad varený zelený hrášok.
Pripomeňte si neopakovateľné zážitky
Saltimbocca s dobrým suchým vínom, malá ristorante niekde uprostred Ríma, žeravé slnko, letné romantika, čo viac si priať? Najprv sa pokúste ochutnať originálne jedlo na talianskych cestách. Také zážitky sú neopakovateľné, zvlášť, keď ich prežijete s priateľmi či partnerom. Po príchode domov si potom môžete neopakovateľnú chuť pripomenúť…
Komentáre