Kompletný obed z parného hrnca

Chcete pripraviť kompletný zdravý obed bez použitia hory riadov a bez zbytočného tuku? Skúste použiť parný hrniec alebo len obyčajnú naparovaciu nádobu. Jedlo je rýchlo hotové, zachová si farbu aj vitamíny. A prirodzená chuť použitých surovín sa ešte zvýrazní.


Elektrický parný hrniec Tefal mám doma už viac ako dva roky, no až tak často jeho služby nevyužívam. Osvedčil sa mi ale na sviatky, keď doma robíme zemiakový šalát. Vtedy je veľmi praktický. Do jednotlivých nástavcov naplním surové zemiaky, koreňovú aj mrazenú zeleninu a všetko naraz naparujem.

môj parný hrniec TefalNo parný hrniec dokáže aj iné veci. Nedávno som napríklad skúšala pripraviť v ňom kompletný obed. Morčacie mäso, zemiaky v šupke a ryžu. Na jeden diel ryže som pridala dva diely vody a trochu soli. To bola jedna príloha. Ďalšou boli zemiaky v šupke, pokrájané na štrvťky. Mierne osolené. Plátky ryby som už robila predtým. Boli výborné. No tentoraz som po prvýkrát vyskúšala pripraviť týmto spôsobom aj mäso. Morčacie medailónky. Najprv som ho nechala asi hodinu v marináde z olivového oleja, sójovej omáčky a rôzneho korenia. Niekoľko plátkov som rozložila na dno naparovacej nádoby. Zvyšok som si odložila na klasické opečenie na prírodno. Pre istotu. Môjmu priateľovi totiž nie všetky moje experimenty chutia. Do nádoby na vodu som potom už len naliala dostatok vody, jednotlivé nádoby naskladala na seba a pustila parenie. Všetko naraz.

Môj parný hrniec má časovač na 60 minút. Čiže po hodine ma pískaním upozornil, že ho mám buď vypnúť alebo doplniť vodu a pustiť znovu. Pohodlne som ho vypla. Všetko jedlo bolo hotové. Vrátane mäsa.

Musím sa pochváliť, že medailónky opekané na stejkovej panvici, samozrejme na troške olivového oleja, voňali aj chutili výborne, no medailónky z parného hrnca boli lepšie. Šťavnatejšie. A chutili aj priateľovi.

mrkva a zemiakyNiekedy, keď sa mi nechce prekladať elektrický parný hrniec z poličky na kuchynskú linku, používam naparovaciu nádobu. Mám doma dve rôzne. Sú z antikoru. Vyzerajú ako klasické hrnce. Len sú na spodnej strane dierkované. Každá z nich má iný priemer. Tým pádom aj iný objem. Jedna má priemer dvadsať a druhá dvadsaťštyri centimetrov. A tak jedna perfektne sedí na panvicu a tá druhá na menší hrniec. Skladám ich potom jednoducho tak, že na dno panvice alebo hrnca nalejem vodu, potom položím naparovaciu nádobu. Do nej dám surové zemiaky, zeleninu či mäso. Nakoniec priklopím pokrievkou a dám na plynový sporák. Keď voda začne vrieť, znížim plameň na minimum a nechám pariť. Od hrnca môžem aj odísť, nie však ďaleko. Občas treba skontrolovať, či je v spodnej nádobe dosť vody.

Ak pripravujem len zeleninu, stačí ju nechať pariť dvadsať minút. Ryža a mäso potrebujú trochu viac času. Keď si chystám jedlo len pre seba, stačí mi aj tá menšia nádoba. V pohode v nej pripravím jednu až dve porcie jedla. Ak potrebujem uvariť trebárs zemiaky pre tri alebo štyri osoby, použijem väčšiu naparovaciu nádobu.

Naparovacie nádoby využívam aj na ohrievanie jedla. Rovno v miske alebo na tanieri. Ide to rýchlo a je to rozhodne zdravší spôsob ako mikrovlnka. Kto doma robieva knedle či parené buchty, tiež parné nádoby využije. Dokonca som raz robila na pare aj muffiny. Nemali síce zapečenú „kôrku“, ale chuťou boli výborné.

A na čo využívam paru najčastejšie? Na prípravu zemiakov v šupke. Oplatí sa vyskúšať. Čerstvo pripravené chutia skvelo aj samotné. Dokonca aj bez soli.

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.