web analytics
mar 112014
 

Keď si novo zariaďujete kuchyňu, jednou z podstatných otázok je, aký si zvoliť riad. Dôležité je, aby sa vám v ňom pokrmy pripravovali naozaj dobre. Aby mal riadu správnu veľkosť na platňu, bol tepelne dostatočne vodivý a naopak nebol zdraviu škodlivý. Z akého materiálu je najlepšie si vybrať hrnce? Výborná je liatina.

 


Liatinový pekáč, panvica a hrniec sa oplatí

Liatina je vynikajúcim materiálom, ktorý používali už naše prababičky, a preto jeho výborné vlastnosti preveril čas. Každý, kto má doma liatinový hrniec alebo kvalitnú panvicu i s pokrievkou, zisťuje, že sú vynikajúcou voľbou. Ich obrovskou výhodou je, že majú vysokú odolnosť a skvelú vodivosť tepla. Kto niekedy varil vo veľkom liatinovom hrnci trebárs polievku alebo guláš, dobre vie, o čom píšem. Stačí, keď hrniec rozpálite a potom už môžete teplotu stiahnuť prakticky na minimum. Okrem toho, že pokrm občas premiešate, nemusíte sa už prakticky o nič starať. Nahromadené teplo v kove pracuje za vás a pritom riziko, že jedlo pripálite, je prakticky nulové.

Akumulácia tepla šetrí energiu

Hrniec akumuluje teplo a bude ho udržiavať stabilné. Vďaka tomu ušetríte veľké množstvo energie, najmä ak budete pripravovať pokrmy, ktoré sa varia či inak tepelne pripravujú naozaj dlhú dobu. Teda dusenie, pečenie, pomalé varenie – pre také spôsoby prípravy jedál je liatinový riad skutočne ideálny. Skvelá je aj liatinová panvica, ktorá vďaka tomu, že je ťažká, sedí na platni a nehrozí jej prevrhnutie. Napríklad sa výborne hodí na steaky.

Obídete sa bez tuku

Akonáhle liatinový riad vypálite, môžete na ňom pripravovať pokrmy aj bez tuku, a teda zdravé. Ako ho vypáliť? Vydrhnúť povrch drôtenkou a potom umyť v mydlovej vode. Následne povrch potrieť rastlinným olejom a vypaľovať v rúre. Ideálne cca dve hodiny pri teplote 120 °C. Následné časté používanie tohto riadu vytvorí na jeho povrchu ľahký nepriľnavý film. Ten vzniká uvoľňovaním tukov pri príprave pokrmov. Práve tento film vám zaistí, že budete môcť používať len minimum tukov alebo dokonca vôbec žiadny. Splníte tak požiadavky zdravého varenia v súlade so súčasnými trendmi.

liatina

Kvalitné dedičstvo po babičke

Ak budete tiež liatinový riad dobre ošetrovať, vydrží vám dlho a asi vás aj prežije. Má totiž veľmi vysokú odolnosť proti mechanickému poškodeniu aj životnosť. Prasknúť môže liatinový riad jedine pri naozaj prudkom náraze, čo sa však pri bežnej prevádzke v kuchyni nestáva. Ostatne, možno že ste váš starý liatinový pekáč zdedili po babičke… Dobré je, že s liatinovým riadom nie je problém ani na indukčnom variči alebo iných typoch tepelných zdrojov.

Nedá sa umývať v umývačke a je drahý

Avšak má tento riad predsa len aj určité nevýhody a tie spočívajú napríklad vo vysokej hmotnosti, ktorá trochu sťažuje ľahkú manipuláciu. Na druhej strane môže byť váha vnímaná aj ako určité plus, pretože ťažký masívny riad je stabilný a nespadne zo sporáka, keď náhodou nešikovne mávnete rukou. Ďalšou možnou nevýhodou je skutočnosť, že tento riad nemožno vkladať do umývačky. Tiež sa vyznačuje vyššou cenou.

Výhody prevažujú nad nevýhodami

Napriek tomu je dobré minimálne niekoľko kúskov doma mať. Výhody liatinového riadu totiž zďaleka prevažujú nad jeho mínusy. Vlastniť hlavne spomínaný pekáč, panvicu a hrniec sa skutočne oplatí. Spoznáte to, až budete potrebovať pripraviť veľký hrniec gulášu, polievky, dobre prepiecť v rúre kus šťavnatého mäsa alebo pripraviť hrubé steaky. Kedysi bola veľmi obľúbená značka liatinového riadu Sfinx, teraz je to napríklad značka Staub. Okrem riadu, ktorý si vypálite, existuje aj varianta s vnútorným povrchom vylievaným odolným smaltom. Takýto riad potom samozrejme nie je potrebné vypaľovať.



 Zanechať komentár

Môžete používať tieto HTML tagy a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vyžadované)

(vyžadovaný)