Príprava cesta a pečenie

Kvások máme nakysnutý a pre budúce pečenie časť oddelenú.

K ostatnému kvásku pridáme múku podľa uváženia, nemusí byť ani celozrnná, aj keď tá je najlepšia, soľ, prípadne rascu či iné korenie, rôzne semienka podľa chuti. S teplou vodou vypracujeme cesto. Najskôr vareškou, potom šľahačom s hákmi dohladka.


Ja mám odskúšané, že toto cestíčko hneď preložím do formy na biskupský chlebík, ktorú vysteliem papierom na pečenie a prikryjem umelohmotným víčkom tak, aby malo trochu vzduchu, ale zároveň zvrchu nevyschlo. Kysnúť nechávam 8-10 hodín pri izbovej teplote. Neoplatí sa byť netrpezlivý, lebo prebieha kvasný proces, pri ktorom sa múka štiepi a stáva sa dobre stráviteľnou. Zároveň sa tvorí pórovitosť v chlebíku.

Pečenie

Keď nám cesto pekne narástlo, zapnem rúru na 200 st. C . Pri tejto teplote pečiem 10 minút. Potom teplotu znížim na 175 st. C a pečiem ešte 40 minút. Po upečení hneď potriem povrch chlebíka slanou vodou, vyberiem z formy a zabalím do látkovej utierky. Nechám takto do úplného vychladnutia, najlepšie na mriežke, aby sa vetral zo všetkých strán. Väčšinou mi to nedá a ochutnám ešte v ten deň, ale lepšie je počkať do druhého dňa, vtedy je najlepší.

Ďalšie články na tému „kváskový chlieb“:

Podobné články:

Začnite s prevenciou proti vráskam v mladom...
Starnutie je prirodzeným procesom, ktorý postihuje každého z nás. Avšak...
Čítať ďalej
Kolmé stĺpy pre ploty sú dôležité
Pekná záhrada si zaslúži pekný plot a ten je vtedy...
Čítať ďalej
Pohostenie na akciách najlepšie zvládnu profesionáli
Toto leto a jeseň boli veľmi zaujímavé aj z hľadiska...
Čítať ďalej
Zaujímavé recepty z netradičných kúpeľov
Keď sa povie kúpele, väčšina z nás si predstaví vodu....
Čítať ďalej
Aktuálne 1.6.2012
Dnes je ešte deň ovládaný znamením Váh. Toto znamenie ovplyvňuje...
Čítať ďalej
Kupujte u svojich
Spoločnosť je ovplyvňovaná pandémiou a opatreniami proti jej šíreniu. Tak...
Čítať ďalej

2 myšlienky na “Príprava cesta a pečenie

    1. Firefox 47.0 Firefox 47.0 Windows 7 Windows 7

      To záleží od toho, akú veľkú formu máte a aký veľký chlieb chcete upiecť, akú múku máte, lebo každá inak saje vodu. Chce to skrátka skúšať a nájsť si k svojím možnostiam svoje množstvá.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka používa Akismet na obmedzenie spamu. Zistite, ako sa spracovávajú údaje o vašich komentároch.