Príprava cesta a pečenie

Kvások máme nakysnutý a pre budúce pečenie časť oddelenú.

K ostatnému kvásku pridáme múku podľa uváženia, nemusí byť ani celozrnná, aj keď tá je najlepšia, soľ, prípadne rascu či iné korenie, rôzne semienka podľa chuti. S teplou vodou vypracujeme cesto. Najskôr vareškou, potom šľahačom s hákmi dohladka.


Ja mám odskúšané, že toto cestíčko hneď preložím do formy na biskupský chlebík, ktorú vysteliem papierom na pečenie a prikryjem umelohmotným víčkom tak, aby malo trochu vzduchu, ale zároveň zvrchu nevyschlo. Kysnúť nechávam 8-10 hodín pri izbovej teplote. Neoplatí sa byť netrpezlivý, lebo prebieha kvasný proces, pri ktorom sa múka štiepi a stáva sa dobre stráviteľnou. Zároveň sa tvorí pórovitosť v chlebíku.

Pečenie

Keď nám cesto pekne narástlo, zapnem rúru na 200 st. C . Pri tejto teplote pečiem 10 minút. Potom teplotu znížim na 175 st. C a pečiem ešte 40 minút. Po upečení hneď potriem povrch chlebíka slanou vodou, vyberiem z formy a zabalím do látkovej utierky. Nechám takto do úplného vychladnutia, najlepšie na mriežke, aby sa vetral zo všetkých strán. Väčšinou mi to nedá a ochutnám ešte v ten deň, ale lepšie je počkať do druhého dňa, vtedy je najlepší.

Ďalšie články na tému „kváskový chlieb“:

Podobné články:

Posteľné obliečky
Uvedomili ste si niekdy, že to, čo odlišuje vašu spálňu...
Čítať ďalej
Mäso alebo zelenina? Zle položená otázka
Nedávno som sa stal respondentom v jednej ankete. A jedna...
Čítať ďalej
Dôvody, prečo behávať ráno
Ak patríte medzi nadšencov športu, zaručene máte svoj ideálny čas...
Čítať ďalej
Uhorky zberáme aj na jeseň
Uhorky ako sezónna zelenina majú zväčša krátky život. Po vysiatí...
Čítať ďalej
Tajomstvo čínskej medicíny
Biorezonancie: Môže nám a našim deťom pomôcť liečenie vlnením? Máte vy...
Čítať ďalej
Dobrá sprcha po práci očistí aj ušetrí
Jeseň v záhrade býva sychravá, daždivá a zablatená. No niektoré...
Čítať ďalej

2 myšlienky na “Príprava cesta a pečenie

    1. Firefox 47.0 Firefox 47.0 Windows 7 Windows 7

      To záleží od toho, akú veľkú formu máte a aký veľký chlieb chcete upiecť, akú múku máte, lebo každá inak saje vodu. Chce to skrátka skúšať a nájsť si k svojím možnostiam svoje množstvá.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.