Bez lepku a či s lepkom?

Ak sa hovorí, že pri väčšine ochorení sa stav zlepší úpravou stravy, tak pri celiakii, teda neznášanlivosti lepku, to platí dvojnásobne. Tí, ktorí to skúsili, určite vedia, o čom hovorím. Horšie je, že takto postihnutých je stále viac. Len poradiť v otázke výberu vhodných potravín im zrejme nemá kto. Inak by zrejme vedeli, česť výnimkám, že upiecť koláč so strúhankou, akože náhradou múky, ešte neznamená, že koláč bude bezlepkový.


Áno, čítate správne. Aj to sa môže stať. A stalo.

fazuľaPriateľ dnes prišiel natešený z práce, že dostali „výslužku“ . Z oslavy menín kolegyne. Sladké koláčiky ponúkala s tým, že sú výborné, domáce a ešte k tomu „bezlepkové“. Namiesto múky vraj použila strúhanku. Hm, zaujímavý nápad. Škoda len, že tá strúhanka bola z klasického pšeničného pečiva.

Neviem, kvôli čomu sa takto pri pečení rozhodla. Či niekto z rodiny má naozaj problémy s lepkom. Ale voľba to rozhodne nebola správna. A možno sa jej už niekto stihol aj poďakovať. Lebo reakcia postihnutého často na seba nenechá dlho čakať.

Čo je celiakia?

Podľa Dr. Bukovského je to autoimúnne ochorenie, ktorého podstatou je neprimeraná reakcia organizmu na kontakt s lepkom, bielkovinou niektorých obilnín. Spektrum prejavov je veľmi široké a to nielen zo strany tráviaceho traktu. U niektorých pacientov práve tieto prejavy chýbajú. Ak vznikne podozrenie, že sa o celiakiu môže jednať, diagnóza sa určuje vyšetrením protilátok z krvi a následne potvrdením zápalu sliznice tenkého čreva na základe biopsie(odberu vzorky).

chliebČomu sa vyhnúť pri celiakii

Na prvom mieste obilninám s obsahom lepku. Tými sú hlavne pšenica, raž, jačmeň, špalda. Niektorí uvádzajú, že sa môže ovos. Je to individuálne. Možno viac nie ako áno. Znamená to ale, že vyhnúť sa musíme nielen samotným obilninám, ale aj výrobkom z nich. A keďže je rožok z múky, ktorá lepok obsahuje, je jasné, že aj strúhanka z neho bude lepok obsahovať. Vylúčiť treba aj pivo a limonády sladené sladom. Pri hotových výrobkoch si treba všímať zloženie. Nekupovať hlavne tie, ktoré sú zahustené škrobmi. Či už obyčajným kukuričným, ale aj tým modifikovaným. Melasa, sladové sirupy, arómy či farbivá. Všetko je tabu. No a teraz si choďte kúpiť jogurt. Pri hľadaní toho vyhovujúceho zoderiete topánky. Aby to všetko nebolo iba o tom, čo sa nesmie. Hlavu hore! Veľa sa toho aj smie!

Výber surovín pri celiakii

Možno práve preto, že sme skoro zabudli, ako chutia iné potraviny, ako len pšeničná múka a výrobky z nej, niektorí (myslím tým pacientov s celiakiou), sú nútení práve chuť iných potravín objavovať. Múku si môžu dopriať z kukurice, pohánky, pšena, ryže či amarantu. Netradične aj zo strukovín. Ovocie a zelenina je bez obmedzení. Tak isto semienka a orechy. Mlieko a mliečne výrobky. Dokonca aj čokoláda. Nič však nesmie obsahovať škrob. No ale kto by ho v kvalitnej čokoláde čakal. Že?

Ak máte naozaj diagnostikovanú neznášanlivosť lepku, oplatí sa diétu dodržiavať. Ak si však nie ste istí, radšej s bezlepkovou diétou nešpekulujte. Mohli by ste si viac ublížiť ako pomôcť. Bezlepková múka je totiž ochudobnená o dôležité látky ako vláknina, niektoré vitamíny, vápnik a fosfor. A tak aj tu platí: „Všetko s mierou“.

4 myšlienky na “Bez lepku a či s lepkom?

  1. Google Chrome 27.0.1453.110 Google Chrome 27.0.1453.110 Windows 7 x64 Edition Windows 7 x64 Edition

    Možem sa opýtať prečo sa pri celiakii nemôže kukuričny skrob?sme na bezlepkovej diete ale nie je mi jasne ako to teda je s tým škrobom?

    1. Firefox 16.0 Firefox 16.0 Windows 7 Windows 7

      Pretože sa od neho nekontrolovane priberá a to spôsobuje následne ďalšie zdravotné problémy. Hoci si mnoho ľudí myslí, že nie.

      1. Firefox 45.0 Firefox 45.0 Windows 7 x64 Edition Windows 7 x64 Edition

        Admin, ty si to skusal sam a robil si k tomu studie, ci si precital len zopar sarlatanskych knih, a uz si najmudrejsi na svete?

        1. Firefox 45.0 Firefox 45.0 Windows 7 Windows 7

          Ivan, mohol by si dať zoznam kníh, ktoré sú šarlatánske? Aby som sa zorientoval. A aby som to odpovedal na otázku. Nie, nerobil som štúdie, pretože to mám z veľmi dlhoročnej praxe zistené. A akú prax máš ty alebo na akých štúdiách si pracoval?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.