Výborná zapečená pohánka

pohánka

O pohánke ste už určite počuli alebo čítali. Nesporne patrí medzi hity posledného obdobia v zdravom stravovaní. Má však svoju špecifickú vôňu aj chuť, ktorá nemusí každému vyhovovať. Výhodou je, že ju nemusíte jesť samotnú, ale môžete ju pridať do vášho obľúbeného jedla.


Trochu málo o pohánke

Je to dávno známa plodina, ktorá pochádza z oblasti strednej Ázie. V Európe ju pestovali už v 12. storočí a v 16. storočí bola vraj najobľúbenejšou potravinou. Postupne však záujem o jej pestovanie upadal a až v posledných rokoch sa situácia zmenila. Možno je to aj tým, že vzrástol záujem o bioprodukty a pohánka sa dá pestovať v režime bio, to znamená bez použitia chémie.

Z botanického hľadiska to nie je ani tráva ani obilnina, ale v kuchyni sa používa ako obilnina.

Obsahuje:

  • bielkoviny, ktoré nadlho zasýtia
  • zdravé tuky, znižujúce cholesterol
  • minerály zinok, meď, selén a horčík, takže podporuje imunitu, srdcovo-cievny systém
  • rutín, ten zlepšuje pôsobenia vitamínu C v tele a zvyšuje pružnosť cievnych stien
  • vitamíny B1, B2, niacín a vo vrchnej obalovej vrstve semien vitamín E
  • vlákninu, dôležitú v prevencii vysokého tlaku a cholesterolu, ale aj na dobré trávenie

Tým, že je výživná, diétna a zároveň prirodzene bezlepková, hodí sa na bežnú konzumáciu takmer pre všetkých. Ja doma používam pohánkovú múku, je výborná na zahusťovanie. Keďže dobre lepí, hodí sa do palaciniek a rôznych zeleninových placiek. Uvarené semienka pohánky pridávam do fašírky, do rizota alebo občas do polievky ako závarku.

Tu je môj recept na zapečenú pohánku na spôsob harule:

  • 1 šálka pohánky (krúpy alebo lámanka, svetlozelená alebo svetlohnedá, nie tmavohnedá, tá je na klíčenie)
  • 2 šálky vody, štipka morskej soli

Vodu dáme zovrieť, vsypeme pohánku, varíme na najslabšom plameni cca 10 minút, pokiaľ pohánka vodu nevsiakne. Necháme pod pokrievkou vychladnúť.

Na troche oleja opražíme 1 cibuľu s trochou rasce do svetlohneda. Tiež necháme vychladnúť.

pohánková haruľa

Suroviny pred zamiešaním

Do misy postrúhame:

  • 5 veľkých zemiakov, môže byť nahrubo, ide to rýchlejšie,
  • 2 mrkvy, tiež nahrubo

Ku zemiakom a mrkve pridáme uvarenú pohánku, opraženú cibuľu a 3 vajcia.

Dochutíme podľa seba, soľou, korením, majoránkou. Dobre premiešame. Môžeme pridať trochu mlieka, aby vzniklo také tekuté akoby cestíčko.

Plech vymažeme olejom, ja vyložím papierom na pečenie, a cestíčko vylejeme. Dáme piecť do rúry pri teplote 170 °C na 45 minút. Pred koncom môžeme ešte posypať strúhaným syrom a spolu zapiecť, ale nemusí to byť.

Súvisiace:  Označovanie pečiva po novom

pohánka pečená

Po upečení

Verím, že tento recept bude pre vás inšpiráciou, ako jednoducho, chutne a zdravo navariť a ešte k tomu aj ušetriť.

zapečená pohánka

Aj takto pekne môžete naservírovať večeru

Podobné články:

Dôvody, prečo behávať ráno
Ak patríte medzi nadšencov športu, zaručene máte svoj ideálny čas...
Čítať ďalej
Na novom matraci sa lepšie spí
Až keď sa ráno budíte unavení, bolia vás ramená a...
Čítať ďalej
„Čerstvé“ pečivo z mrazáku
Koľkokrát vás v supermarkete zlákala vôňa práve upečeného chrumkavého chleba...
Čítať ďalej
Mrkva z novej záhrady
Jednou z veľkých neznámych v našej novej záhrade bolo, ako...
Čítať ďalej
vlaňajšia úroda
Balkónové paradajky hurá na balkón
Ešte je len koniec apríla, no slnko už hreje ako...
Čítať ďalej
Eating donuts
Ako poraziť detskú obezitu? Správnou životosprávou!
Všimli ste si, že vaše dieťa sa zaobľuje? Percento obéznych...
Čítať ďalej

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.