Kupujete bio potraviny? Myslíte si, že je veľký rozdiel medzi nimi a konvenčne pestovanými potravinami? Veď sa na prvý pohľad takmer nijako nelíšia. Len ich cena veľakrát až vyrazí dych. Sú náklady na ich pestovanie naozaj také vysoké alebo len obchod využíva situáciu, že záujem o ne stúpa a ľudia sú ochotní za ne platiť? A vyplatí sa nám vôbec táto investícia?
Charakteristika biopotravín
Bio potraviny sú vlastne bežné potraviny. Na ich výrobu sa používajú suroviny ako rastliny alebo hospodárske zvieratá. Tieto sú však vypestované prípadne dochované za prísnych podmienok. V ekologickom poľnohospodárstve. Nesmú obsahovať geneticky modifikované suroviny, nesmú byť chemicky ošetrované. Pri ich pestovaní sa nesmú používať žiadne pesticídy. U zvierat nesmú byť použité žiadne rastové hormóny ani antibiotiká.
Ak sa však majú dodržať všetky tieto pravidlá, musí byť každému jasné, že takáto paráda bude aj čosi stáť. Keď sa nesmie použiť postrek, napríklad proti burine, je treba častejšie okopávať alebo zasiať rastliny husto vedľa seba, aby burina nemala šancu. A hneď je práce aj investícií viac. No úroda nebude vyššia, len kvalitnejšia. Tak isto pri chove zvierat je potrebný voľný výbeh. Tu je tiež jasné, že na rovnakej ploche dochováte menší počet kusov ako je tomu v bežnom konvenčnom chove. Nehovoriac o starostlivosti. Mäsa bude o čosi menej, ale zato kvalitnejšie, zdravšie a celkom iste aj chutnejšie. Kto ochutnal mäso či zeleninu z bio farmy alebo z domáceho chovu, určite vie, o čom hovorím.
Bio potravina = zdravá potravina? Ako kedy
No výborne. Takže ak začneme jesť iba bio potraviny, znamená to, že sa začneme aj zdravo stravovať? Omyl! Nie je to celkom tak. Označenie biopotravina totiž ešte neznamená automaticky aj zdravá potravina. Aj keď to na prvý pohľad možno tak vyzerá. Ak sa jedná o čerstvé nespracované suroviny, ako ovocie, zeleninu či mäso, tam to platiť môže. Aj keď tučné bio mäso tiež nie je nič extra zdravé. Všakže? Horšie je to už s hotovými výrobkami z nich. Hoci jednotlivé zložky pochádzajú z bio produkcie, výsledný produkt môže byť zmesou rôznych chemických látok. A to dokonca legálne. Pritom stále zostáva bio.
Neveríte? Stačí si prečítať zloženie. Európske predpisy povoľujú použiť až 36 rôznych vylepšujúcich látok. Takzvaných éčok. Nehovorím, že sú všetky škodlivé. Veď taká kyselina askorbová (obyčajný celaskon) či kyselina jablčná sú prírodné látky. Viac menej zdraviu prospešné. Ak si ale kúpite bio salámu, takmer v každej nájdete aj E 250, teda dusitan sodný. A ten už taký bezpečný nie je. Podľa niektorých zdrojov môže spôsobiť prinajmenšom alergiu. Pre deti nie je vhodný už vôbec. No a teraz dajte dieťaťu bio šunku!
Kompromis v zdravom stravovaní
Stravovať sa zdravo ešte neznamená kupovať si len biopotraviny. Aj keď, uznávam, ideálne by to bolo. Sú však aj potraviny, ktoré, aj keď pochádzajú z bežnej konvenčnej produkcie, spĺňajú podmienky na označenie „bio“. Sú to napríklad banány, avokádo, brokolica, kapusta, cibuľa, hrášok cukrový, kiwi, špargľa alebo ananás.
A viete, ktoré konvenčne pestované potraviny obsahujú najviac škodlivých chemických látok? Jedny z najviac kontaminovaných sú jahody. Postreky proti všelijakým chorobám urobia svoje. Ďalej sú to obyčajné zemiaky, jablká, hrozno, hrušky, broskyne, nektárinky, zeler, špenát. A napríklad aj hrozno. Pri všetkých týchto by som skôr volila kvalitu bio. Ak nie pre seba, tak aspoň pre deti.
Nesporné výhody bio potravín
Pri bio potravinách máte jednu nezanedbateľnú výhodu. Je ňou minimálny obsah zvyškov rôznych chemických postrekov, hormónov či antibiotík. A tak používaním bio potravín podporujete ochranu prírody, zvierat, takto chovaných, no a samozrejme v prvom rade seba a svoje zdravie. Veď podľa výsledkov najnovších štúdií bio potraviny majú až o 40 % viac antioxidantov, minerálov a stopových prvkov. Najmä železa a zinku. A to už stojí za úvahu.
Všeobecne však platí, že riadiť sa treba v prvom rade zdravým rozumom. Nakupovať najmä čerstvé, čo najmenej priemyselne spracované potraviny. A je jedno, či bio alebo konvenčné. Pretože, akonáhle je surovina spracovaná, znižuje sa jej trvanlivosť aj chuťové vlastnosti. Je teda takmer isté, že bude obsahovať nejaké prídavné látky, aby vydržala čo najdlhšie a zároveň dobre vyzerala (možno aj chutila). No a práve prídavné látky menia naše potraviny na jedy, ktorých sa naše telo len ťažko zbavuje.
Použitá literatúra
Petr Fořt: „Aby nám všem chutnalo“.
Komentáre