Konečne čas na pečenie kváskového chleba

Doma pečený kváskový chlieb jeme už dlhé roky. Olinka ho pečie vo viac-menej pravidelných intervaloch. No toto leto nám riadne nabúralo náš časový harmonogram aj narušilo pravidelnosť v pečení kváskového chleba. To až tak, že sme často museli chlieb kupovať v obchodoch. No s príchodom jesene sa opäť vraciame do zabehnutých koľají a kváskový chlieb sa v elektrickej rúre pečie opäť so svojou pravidelnosťou.


Príčinou toho, že sa v lete u nás piekol chlieb z ražného kvásku menej, ako zvyčajne, bola naša nová záhrada. Mali sme v nej tak veľa práce, že sme každý pracovný deň, kedy nepršalo, popoludní po práci ihneď odchádzali do záhrady na dedine a domov sa vracali až so zotmením. A víkendy sme tam trávili celé. Keďže sme v podstate kúpili len lúku, zakladanie záhrady, sadenie stromov, budovanie vyvýšených záhonov, to všetko nám zaberalo všetok čas.

A pečenie kváskového chleba má predsa len svoj rytmus. V našom prípade večer príprava kvásku, nadránom jeho dokŕmenie, popoludní miesenie, kysnutie cesta a pečenie. A pred Olinkou stála otázka. Ostať každých desať dní doma a napiecť chlieb alebo ísť do záhrady a pracovať na jej zakladaní?

môj kváskový chlieb

Vyhrala to záhrada. Chlieb sa piekol u nás vtedy, keď to počasie dovolilo, či skôr nedovolilo nám byť v záhrade. Našťastie sme v jednej z pekární objavili pšenično-ražný chlieb, ktorý sa piekol z múky pšeničnej aj ražnej, kvásku aj kvasníc a obsahoval okrem tohto už len soľ a korenie. Takže celkom OK a tak sme ho kupovali vždy, keď na pečenie domáceho chleba nebol čas alebo sme do záhrady pozvali známych alebo príbuzných na grilovačku a rátalo sa s väčšou spotrebou chleba.

Teraz už do záhrady každý deň nechodíme. Ešte stále je tam čo robiť, hoci je zväčša už záhrada vybudovaná. Ale jednak už je pozberaná úroda a najmä čas sa zmenil, o hodinu skôr sa stmieva a teda chodiť tam po práci nemá význam. Ostávajú už len víkendy, aj to len tie, kedy neleje. A teda opäť sa „objavil“ čas na pečenie domáceho chleba. Kupovaný pšenično-ražný chlieb nie je zlý, ale domáci je predsa len domáci. Obom nám veľmi chutí.

Podobné články:

Chudnem behaním a pijem colu
Tak by sa dala zostručniť informácia, ktorú som dnes zachytil...
Čítať ďalej
Nový nábytok
Keď zostane človek pár dní doma, pre chorobu, úraz alebo...
Čítať ďalej
pahorkový záhonpahorkový záhon
Chcete si upratať v záhrade? Založte si...
Chceli by ste si dopestovať čo najviac svojej zeleniny či...
Čítať ďalej
„Bio bedýnky“ už aj u nás
 
Súvisiace:  Príďte na čanoju: Na čajový obrad pozývame len láskavých hostí
Ovocie a zelenina. Vždy čerstvé. Podľa toho, čo práve dozrelo...
Čítať ďalej
„Čerstvé“ pečivo z mrazáku
Koľkokrát vás v supermarkete zlákala vôňa práve upečeného chrumkavého chleba...
Čítať ďalej
Odkiaľ získať dôležité živiny pre naše telo?
Poviete si: „Jednoduché, predsa z potravy“. Áno, takmer každá potravina...
Čítať ďalej

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka používa Akismet na obmedzenie spamu. Zistite, ako sa spracovávajú údaje o vašich komentároch.