Aj vy vo svojej záhradke pestujete jabĺčka? A tiež sa vám stáva, že bývajú červivé a neskôr rýchlo zhnijú? Príčinou sú najčastejšie obaľovače. Tie veru vedia narobiť poriadne škody. Preto ak zasiahnete proti týmto škodcom v pravú chvíľu, môžete si zachrániť celú úrodu.
Obaľovače, piliarky aj vrtivky. To sú také malé, no prefíkané potvorky. Škodia na viacerých ovocných druhoch. Obaľovače na jabloniach, hruškách či viniči. Piliarky na slivkách. A vrtivky najviac na čerešniach a višniach. Zavŕtavajú sa do ešte nezrelých plodov, kde po sebe zanechávajú trus a chodbičky. Tie sú vstupnou bránou pre hnilobu. Ak sa k tomu ešte pridá daždivé počasie, budúca úroda môže zhniť ešte pred dozretím. Rovno na strome.
Čo sú to obaľovače
Obaľovač je vlastne motýľ, ktorého cez deň neuvidíte. Lietať začína až podvečer. Prípadne v noci. Koncom mája až začiatkom júna, pri teplote 16 až 17 °C nalietava na listy, kde kladie vajíčka. Z nich sa liahnu húsenice, ktoré ako prvé začnú obžierať listy. Neskôr sa pustia aj do plodov a zavŕtajú sa rovno do stredu. Tam v priebehu troch až piatich týždňov dospejú a zakuklia sa. Z nich sa koncom júla až začiatkom augusta vyliahne ďalšia, v poradí druhá generácia motýľov.
Kedy zasiahnuť proti obaľovačom
Aj keď obaľovač jablčný má za rok dve generácie, tá druhá, júlová, nie je až tak nebezpečná. O to väčšiu pozornosť sa oplatí venovať tej prvej. Májovej. A kedy je na ochranu ten správny čas? Skúsení záhradkári tvrdia, že obaľovače začínajú nalietavať v čase intenzívneho kvitnutia bazy. Vtedy si pripravte vhodný postrek.
Postrek = chémia? Nie vždy!
Hoci pod názvom postrek sa mnohým hneď vybaví tvrdá chémia, nie vo všetkých prípadoch je tomu tak. Ani postreky proti obaľovačom nie sú výnimkou. Nájde sa aj postrek na prírodnej báze. Je účinný v štádiu liahnutia húseníc na listoch, čo je asi mesiac po odkvitnutí. Výhodou je, že neškodí včelám ani človeku. Jeho aplikácia je jednoduchá a účinnosť spoľahlivá.
Preto ak chcete mať tento rok úrodu bez červíkov, pustite sa do postreku. Baza už vonia široko-ďaleko.
Komentáre