Pre niekoho je zemiakový šalát s majonézou takmer každodenné jedlo. Pre niekoho je to sviatočné jedlo. V našej domácnosti by ste mohli vidieť takéto jedlo na stole dva razy v roku. A nie je úplne až tak len zemiakový šalát. Keď je teda najzdravší, prečo ho jeme len dvakrát ročne? Nuž preto, že my sa celý rok stravujeme zdravo. Tento šalát nie je len čerešničkou na torte. Nuž teda čím je tento šalát?
Vianočné sviatky sú nie len kresťanským cirkevným sviatkom, ale najmä obdobím zimného slnovratu. Je fajn, keď máme pár dní voľna a môžeme si oddýchnuť od pracovných povinností a tráviť viacej času v záhrade, kde tento čas môžeme veľmi dobre vnímať. Pretože už roky rokúce máme bezdarčekové Vianoce, je tento čas pre nás všetkých naozaj časom pokoja a pohody.
A ten si spríjemníme netradičným jedlom. Náš štedrovečerný šalát obsahuje takmer výlučne len suroviny, pochádzajúce z našej záhrady! Výnimkou sú cestoviny, nakladané uhorky, ktoré by sme nemali problém mať vlastné, veď sa nám ich každý rok urodí na bedničky, len nejeme octom konzervované potraviny, takže ten jeden malý pohárik si raz ročne kúpime, len pri tom musíme starostlivo čítať etikety, aby sme kupovali len také, ktoré neobsahujú zbytočné prímesi, ako je umelé sladidlo a podobné zhovadilosti. Podobne je to aj s majonézou. Vedeli by sme si ju doma pripraviť, ale mlieko aj olej by sme museli tiež kúpiť. Pri troche pozornosti sa dá kúpiť taká majonéza, ktorá je skutočne jedlá.
Takže kilo vlastných zemiakov a pol kila kupovaných ozdobných cestovín uvaríme vo vode, každé samozrejme osve, a mrazený hrášok z vlastnej úrody, rovnako ako čerstvú mrkvu nakrájanú na malé kocky uvaríme v parnom hrnci, aby si zachovali nie len chuť a farbu, ale aj vitamíny. V dostatočne veľkej mise, alebo dvoch menších po polovici, všetko zmiešame. Zemiaky najskôr pretlačíme cez drôtený kruh, čím vytvoríme varené zemiakové hranolky. Do toho ide zo desať, dvanásť, podľa veľkosti, na tvrdo uvarených vajec z nami chovaných sliepok, rovnako pretlačených cez tvarovací kruh.
Aby bol šalát ešte zdravší, nadrobno nakrájam dve veľké cibule, ako inak vypestované na našej záhrade. K tomu ide ešte ten v pare varený hrášok a mrkva. Všetko dobre premiešam. Na záver prípravy šalátu na drobno nakrájaných pár sterilizovaných uhoriek a k tomuto množstvu 400 gramov poctivej majonézy. Nemusí šalát v majonéze plávať, stačí že je všetko pekne spojené a dostane to trochu pikantnú chuť.
A tak si Vianočné sviatky, ale aj Veľkú noc, kedy sa u nás druhý raz v roku pripravuje rovnaký šalát, spríjemníme jedlom, ktoré je takmer kompletne pripravené vlastnými rukami. A preto vieme, že suroviny neobsahujú žiadnu nežiadúcu chémiu, že je to v podstate bio, hoci bez certifikátu. No ale povedzete, potrebujeme certifikát? Nám stačí, že vieme, čo jeme a že jeme zdravo.
Tak ak sme vás inšpirovali, tak prajeme dobrú chuť!
Komentáre