
Môže sa vám zdať, že zeleninová sezóna skončila iba nedávno, ale na tú budúcu je najvyšší čas sa začať pripravovať. Niektoré semená rastlín totiž klíčia pomerne dlho, a preto už v januári môžeme začať vysievať niektoré druhy zeleniny, zatiaľ len do sadbovačov.
Presný termín, kedy vysievame semená paradajok a najmä paprík, záleží od toho, aké teploty na jar v našej lokalite bývajú a kedy budúca jar naozaj začne. Veď vlani bol posun minimálne tri týždne, všetko bolo rýchlejšie. A kto má dobrý skleník, ten musí mať svoje semená a osivo pripravené naozaj zavčasu. Ani nie je potrebné mať skleník vykurovaný, pretože v marci už slnko dokáže vo vnútri vykúzliť celkom zaujímavé teploty. Prvú čerstvú zeleninu môžeme zberať v dobe, kedy do záhonov sadenice iba sadíme.
Semená zeleniny si mnohí záhradkári pripravujú sami, takže nie sú závislí od maloobchodnej siete. A pokiaľ máte osvedčenú odrodu niektorej zeleniny, ani nie je dôvod na tom niečo meniť. Ak však chcete rozšíriť svoje pestovateľské plochy, aby ste vyriešili neustály rast cien potravín, alebo len rozšíriť svoj sortiment pre zníženie svojej závislosti na reťazcoch, dobrý obchod so semenami príde vhod.
Dlhé roky sme si zvykli nakupovať semená v obchodných reťazcoch, tie ale predaj semien zeleniny neustále obmedzujú. V sáčkoch je stále menej a menej semien, pričom ich cena rastie. A aj sortiment je veľmi úzky. Možno len nechcú konkurovať sami sebe a oddeleniu zeleniny 😉 V každom prípade je lepšie kupovať semená zeleniny od niekoho, kto tomu skutočne rozumie a má široký sortiment.
Už teraz si kúpime semená rajčiakov, papriky a ďalších druhov zeleniny, aby sme ich mali pripravené, keď nastane správny čas výsevu. U nás skôr správne časy. Pre nevyspytateľnosť prírody už niekoľko rokov robíme výsev a výsadbu sadeníc najmenej dva razy. Na pranostiky a obvyklé termíny sa už nedá veľmi spoľahnúť, takže v prvom vhodnom termíne dáme vonku polovicu plánovaného počtu, a keby náhodou to všetko ešte zmrzlo, v zálohe máme druhú polovicu na neskorší termín. A keď nezmrzne, máme dvojitú úrodu, čo u nás nie je problém zjesť alebo uložiť na zimu.
Komentáre