Perníky bez cukru

Cukor sa v poslednom období dostáva do hľadáčika ľudí, túžiacich po zdravom životnom štýle a zdravom jedle, zákusky nevynímajúc. A tak ľudia inovujú osvedčené recepty a vymýšľajú úplne nové rozpisy príprav, aby obohatili svoj sviatočný stôl a znížili obsah cukru v podávaných pokrmoch. A takéto nové recepty sú potom zverejňované nie len na blogoch, renomovaných weboch, ale aj v tlačených časopisoch a odvysielané na obrazovkách televízií.



Bez ohľadu na to, či považujeme cukor za škodlivú zložku jedla alebo za nevyhnutnú súčasť nášho metabolizmu, sa určite zhodneme na tom, že v posledných rokoch je cukru okolo nás priveľa. A keď píšem „cukor“, mám na mysli ten biely, práškový alebo kryštálový, rafinovaný cukor vyrábaný z repy alebo cukrovej trstiny. Hoci mnoho ľudí je presvedčených, že ten hnedý, teda trstinový cukor, je zdravší. Nuž možno neobsahuje prímesy z rafinácie, teda čistenia a bielenia, ale zdravší rozhodne nie je od bieleho repného. Chemicky je totiž cukor takmer čistá sacharóza (minimálne 99,8 %), teda disacharid zložený z jednej molekuly glukózy a jednej molekuly fruktózy. Molekulový vzorec je C12-H22-O11. Bez ohľadu na farbu, tvar a pôvod.

Preto sa hľadajú naozaj zdravé alternatívy. Jednou z ciest je návrat k prírode. Pekári a cukrári so zdravým životným štýlom opäť objavujú med.

Typické zloženie medu
Zložka Obsah
fruktóza 38 %
glukóza 31 %
galaktóza 3,1 %
maltóza 5 %
sacharóza 1 %
iné sacharidy 1 %
voda 17 %
popol 0,17 %
bielkoviny 0,15 %

Keď si odmyslíme vodu, minerály a stopové prvky v zanedbateľnom množstve, zistíme, že je to takmer to isté, čo cukor, len v blede modrom. Ehm, svetlo hnedom až žltom. Sladká tekutina. Možno zdravšia na prvý pohľad. Je ale zdravšia aj na ten druhý?

Tie minerály a stopové prvky sú možno dôležité pre človeka, ale len ak by boli podávané samotné. Lenže v sprievode cukrov…

V metabolizme človeka je jedno, či dostane fruktózu a glukózu v podobe cukru rozpusteného v čaji alebo zapečeného v buchtách, alebo v podobe medu v tom istom. Telo reaguje rovnako, inzulín sa k nemu správa rovnako. Cukry nespracované svalmi alebo mozgom sa prepracuje na tukové zásoby.

Ak chcete skutočne upiecť zdravšie pečivo, zabudnite na nahrádzanie bieleho cukru cukrom farebným alebo tekutým. Cesta k zdraviu vedie cez znižovanie umelo vyrábaného cukru v potravinách. Je to jednoduché. Namiesto 600 gramov cukru v rozpise použite len 400 gramov, napríklad.

Všetky priemyselne produkované potraviny dnes obsahujú priveľa cukrov v rôznych formách. A ten spôsobuje priveľa zdravotných problémov. Postupné znižovanie obsahu cukru a medu v doma pripravovaných jedlách je cestou k vášmu zdraviu.

Súvisiace:  Tuky: Ktoré sú dobré a ktoré naopak zlé a prečo?

Podobné články:

Moje cestovateľské menu
Môj priateľ so svojím kamarátom sa dohodli, že sa pôjdu...
Čítať ďalej
Lepidlo na myši
Malú záhradku za mestom mám už niekoľko rokov. Zopár jej...
Čítať ďalej
Ako na prekyslenie?
Za ideálnych okolností je pomer kyselín a zásad v našom...
Čítať ďalej
postrekovač
Nová tyč na takmer nový postrekovač
Nie, že by som si chcela urobiť radosť, že som...
Čítať ďalej
Spánok je súčasťou zdravej životosprávy a pomáha...
Hoci medzi ľuďmi často prevláda názor, že ten, kto často...
Čítať ďalej
Stévia – sladká novinka v našej kuchyni
Kvalitné zrelé ovocie, ideálne vlastnoručne vypestované, chutí úžasne. Je dostatočne...
Čítať ďalej

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.