Polievky u nás znovu objavené…

Na otázku: „Varíte doma polievky?“ určite väčšina gazdiniek odpovie: „Áno, samozrejme, veď polievka ja základ.“ Nie každá si však prizná, že ten základ je deravý. Bujóny, vegetu a polievky v sáčku častokrát vidíte aj vy v nákupných vozíkoch. Kŕmia sa nimi nielen dospelí, ale aj deti. Však čo, je to bez roboty. Čo na tom, že sú plné soli, glutamátu, umelých farbív a príchutí, hlavne, že chutia.


Keď boli moje deti malé, varievala som im polievky často. Samozrejme, že domáce vývary zo zeleniny, kuracieho, či hovädzieho mäsa. Poctivo som im všetko krájala na drobno, zeleninku pretláčala. Málo solila. Presne podľa návodu z knižky o výžive malých detí.

Neskôr, keď začali chodiť do škôlky a potom do školy, v jedálni mali polievku každý deň a naše domáce zvyky sa pomenili. Najprv sme vyradili zeleninové a potom aj mäsové vývary. Chutila im len kyslá fazuľa alebo šošovica. Ešteže na Vianoce zjedli kapustnicu, na tú sa vždy tešili najviac. Možno preto, že v nej bol poriadny kus klobásy. Raz som uvarila aj bez klobásy, s údeným tofu syrom. Mne to chutilo, ale rodina sa toho nedotkla.zelenina

Nie je to tak dávno, ako som častejšie začala variť celé zrná. Mala som doma rôzne, ale skôr pripravené na mletie múky. Ale také jačmenné krúpky určite máte doma aj vy. Našťastie za nimi netreba ďaleko chodiť, majú ich v každých potravinách. Viem, že už naši starí rodičia ich varievali do jaterníc. Verím, že sa to ešte zachovalo. Ja ich používam do skvelej tirolskej polievky s trochou údeného mäsa. Táto sa u nás ujala. Nerada zahusťujem múkou, no a krúpky so zemiakmi to zahustenie dokonale zvládnu.

V poslednej dobe rada robím takzvanú „miso“ polievku. Veľmi ma zaujala svojou jednoduchou a rýchlou prípravou a možnosťou rôznych kombinácií. Aj čo sa týka použitej zeleniny, aj závarky. Tým, že obsahuje vitamíny, minerály a hlavne enzýmy, dokáže posilniť oslabenú imunitu a zlepšiť trávenie, v zime aj zahriať.

Názov „miso“ je odvodený od hlavného dochucovadla, používaného v Japonsku. Ale dá sa kúpiť aj u nás bez väčších problémov. Je to taká zvláštna hnedá hmota. Obsahuje sóju, morskú soľ a obilie, niekdy aj ryžu. Tieto sú fermentované, čiže akoby nakvasené. A práve tou fermentáciu získava tie enzýmy, ktoré sa ale varom ničia, to znamená, že sa pridáva do hotovej polievky a nechá sa asi 3 minúty pod bodom varu ešte prebublať.

Súvisiace:  Paradajok sme sa najedli do sýtosti

Veľmi jednoduchý recept na polievku

-pripravíme si 3 druhy zeleniny, môže byť koreňová, nakrájaná na malé kúsky.

-kúsok riasy Wakame,( asi ako poštová známka), tá je dôležitá z hľadiska obsahu minerálov. Treba ju najskôr umyť pod prúdom tečúcej vody a namočiť do čistej studenej vody, stačí na chvíľku, môžete do tejto vody ešte namočiť sušené hríby, najlepšie shitake, ale môžu byť aj naše dubáky alebo kuriatka.

-pár strúčikov cesnaku, trochu rasce

Vodu necháme zovrieť, trochu osolíme. Pridáme riasu, hríby, aj s vodou, v ktorej boli namočené, a rascu. Necháme variť 10-15 minút. Pridáme na kúsky nakrájanú zeleninu a cesnak na plátky. Varíme ďalších 5 minút. Zelenina by mala zostať mierne chrumkavá. Odoberieme trochu vývaru do misky a rozmiešame v ňom miso. Pridáme do polievky, už nevaríme. Necháme dôjsť cca 3 minúty.

Ja mám ešte fintu na vylepšenie chuti. Sezamové semienko. Skúste si ho nasucho opražiť na panvici a roztlačiť v mažiari. Vonia ako čerstvo vyškvarené bravčové oškvarky. To treba vyskúšať.

Na zahustenie používam už spomínané uvarené celé zrná, čo mi zostali od raňajok alebo z predchádzajúceho dňa. Môžu byť aj kombinácie ako ryža-pšenica, ryža-šošovica, krúpky-ryža-pšenica, špalda-ryža.

Kto má rád, môže pridať trochu Solčanky (sušenej zeleniny).

Čerešničkou na torte sú zelené bylinky navrchu. Môže byt petržlenová vňať, pažítka, čokoľvek čo máte doma a chutí vám.

Tak vám prajem dobrú chuť.

A nezabudnite, že kúzlo je v jednoduchosti. Napriek tomu sú v polievke všetky živiny, ktoré potrebuje naše telo a ešte čosi naviac. Vaša energia, ktorú ste pri varení do nej vložili.

Podobné články:

10 potravín, ktoré nám pomôžu v boji...
Ak sa snažíme chudnúť, alebo si minimálne udržať štíhlu líniu,...
Čítať ďalej
Prečo je dobré používať opaľovacie krémy?
Hlavne v letnom období sa kladie veľký dôraz na opaľovacie krémy....
Čítať ďalej
Morská soľ s kyanidom
Aj vy ste vo svojej solničke vymenili klasickú soľ za...
Čítať ďalej
Slovenské špekáčiky: Stali sa lahôdkou, ktorej už...
Slovenský špekáčik, to bol v minulosti pojem. Aj notorickí zástancovia...
Čítať ďalej
Domáce pečenie kváskového chleba
Domáce pečenie chleba sa stalo bežnou súčasťou života mnohých ľudí....
Čítať ďalej
Uhorky zberáme aj na jeseň
Uhorky ako sezónna zelenina majú zväčša krátky život. Po vysiatí...
Čítať ďalej

Myšlienka k článku “Polievky u nás znovu objavené…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.