Iste ste už videli reklamu na úžasné hrnce, v ktorých sa varí úplne bez tuku. Môže to byť riešenie pre vyslovene tučných ľudí, ale aj to len dočasné, pretože tuky ako také ľudské telo potrebuje.
Bez tuku by naša strava nebola v rovnováhe. Tuky sú dodávateľom energie, ktorú telo uskladňuje v tukových bunkách a využíva v čase zvýšených nárokov, napríklad pri športe. Sú súčasťou každej bunky v našom tele, nachádzajú sa v tkanivách, najmä nervovom, v mozgu napríklad. Podieľajú sa na tvorbe žlčových solí, aj mnohých hormónov. No a dosť dôležité je aj to, že dodávajú telu vitamíny v tukoch rozpustné, známe A, D,E,K. Takže je jasné, že bez tuku to nejde.
Len aj tu platí, všetko s mierou. Podľa najnovších výskumov by mali tuky tvoriť 30 % denného príjmu potravy. Z tohto množstva asi štvrtina môžu byť tuky vo forme mäsa, masla, či iných mliečnych výrobkov, teda živočíšne. Polovicu by mali tvoriť rastlinné oleje, ako olivový, slnečnicový či repkový. No a posledná štvrtina pripadá na zdroje v podobe rôznych orieškov a semienok.
Problém u väčšiny ľudí je skôr v tom, že si neuvedomujú, že skryté tuky, a musím zdôrazniť, že najmenej kvalitné, dokonca zdraviu škodlivé, s obľubou konzumujú vo forme plnených keksov, lacných akože čokolád, či „reklamovaných“ margarínov. Všetky tieto tuky sú záťažou pre naše telo. Nevie si s nimi poradiť. Nevie ich stráviť. Len čo zaťažujú pečeň a zanášajú cievy.
Keby sme tieto posledne menované tuky zo svojho jedálnička vynechali, mohli by sme si pokojne dovoliť na troche kvalitného tuku osmažiť trebárs placky, u nás doma tak obľúbené, dobrý stejk, alebo na masielku dusenú zeleninu, mňam…
Je len na vás, ako sa rozhodnete, ale určite mi dáte za pravdu, že varenie bez tuku nie je ono a navyše nám neprospieva.
Pekný článok, na podobnú tému som napísal blog o Paleo životnom štýle: http://www.blog.branislavdudas.com/2012/07/mozete-vziat-ludi-zo-savany-ale-nie-savanu-z-ludi/