
Možno už majú viacerí túto činnosť pre tento rok za sebou. Bodaj by aj nie. Veď času na rez viniča bolo viac než dosť. Relatívne teplá zima bola k nedočkavým záhradkárom obzvlášť láskavá. Nehrozili žiadne ukrutné mrazy a teda ani vymrznutie mladých výhonkov a tak sa dalo strihať prakticky kedykoľvek. No napriek tomu verím, že sa nájdu aj opozdilci, ktorí sa na rez viniča ešte len chystajú a dobré rady iste uvítajú.
Hoci, ako som už spomínala, bola zima tento rok naozaj veľmi mierna, s rezom viniča nebol dôvod sa ponáhľať. V podstate ani teraz, v druhej polovici marca, ešte púčiky nie je vidieť. Vinič ešte spí. Nebude to ale dlho trvať a situácia sa zmení. Vo výhonkoch začne prúdiť miazga a pri reze by mohlo hroziť jej vytečenie. To by možno nebol až taký problém. Horšie by bolo, keby táto tečúca miazga zasiahla nové rozvíjajúce sa očká. Tie by mohla zalepiť, čím by im zabránila plynule rásť. No a nastávajúca úroda by tak bola v ohrození. Čo samozrejme nechceme. Preto poďme strihať. A hneď.
Dodrž pravidlá, bude aj úroda
Základom je, aby jednotlivé výhonky na viničovej sadenici mali dostatok svetla a prúdiaceho vzduchu. Preto aj pri reze platí, že menej je viac. Čiže čím menej očiek ostane, tým viac miesta, svetla aj výživy budú jednotlivé výhony z nich vyrastajúce mať. Koľko a ktoré očká teda nechať a čo všetko z rastliny odstrániť?
Ťažeň a čapík
Pri starších sadeniciach postupujeme podobne. Ak však máte medzi jednotlivými rastlinami miesta viac, môžete, tak ako ja, nechať na výhonky štyri. Vytvoríte tak dva ťažne a dva čapíky. Ťažne potom vyviažete smerom od stredu kríka a čapíky smerom do stredu kríka. Budete tak mať viac výhonkov a aj viac strapcov. Dajte však pozor, aby mali dostatok vzduchu a svetla.
Vinič si strihám už roky úplne sama. Sčasti intuitívne, sčasti podľa odborných príručiek. Baví ma tvarovať ho a s nádejou očakávať, ako to celé dopadne. Či bude úroda a či nie. Zatiaľ to ale vždy dopadlo tak, že pokiaľ mali úrodu susedia, mala som ju aj ja. A to je pre mňa najdôležitejšie.
Komentáre