Večera z polotovaru? Ale len zo svojho vlastného!

Ak potrebujete pripraviť večeru čo najrýchlejšie, oplatí sa mať doma aspoň nejaký základ. U mňa sa väčšinou nájde nejaký biely jogurt alebo kyslá smotana, čerstvé klíčky, trošku zelenej „burinky“ a môj vlastný polotovar, teda varená strukovina alebo obilnina. Dnes to bol varený cícer.


Poznáte cícer?

Cícer alebo rímsky hrach, v Čechách sa mu hovorí cizrna beraní, vraj podľa tvaru zrnka, ktorý pripomína baraniu hlavu. No musím uznať, že tí češi majú dobrú fantáziu. Každopádne tá podoba tam je, čo poviete?

Tak teda cícer je strukovina s jemnou maslovou štruktúrou a orieškovou chuťou. Je ľahko stráviteľná, nespôsobuje nafukovanie. Preto je vhodná pre dospelých aj pre deti. Obsahuje takmer celé spektrum vitamínov a minerálov. Najvýznamnejší je obsah železa, vápnika a horčíka. Takže pôsobí proti únave a anémii z nedostatku železa, proti stresu či rednutiu kostí. Kvalitné bielkoviny a množstvo vlákniny robí z cícera výživnú komplexnú potravinu. Ale práve vďaka vláknine má nízky glykemický index, teda vás zasýti na dlhšiu dobu a určite z neho nepriberiete.

Môj tip na rýchlu a výbornú večeru:

Základom je „polotovar“, teda uvarený cícer. Ako ho variť?

Ja cícer opláchnem a namočím na 12 hodín do vody. Potom ho dám variť v tej istej vode. Po 10 minútach varenia ho scedím a na sitku opláchnem. Doplním vodu, pridám bobkový list a kúsok riasy Kombu (to kvôli tomu, aby sa rýchlejšie uvaril) a znova dám variť, najčastejšie do tlakového hrnca. Varím cca 45 minút. Dnes som varila v hrnci obyčajnom 1 hodinu. Soľ som pridala až na konci varenia. Uvarený cícer som nechala vychladnúť.

Po vychladnutí som si časť odobrala do misky. Pridala som kyslú smotanu, tak 3-4 PL, za hrsť naklíčenej pšenice a povrch som ozdobila čerstvou pažítkou. K tomu krajec kváskového chleba a večera bola na stole. Mňam.

cícer večera

ešte pažítku a je to hotové

Zvyšný uvarený cícer zajtra rozmixujem, dochutím a bude z neho výborná pomazánka.

Podobné články:

Široký výber poľnohospodárskych potrieb.
Snívate o vlastnej farme s chovom zvierat len tak pre...
Čítať ďalej
Opäť nebudeme kupovať darčeky
Valia sa na nás zo všetkých strán, útočia z každého...
Čítať ďalej
Tekvica Hokkaido prvýkrát v mojej kuchyni
Ak je pravdou, že každá informácia sa k nám dostane...
Čítať ďalej
Koľko rokov má vaše telo? Prezradí to...
Čo by ste povedali na to, ak sa váš vek...
Čítať ďalej
Osadil som druhý hotel pre hmyz
Jedným z významných faktorov ovplyvňujúcich úrodu v záhrade je výskyt...
Čítať ďalej
Sen každej ženy: Menej tuku a väčšie...
Snom každej ženy je nepochybne pekná postava. Každá jedna dáma...
Čítať ďalej

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.