web analytics
okt 052012
 

Máte radi tavené syry? Z hľadiska zdravej výživy nie sú zrovna najvhodnejšie a tak ich už nejaký čas nekupujem. Mám predsa rada svoje zdravie aj svoj vápnik pre kosti. Nenechám si ho teda kradnúť taviacimi soľami. Ale nápad, ako vyrobiť „taveňák“ doma, ma naozaj zaujal.


Jednoduché suroviny, jednoduchá príprava. A k tomu ešte takmer nekonečné možnosti jeho ochutenia. Uznajte sami. Taký tvaroh, bežná surovina. Kúsok masla a čajová lyžička sódy bikarbóny sa nájde snáď v každej kuchyni. Tak teda poďme na to!

  • 250 g tvarohu
  • 1 kávová lyžička jedlej sódy

Suroviny spolu zmiešame a necháme cca 10 minút postáť. Na panvici (najlepšie s nepriľnavým povrchom) rozpustíme 1 polievkovú lyžicu masla a pridáme tvarohovú zmes. Pomaly zohrievame. Postupne sa mení konzistencia hmoty z „tvarohovej“ na „syrovú“. Mala by z toho vzniknúť takmer tekutá hmota, podobná tavenému syru. Vtedy panvicu stiahnite zo sporáka a môžete dochucovať.

Základ je pridať trochu soli. Ďalej to môžu byť čerstvé alebo sušené bylinky, korenie, trebárs provensálske, červená paprika alebo aj dusená cibuľka.

môj domáci syr

môj domáci skoro tavený syr

A môžete natierať. Zmes však môžete aj rozotrieť na potravinársku fóliu (prípadne papier na pečenie) a nechať stuhnúť. Potom ju stačí nakrájať na plátky a máte syr plátkový. Podotýkam, bez konzervantov a stabilizátorov. Treba však počítať s tým, že ho treba čo najskôr spotrebovať. Myslím ale, že to nebude žiadny problém.

Poznámka:

Keďže som túto „operáciu“ robila prvýkrát, akosi som „preskočila“ štádium syra taveného a rovno mi vznikol syr plátkový. Ale chutný bol aj tak.

Želám dobrú chuť!



  4 komentáre na “Domáci tavený syr”

  1. Firefox 10.0.7 Firefox 10.0.7 Windows XP Windows XP

    Dobry den, mozem sa spytat, aky tvaroh ste pouzili? dakujem!

    • Firefox 11.0 Firefox 11.0 Ubuntu Ubuntu

      Dobrý deň, tvaroh hrudkový vo vaničke z Lidla.

      • Firefox 12.0 Firefox 12.0 Windows 7 x64 Edition Windows 7 x64 Edition

        Dobrý deň.
        Chcem sa spýtať ohľadom toho tvarohu… koľko % tuku by mal mať, aby sa z neho dal spraviť syr. Chcem sa poďakovať, že takýmto spôsobom nám ponúkate alternatívu v stravovaní. Ja sa snažím, aby moja rodinka mala čo najčastejšie domáci chlieb, aj keď zatiaľ kváskový som ešte neskúšala, robím domácu šunku, jogurt. Takže teraz by som rada vyskúšala aj ten syr a raňajky, či večera budú kompletné :o)
        Ďakujem ešte raz a teším sa na ďalšie rady.

 Zanechať komentár

Môžete používať tieto HTML tagy a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vyžadované)

(vyžadovaný)