Bujón – nenahraditeľný pomocník v kuchyni. Naozaj?

zelenina

Polievky sú obľúbené vo väčšine domácností. Ale nie vždy sa každému darí mať doma zásobu čerstvej zeleniny vždy, keď si zmyslí, že ide variť. Dnes to ale nie je predsa žiadny problém. Zájdem na trh či do obchodu, zeleninu očistím a môžem variť. Nepotrebujem k tomu žiadny bujón. Ale výrobcovia bujónov sú zrejme iného názoru. A tak sa nás snažia presvedčiť stále novými reklamami. Ozaj. Videli ste tú najnovšiu?


Začala sľubne. Chlapík, akože kuchár, na trhu berie do rúk čerstvú zeleninu, skúša jej čerstvosť, tvrdosť aj vôňu. Cibuľa sa mu síce páči, ale pýta sa predavača, odkiaľ pochádza. Ten ho ubezpečí, že je skvelá a dokonca ju on sám vypestoval na svojej záhrade. Rovnako potom kuchár vyberá mäso. Potrpí si na čerstvosť a najlepšiu kvalitu. Video vyzeralo zaujímavo a tak som netrpezlivo čakala, čo sa z neho nakoniec vykľuje. V kútiku duše som dúfala, že to bude akási podpora poctivých regionálnych surovín. No figa maková! Celé toto krásne video skončilo záberom na hrniec s ryžou, do ktorého tento znalec-kuchár vhodil kus želatínovej hmoty s konštatovaním, že ak aj vy použijete tento úžasný vynález, zvaný bujón, vaše jedlo bude mať chuť skoro ako to jeho. Ale vraj len skoro.

trh Možno to bol Talian, a možno sa mi len taký zdal. Ale poriadne ma vytočil. Aký múdry! Vraj ak použijem bujón. A prečo by som mala!

Možno u nás na trhu nie sú také haldy mrkvy, cibule a paradajok ako trebárs v Taliansku, ale to ešte neznamená, že u nás väčšinu roka do polievky nieto čo dať. Alebo sa mýlim?

A to nemusíte chodiť ani do supermarketu, kde sú paradajky aj v zime, ale odkiaľsi z tramtárie. Stačí zájsť do malých obchodíkov. Tam nájdete všetko potrebné. Od mrkvy cez petržlen, zeler či cibuľu. A ak budete mať šťastie, tak všetka táto zelenina bude možno ešte aj z vášho blízkeho okolia. Čo viac vám do chutnej polievky treba? Určite nie bujón.

Neviem ako vám, ale mne to nedáva zmysel. Na čo je komu do hrnca bujón, keď tam predtým vložil poctivú zeleninu a kvalitné mäso? Alebo si výrobcovia bujónových kociek myslia, že sme už takí „mantaví“, že nedokážeme bez bujónu navariť ani len obyčajný vývar?

No, zrejme keď sa takéto umeliny predávajú, asi to niekto aj kupuje. Či?

Súvisiace:  Vynikajúce vlastnosti medu: Všeliek na choroby aj prostriedok na konzerváciu

Podobné články:

Kam toto speje?
V čakárni ambulancie sa dejú občas veci a občas sa...
Čítať ďalej
Buď kosiť alebo polievať
V sezóne si záhradkár veľmi neoddýchne. Buď je sucho a...
Čítať ďalej
Navrhnite si svoje nové regále
Regále používame hádam všetci. A navrhnúť drevený regál na kompóty...
Čítať ďalej
Vyrobil som domček pre hmyz
Bez včiel a iných opeľovačov to v záhrade nejde. Darmo...
Čítať ďalej
biele pečivobiele pečivo
Označovanie pečiva po novom
Tak som zase neodolala. Zase som sa pri tých neskutočne...
Čítať ďalej
Bolí vás chrbát? Vymeňte matrac!
Vedeli ste, že až 80 % dospelých ľudí niekedy trpí...
Čítať ďalej

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka používa Akismet na obmedzenie spamu. Zistite, ako sa spracovávajú údaje o vašich komentároch.