Ovocie v supermarkete: Nie sme tak bohatí, aby sme mohli nakupovať lacno

Pravdepodobne sa vám to tiež stalo. V supermarkete ste si vybrali košíček marhúľ v domnení, že ide o čerstvé ovocie. Uložili ste ho do špajze s tým, že marhule spracujete zajtra alebo pozajtra. Lenže aké bolo vaše sklamanie, keď ste po nich po dvoch či troch dňoch siahli a mäkké zhnité ovocie skončilo miesto v knedličkoch v odpadkovom koši.


Pozor na veľké zľavy

Na čo si dávať pozor pri výbere ovocia v supermarkete, aby sme si vybrali len skutočne čerstvé? Predovšetkým je potrebné byť obozretný pri veľkých zľavách. Väčšinou ide o tovar, ktorý potrebujú reťazce rýchlo predať, pretože by im počas krátkej doby zhnilo. Vysvetlíme si to na príklade. Akcia zľava inzeruje krabičku malín napríklad za 1 euro (pre porovnanie na farmárskom trhu rovnako veľkú zoženiete za 2 eurá). Väčšinou si poviete: „Kúpim to, jednu dve maliny vyhodím a zvyšok zjem.“

Maliny za 300 korún kilo

Keď ale maliny prinesiete domov, zistíte, že zhnitá je síce jedna, ale ušpinené a nakazené sú od nej všetky okolo. Nakoniec z celého košíčka použijete sotva desať malín, zvyšok vyhodíte. Takže oné maliny, ktoré boli za „púhe“ 1 euro vás stoja v prepočte trebárs za 10 euro kilo. Že je to príšerne drahé? Skutočne nie sme tak bohatí, aby sme si mohli dovoliť kupovať lacné veci.

Zisk z polozhnitého ovocia

Do ceny ovocia sa započítava veľa položiek. Práca človeka, ktorý ho zbiera, cena za chemické ošetrenie, balenie a doprava. Akonáhle si toto všetko uvedomíme, pochopíme, že košíček malín jednoducho nemôže stať spomínané 1 euro, pretože by na ňom všetci prerábali. Z toho vyplýva, že nákupný reťazec niekde zohnal lacnú dodávku ovocia, ktorého sa potrebuje rýchlo zbaviť, aby sa mu nepokazilo. Ovocie, ktoré by v zahraničí nikto nekúpil, u nás reťazec bez problémov predá a ešte má z predaja zisk.

Vyberajte najskôr očami

Dajte si pozor aj na skladovanie. Ideálne by malo ovocia byť skladované v tme a v chlade, čo sa bohužiaľ u nás nedeje. Správna teplota počas transportu a následné dodávky do obchodov sa bohužiaľ často nedodržiava, pre supermarkety to totiž znamená finančnú záťaž navyše v podobe vyšších nákladov na chladenie. Problém je aj mechanické poškodenie ovocia počas dopravy do obchodu. Vo výsledku ale potom zle skladované a poškodené ovocie skôr hnije. Spôsob skladovania a poškodenie ovocia počas prepravy bohužiaľ neovplyvníme, ale čo ovplyvniť môžeme je ich výber v obchode. Na regále vyberajte najskôr očami, až potom rukami. Častým nešvárom u nás bohužiaľ je, že sa každý hromadou ovocia najskôr dôkladne prehrabe, aby si nakoniec nekúpil vôbec nič.

Súvisiace:  Múka v klobáse. Vtip alebo bežná realita?

Pri nákupe ovocia skrátka nezabudnite na to, že každá kvalita má svoju cenu. Nákupom lacného, ​​ale nekvalitného tovaru nakoniec neušetríte vôbec nič, naopak prerobíte.

Podobné články:

Zase v lete bez chladničky
Ale tentoraz len pár hodín, našťastie. Ale aj tak som...
Čítať ďalej
Poistite si auto na dovolenku
Dovolenková sezóna s koncom leta nekončí. Prestávame síce lietať a...
Čítať ďalej
Moja dnešná nová skúsenosť
Pred časom som písala o skúsenosti z obchodu so zdravou...
Čítať ďalej
prvé tohtoročné jahodyprvé tohtoročné jahody
Prvé tohtoročné balkónové jahody
Jedli ste už tento rok jahody? Nie, nemyslím tie zo...
Čítať ďalej
Probiotiká – účinná pomoc pri problémoch s...
Skolila vás infekcia a napriek zúfalej snahe liečiť sa prírodnou...
Čítať ďalej
Znovuobjavený obchodík
Pri písaní článku o balkónových paradajkách som dostala na ne...
Čítať ďalej

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.